Dieta főoldal   Méregtelenítés


Tartalomjegyzék Méregtelenítés és salaktalanítás a bölcsek köve Egy újra felfedezett méregtelenítő kúra Utolsó lap

Mi is az a Kolon-hydroterápia vagy más néven a vastagbél vízterápiája?

Szerző: Dr. Berki Emilia
Colon a vastagbél latin elnevezése, hydro terápia vízzel történő kezelést jelent. Tehát a Kolon-hydroterápia a vastagbél vízzel történő kezelését, átmosását jelenti, mely során a bélfalon felhalmozódott lerakódások pangó ételmaradékok, bélsárrögök, méreganyagok, férgek, azok petéi, gombatelepek stb. oldódnak fel és távoznak el.

A vastagbél tisztításának egyik legősibb módja a beöntés, melyet már az ókorban is gyakran használtak különféle betegségek gyógyítására. A vastagbél vízterápiáját az USA-ban fejlesztették ki emésztőrendszeri-és anyagcserebetegségek kezelési céljából és azóta is sikeresen használt eljárása belek tisztítására és gyógyítására.

Egy problémamentes, kellemes (zárt rendszerű, modern géppel végzett), váltakozó hőmérsékletű szűrt vizes vastagbél infúzió.

Természetes megoldást nyújthat minden olyan problémára, amely a belek helytelen működéséből fakadnak.

Ez a módszer otthon nem végezhető, hanem csakis egy meghatározott biztonságos készülékkel, megfelelően hozzáértő személyzettel és orvosi felügyelettel.

A leghatékonyabb megoldás a kolon hidroterápiás kezelés, amely a vastagbél alapos tisztítását és gyógyítását teszi lehetővé azáltal, hogy eltávolítja a bél falán lerakódott, egyes esetben megkövesedett székletet és egyéb bomló anyagokat, a kórokozó mikroorganizmusokat ill. a belőlük felszabaduló nagy mennyiségű toxikus anyagot. Ez a természetes tisztítási eljárás biztosítja, hogy a bél helytelen működéséből fakadó jelenségek csökkennek.

A kolon hidroterápia kifejezetten eredményes számos, sok panaszt okozó és nehezen uralható bélbetegség kezelésében vagy a rosszabbodás megelőzésében. Ide tartoznak egyes gyulladásos bélbetegségek, a bélfal kiöblösödéseivel járó divertikulózis. Ez utóbbi betegségben 2-3 havonta végzett kezeléssel megelőzhető, hogy a kiöblösödésekben megrekedő, pangó béltartalom gyulladást okozzon.

Attól függően, hogy milyen probléma miatt végezzük a kolon hidroterápiát, különböző hatóanyagokat, gyógynövényfőzeteket, illóolajakat is teszünk a bélmosó folyadékba.

A fentiek persze csak az első lépést jelentik a terápiában, hiszen életmódunkon, táplálkozási szokásainkon, gyógyszerfogyasztásunk mértékén is változtatnunk kell ahhoz, hogy az elért eredmény tartós legyen. Itt elsősorban a megfelelő mennyiségű növényi rost és folyadék bevitele, mozgás a fontos.

Jóléti társadalmak táplálkozási szokásainak (az elfogyasztott táplálék jórésze finomított és hőkezelt, vegyileg manipulált, zsír-fehérje és szénhidrátdús, rostszegény), a stresszel teli életmódnak, az ülő munkának, a környezetszennyezésnek, a rengeteg gyógyszer és egyéb vegyi anyagnak köszönhetően egyre gyakoribbak az emésztőrendszeri problémák, felborul az ember és a mikroorganizmusok természetes és mindkét fél számára hasznos életközössége.

A bélműködés renyhébbé és a tápanyagok felszívódása hiányossá válik, de csökken a toxikus anyagok, emésztetlen salakanyagok kiválasztása is, ami a szervezet önmérgezéséhez majd különféle betegségek kialakulásához vezet. A pangó bélsár fehérjealkotói rothadni, szénhidrátok pedig erjedni kezdenek. A belőlük felszabaduló bomlástermékek (indol, szkatol, krezol, fenol, polialkoholok és egyéb aromás aminok) nemcsak a bélnyálkahártyát, hanem felszívódva a májat, de a többi szervet, szövetet, illetve a sejtek anyagcsere folyamatait és az immunrendszert is károsítják.

A vastagbél falában található óriási mennyiségű nyiroksejt a szervezet teljes immunrendszeri kapacitásának 60-80%-át adja, így a nyálkahártya a felszíne legfontosabb védelmi rendszerünknek tekinthető.

