Dieta főoldal   Méregtelenítés


Tartalomjegyzék Aqua detox - a méregtelenítés új lehetősége Méregtelenítés és salaktalanítás a bölcsek köve Utolsó lap

Az egészségre ártalmas anyagok kiválasztása  méregtelenítés édesvízi algákkal


A mikroalgák, mint például a Chlorella pyrenoidosa édesvízi alga, nem csodaszerek, mégis segíthetnek fontos mikrotápanyagok felvételében, a béltevékenység szabályozásában, sőt a káros anyagok kiválasztásában is. Ezáltal megelőzhetőek a krónikus betegségek, amelyek a tápanyaghiány, a bél krónikus eltömődése és a környezeti mérgek hatására alakulnak ki. Annak ellenére, hogy például a dioxin-terheltség az 1980-as évek óta csökkent, a környezetvédelmi hivatal az elmúlt években stagnációt, illetve ismét enyhe növekedést állapított meg. Ez azokból a beszámolókból derül ki, amelyekben 10 000 mintát vettek talajból, hulladékokból, a levegőből, vegyszerekből és élelmiszerekből.
Ebből kiindulva néhány újabb tanulmány, mely a klorofilltartalmú termékek dioxin-kiválasztó hatásáról szól, nagy jelentőséget tulajdonít a mikroalgáknak.

Az édesvízi chlorella pyrenoidosa összetétele és hatása

A Chlorella pyrenoidosa zöld színű, édesvízi alga, amelyet – különösen Japánban – hagyományos táplálkozáskiegészítő szerként tartanak számon.

Egészségtámogató tulajdonságát feltehetően a következő alkotórészeinek köszönheti:
– a növényvilágban a legmagasabb klorofilltartalommal bír
– komplex sejtstruktúrával - pl. ballasztanyagokkal - rendelkezik
– vitamin- és ásványianyag-koncentrációja magas: A-, B12- és egyéb B-vitaminok, béta-karotin, ásványi sók (vas, cink)
– klorella-növekedési faktor
– esszenciális aminosavak
– alfa-linolénsavak, az omega-3 zsírsavak elemei
– sporopollein

A Chlorella pyrenoidosa mikroalga sok fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz, amelyekből egyébként egy németországi jelentés szerint a táplálékkal együtt túl keveset veszünk fel (pl. folsavak, vas, cink).
A vegetariánusok számára a B12-vitamin különösen nagy jelentőségű. A Chlorella pyrenoidosa zsírszegény termék, melynek csekély zsírtartalma jórészt alfa-linolensavakból tevődik össze, aminek elemei, az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló sajátosságai pl. gyulladásos-reumatikus betegségeknél játszanak döntő szerepet. Számos tanulmány egyértelműen tanúsítja, hogy immunstimuláló és sebgyógyító hatással rendelkezik. Az algával eredményesen kezelhető még az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a bőrbetegségek, a cukorbetegség és a bélbántalmak, sőt a rák gyógyításában is hatékony.

Fokozott kiválasztás – Eredményes méregtelenítés

A méregtelenítés során toxikus anyagok távoznak a szervezetből. Ez egyaránt vonatkozik a fertőzött anyagokkal érintkező mérgekre (pl. savas táplálék által kikezdett amalgám fogtömések), a levegőben és az ételekben (pl. pesticid, dioxin) lévőkre. De azok a baktériummérgek is ide sorolhatóak, melyek a bélflóra megbetegedése folytán keletkeznek. A mikroalgák (pl. bio-reu-rella) valamennyit abszorbeálják, és alkalmassá teszik a kiválasztásra. A bélperisztaltika serkentésének, illetve az emésztés javításának köszönhetően a béltartalom átjutási ideje szintén csökken, és ezzel együtt a potenciális toxikus anyag tartózkodási ideje is kevesebb lesz.
Az ártalmas anyagok felvételi képességének javulását egy háromrétegű sejtfal és a növényi anyagok okozzák.
A sporopollein, a karotinhoz hasonló tartalomanyag, amely kizárólag a Chlorella pyrenoidosában fordul elő, a káros anyagokat irreverzíbilisen megköti, ezért szintén nagy jelentőséggel bír a természetes méregtelenítésben.

Segítség nehézfém és peszticidmérgezés esetén

Már a korai tanulmányok számot adtak arról a megfigyelésről, hogy az édesvízi algák a kadmium nevű nehézfémet rendkívül erősen és irreverzíbilisen megkötik. A kadmiumtartalmú mikroalgákkal táplált fiatal patkányoknál nem jelentkezett semmilyen fejlődési rendellenesség, ellentétben azokkal, amelyeknek tiszta kadmiumot adtak. A súlyos kadmiummérgezésben szenvedő pácienseknél a táplálékkiegészítőként alkalmazott klorellaalga támogatja a nehézfém-kiválasztást a vizeleten keresztül. További tesztelések bizonyítják, hogy a Chlorella pyrenoidosa sajátságos kötési képességet mutat a réz és a nikkel esetében. A klórozott szénhidrogénekhez tartozó klórdekon rovarirtó fejés ízületi fájdalmat, járászavart, remegést, máj- és lépmegnagyobbodást, valamint a hímivarsejtek számának csökkenését idézi elő.

A klorofill serkenti a dioxin-kiválasztást

A dioxin a jórészt az ipari hulladékokból származó poliklór-vegyületek összefoglaló neve. A dioxin-mérgezés főként a kontaminált élelmiszerek közreműködésével jön létre, mindenekelőtt a lipophil tulajdonságú, zsírt tartalmazó ételek hatására. A dioxin tehát az emberi zsírszövetben, a májban és az anyatejben is képes felhalmozódni.
A dioxin erősen mérgező a csecsemőmirigyre, az immunrendszerre és a májra, hatása teratogén.
A közelmúltban megjelent tanulmányok bizonyítják, hogy elsősorban a klorofilltartalmú zöldségek, mint például a kínai káposzta, a brokkoli, a hagyma és a zeller, gyorsítják a poliklórozott dibenzodioxin (PCDD) és a poliklórozott dibenzofuran (PCDF) kiválasztását.
Japán kutatók a dioxin-kiválasztást klorofilltartalmú algákon keresztül két tanulmányban is elemezték (Chlorella accelerates dioxin excretion in rats, Journal of Nutrition 129, 1999 és Chlorophyl derived from the gastrointestinal tract and accelerates dioxin excretion in rats, Environ health Perspect 109, 2001).

Az eredményekből kiderül, hogy az édesvízi alga (pl. bio-reu-rella) táplálékkiegészítőként sikeresen alkalmazható:
– annak megelőzésében, hogy a dioxin abszorbeálódjon a táplálékból,
– a már abszorbeálódott dioxin kiválasztásában,
– olyan terápiáknál, ahol a pácienseknél a dioxin-termelés felfokozódott.

Co’Med 2002/9. Dr. Roland J. Kaske: Schadstoff-Ausleitung


 Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása