Dieta főoldal   Fokhagyma


Tartalomjegyzék Ránctalanító fokhagyma és olcsó társai: 10 étel, ami fiatalon tart Csak a friss fokhagyma védi a szívet és az ereket Utolsó lap

Brit tudósok: a fokhagyma mentheti meg a Földet


Egy, a walesi Aberystwyth Egyetemen végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy az állati takarmányok fokhagyma-adalékkal történő keverése jelentősen csökkentheti a globális üvegházhatású gázkibocsátást - számol be az EurActive.
Jamie Newbold, az 5 millió font költségvetésű kutatási program vezetőjének beszámolója szerint a fokhagymában található kénvegyületek képesek ártalmatlanítani azon baktériumokat, amelyek az emésztés alatt történő metánképződésért felelnek. A kutatás során kimutatták, hogy a fokhagymában található allicinnel kevert takarmányok fogyasztását követően a szarvasmarhák 40%-kal kevesebb metánt eresztenek a levegőbe. Az adalék semmilyen negatív hatással nincsen az állatok emésztésére. 

Az egyetem felmérése szerint a mezőgazdasági kibocsátás a globális ÜHG-kibocsátás 18%-áért felel, így ha az állatok által termelt metánmennyiséget 40%-kal csökkenteni lehetne, akkor az igen kedvezően befolyásolná a Föld sorsát. 

Az egyik allicint előállító brit vegyicég szerint ahhoz, hogy az Egyesült Királyság teljes szarvasmarha-állományának egynegyedét el lehessen látni megfelelő mennyiségű adalékkal, ahhoz évente 5,5 ezer tonnányi fokhagymára van szükség, vagyis a fokhagyma-termesztés igen jövedelmező vállalkozás lehet a jövőben. 

Az allicin egyetlen, azonban korántsem elhanyagolható hátránya azonban, hogy a fokhagymaíz átszivárog a tejtermékekbe is, így a kutatók most azon