A véráramba felszívódó toxikus anyagok enyhébb-erősebb mérgezést okoznak, aminek a jelei a fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, fejfájás, krónikus izűleti panaszok pattanásos vagy egyéb betegséget mutató bőr, fertőzésre való fokozott fogékonyság,allergiák kialakulása stb. Ugyanakkor a baktérium-testőrség nélkül maradt bélnyálkahártyán, s annak redőiben a gombák (pl.candidafajok) mértéktelen szaporodásnak indulnak.

A vastagbélben normális körülmények között többféle baktériumból álló un. Baktérium flóra található. A rossz emésztés, valamint a túlzott mértékű antibiotikum s szteroidtartalmú gyógyszerfogyasztás felborítja a bélbaktériumok egyensúlyát: egyes csírák elszaporodnak, mások kipusztulnak és olyan káros baktériumok, gombák telepednek meg, melyek az egészséges bélrendszerben nincsenek jelen. Ezzel tovább csökken az immunrendszer aktivitása, zavart szenved folsav, a biotin, a K-és B-vitaminháztartás, illetve felerősödnek az erjedési és rothadási folyamatok, vagyis tovább fokozódik a mérgező hatású anyagok termelődése és felszívódása.

A renyhe bélműködést mind többen próbálják hashajtók szedésével kompenzálni, azok rendszeres használata viszont tovább rontja a bél simaizmainak aktivitását, ezen kívül pedig nagymértékű elektrolit (Na, K, Ca, Mg, Cl)- és nyomelemveszteséget okoz. Az alkohol, a nikotin, és az élelmiszerekben található kemikáliák egy jó része egyaránt csökkenti a normális emésztési és kiválasztási folyamatokat.

A táplálkozás megváltoztatása önmagában sokszor már nem elegendő a rossz bélműködés következtében kialakult, idültté vált megbetegedések kezelésére. Ennek oka elsősorban, hogy a bélrendszer kimerül és még az egészséges, rostdús táplálék feldolgozására sem alkalmas. Vagyis eredmény, átütő siker csak akkor várható, ha előbb a gyomor-bélrendszer működését állítjuk helyre. Ennek egyik hatásos módja a kolon-hidro-terápia.

A vastagbél nyálkahártyája az első és legfontosabb védelmi rendszere a méregtelenítésnek, ezt követi a máj, epe, vesék, nyirokrendszer, tüdő és a bőrfelület.

Csak egy egészséges vastagbél, egészséges baktériumflórával teszi lehetővé az önálló vitamin, biotin, folsav, nikotinsav és k vitamin képzését.

Csak egészséges nyálkahártya tudja a betegségkeltő toxikus anyagokat kivédeni, és a nyomelemeket, ásványi anyagokat megkötni.

 

A legoptimálisabb, ha naponta van székletünk, az sem baj, ha 2x, mert ha 12 órán át tartózkodik a széklet a vastagbélben, másnapra erjedt, rossz szagú lesz. Orvosilag a napi 3 és a heti 3 alkalommal ürített széklet a normális frekvencia. Szorulás tehát a heti 3 alkalomnál kevesebb székürítés, de szűkebb értelemben szorulás a rögös, darabos, kemény széklet ürítése, vagy ha nem teljes a kiürülés érzése, a puffadás is.

Mi okoz székrekedést?

 1. Kevés rost, napi kisebb, mint 10-12 g bevitele, kevés folyadék fogyasztása.
 2. Fogyókúrás előírások, rossz szokások
 3. Mozgásszegény, ülő életmód
 4. Bizonyos gyógyszerek, pl. nyugtatók, altatók, vízhajtók stb.

Komoly problémát jelent a lassú vastagbéltranzit, amely azt jelenti, hogy a normál 35h-s áthaladási idő 72h-n túlira nyúlik meg. A vastagbélrenyheség nőkben gyakoribb, sokszor okozza szorongás, elszenvedett nemi erőszak, konfliktus a családban, munkahelyen, de éveken át szedett hashajtók is kiválthatnak krónikus székrekedést. Az éveken át fennálló székrekedés különösen káros, mert a vastagbél öbleiben ilyenkor a széklet beszárad, „kaucsukszerűen megkövesedik”, mint a beton, tapad oda a bélfalhoz, elveszi annak levegőjét, megakadályozza fontos vitaminok felszívódását. Fontos az is, mikor alakult ki a székrekedés. Más betegségre gondolunk, ha 10 éve fennáll, másra, ha néhány hete, hónapja alakult ki.

A székelési rend megváltozása normálisból, székrekedés vagy hasmenés, esetleg ezek váltakozása esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mert felmerül béldaganat gyanúja!

Egyszerű laboratóriumi vizsgálat (székletben van-e vér) már közelebb vihet a diagnózishoz. Főleg 50 éves kor felett kell béldaganatra gondolni, Magyarországon a 2. leggyakoribb daganatos halálok a vastagbél rosszindulatú daganata. Minden székrekedésben szenvedő beteg egyszer jelenjen meg orvosánál és konzultáljon vele.

Teendők szorulás esetén:

 1. A székrekedés az a „betegség”, amit megfelelő táplálkozással gyógyítani lehet. Jó hatású az éhgyomorra fogyasztott hideg víz, ásványvíz, joghurt, kefir, savó, savanyú káposzta vagy kovászos uborka leve, gyümölcsszörp, müzli, lekvárok. Beválhat reggelente 1 vagy 2 evőkanál lenmag egészben 2-3 dl vízzel elfogyasztva, az étkezési búzakorpa 1-2 evőkanállal kefirbe keverve, de megoldást jelenthet sok gyümölcs, pl. málna, eper, szamóca, paradicsom, emellett zöldborsó, káposzta, kelkáposzta, lencse, szója, zöldbab fogyasztása is ajánlható. Napi legalább 1,5-2 dl folyadékkal bevéve. Van, akit puffasztanak a rostok, azok bánjanak vele óvatosan.
 2. Számos hashajtó ismeretes, ezek azonban sok mellékhatással bírnak, nagy a hozzászokás veszélye, egy idő után inkább ártanak, mint használnak. Pl. teljes bélrenyheséghez vezethetnek.
  Néhány hashajtó:
  - a széklet felületét síkosító anyagok: ásványi olaj, paraffin, napi 15-45 ml
  - ozmotikus hashajtók, fel nem szívódó cukrok, melyek a székletet lágyítják pl. Duphalac, Laevolac, Szorbitol 70 %
  - sótartalmú hashajtók, keserű só, vesebetegek vigyázzanak!
  - bélfalizgatók: pl. szenna, Nátrium-pikoszulfát (Guttalax), Phenoltalein (bár az USA-ban ezt betiltották, félve az esetleges béldaganatot előidéző kapcsolatától.)

Makacs szorulás esetén egyetlen megoldás lehet, a Kolon-hydroterápia. A beáramló víz körülfolyja a beáramló rögöket, felpuhítja azokat és távozásuk után a bél ismét dolgozni kezd.

 

A bélben képződő gázok alapvető összetétele:

 • Nitrogén 90%
 • Oxigén
 • Széndioxid
 • Hidrogén
 • Metán

Hidrogén termelése a születés után indul meg, amikor az újszülöttben a bélbaktériumok megjelennek a bélcsatornában. A hidrogéntermelés fő okozói az emésztetlen cukrok, a nem emészthető vagy tökéletlenül felszívódó szénhidrátok. Táplálékunk szénhidráttartalma így függ össze a hidrogén termelődésével. A metán is döntően a bélbaktériumok terméke. A metántermelés alapja is főleg a szénhidrátok és fehérjék jelenléte. A széndioxid-termelés hüvelyesek fogyasztása után nő meg jelentősen, de fehérje és zsír bomlása során is képződik a vastagbélben. A nitrogén forrása a belélegzett levegő.

A bélgáz naponta 14-25 alkalommal távozik. Normális esetben. 100 ml alatt van a gáz ürítése. A vastagbélben levő gázok mennyisége nagyban függ tehát az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségétől és a bélflóra aktivitásától. Sok szénhidrát fogyasztása jelentős puffadásos panaszokat okoz. Puffadást okoznak még a nem emészthető szénhidrátok (pl. a hüvelyesek), vagy a rosszul felszívódó szénhidrátok (pl. fruktóz vagy a rostok is) Székrekedésben több idő áll rendelkezésre az enzimek működéséhez, ezért a puffadás náluk gyakoribb.

Teendők:
A kezelés alapja a bélgáz mennyiségének csökkentése:

 • aerophagia (levegőnyelés) kontrollja: lassan együnk, kellően rágjunk meg minden falatot
 • rágógumi kerülése
 • dohányzás kerülése
 • cukorkák elkerülése
 • kiváló terápiás eszköz a Kolon-hydroterápia, melynek segítségével a gázokat is elvezetjük.

 Alkalmazásmód és hatásmechanizmus


E rendkívül eredményes, 40-50 perces terápia egy speciális készülékkel történik, melynek segítségével tudjuk a vastagbelet annak teljes hosszában szűrt, tiszta, váltakozó hőmérsékletű, ózonnal átbuborékoltatott gyógyvízzel feltölteni.

 

A Kolon-hydroterápián a beteg kényelmesen fekszik a hátán a kezelőágyon. Előtte féloldalasan bevezetünk egy műanyag kisméretű csövet a végbélbe. A nyomás egyidejű változása mellett a különböző hőmérsékletű vizet a páciens vastagbelébe ezen keresztül juttatjuk be, a vizet és a kioldott salakanyagot egy steril, zárt rendszeren keresztül egy másik csövön elvezetjük. Az egész műanyag csőrendszer egyszeri felhasználású, a kezelés után kidobandó.

 

A kezelés során 20-25 l gyógyvízzel több ízben mossuk át a belet. A folyadékhoz adagolt ózon gáz fertőtlenítő és csíraölő képessége tovább javítja a terápia hatását.

Normális esetben a terápia nem okoz fájdalmat és görcsöket, sőt a betegek nagyon kellemesnek és jótékonynak találják. A műveletet hideg-meleg víz változó áramoltatásával végezzük Meleg (38-41°C-os) víz hatására részben oldódik a bél simaizomzatának görcsös összehúzódása, javul a vérátáramlás, másrészt könnyebben fellazul a bél kiöblösödéseiben és a falán lerakódott vastagabb, sűrű bélsár. A 20-21°C-os víz összehúzódásra készteti a bél izmait – elősegítve ezzel a székletrögök lelökődését -, és reflexes érösszehúzódást vált ki.

A víz mennyiségét és hőmérsékletét a páciens toleranciaszintjéhez igazítjuk. A víz ingerként hat a vastagbélre, mely perisztaltikus összehúzódásokat végez, melynek következményeként a páciens fekáliát ürít egy átlátszó plasztikcsövön át. A távozó béltartalmat megfigyelhetjük az egész kezelés során a gép ablaküvegén keresztül. Parazitákat , nyákot, megkövesedett székletmaradványokat láthatunk, melyek úgy néznek ki, mint a vulkanizált kaucsuk. Ez a tisztulás menetét, ill. gombák esetén az élő-elhalt telepek arányát figyelemmel kisérve a kezelés eredményességét jelzi.

A perisztartikára késztetett bélnek ez jó torna, mely segít később a székrekedés megszüntetésében. Főleg a fiatal szorulásos betegeknél, ahol az évek során megkövesedett béltartalomtól való megszabadulás, a még rugalmas bélrendszert normális munkára kényszeríti.

Van, hogy több alkalom kell ahhoz, hogy a megkeményedett fekáliamaradványok kiszabaduljanak a helyükről. A beleket ózonnal kezeljük, mely segít a kóros bélflóra megszüntetésében. Ez a levegő ad új táptalajt az egészséges bélbaktériumoknak, miközben elvonja az életteret az ártalmasaktól. Rövid időn belül helyreállhat a vitamin egyensúly (különösen az A vitamin) és az immunrendszer javul.

 • emésztési zavarok
 • puffadás, teltségérzés, bélgázok okozta görcsök
 • krónikus székrekedés (szorulásosoknál gyakoribbak a bél jó és rosszindulatú daganatai)
 • hasmenés
 • bõrproblémák /acne, ekcéma, psoriasis/
 • fáradékonyság, kimerültség, depresszió
 • aranyér
 • elhízás
 • izületi panaszok
 • émelygés, fejfájás
 • asztma, allergiás kórképek
 • vérnyomásproblémák
 • colon divertikulozis (a bélfal kiöblösödése, tasakok képződése)
 • kellemetlen szájlehelet
 • krónikus vastagbélgyulladás egyes esetei
 • gombás fertõzések (candida)
 • paraziták a bélben, bacillusgazdaság (krónikus szalmonellaürítők)
 • érrendszeri megbetegedések
 • májmûködési zavarok
 • zsíranyagcsere zavar
 • cukorbetegség
 • krónikus felsőlégúti, húgyuti és kismedencei gyulladások
 • immunrendszer gyengülése
 • daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésére
 • böjtkúrák, fogyókúrák hatásfokának javítására
 • különösen hatékony vastagbélvizsgálatok előtt, tükrözés, kontrasztanyag bevitele előtt
 • súlyos szívbetegség, szívelégtelenség esetén
 • aneurizmák (érfaltágulat)
 • gyomor-bélrendszeri vérzések
 • bélgyulladások heveny stádiuma
 • előrehaladott terhesség (6. hónap után)
 • hasi műtétek után 3 hónapig
 • diverticulomok gyulladása esetén (divertikulitisekben)

 

A Kolon-hydroterápia hatásos módszer az emésztőrendszer működésének helyreállítására, a táplálkozás és az életmód reformja nélkül azonban nem várható még rendszeres kúráktól sem tartós hatás. Súlyosabb autointoxikációs (a szervezetben keletkező saját mérgeink) állapotokban tanácsos a kezeléseket böjtkúrával összekapcsolni. Olyankor ugyanis nemcsak a bélen, hanem a vesén, májon, bőrön és tüdőn keresztül történő salakanyag kiválasztás is fokozódik.
További információk: http://www.kolonhidroterapia.hu/

Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása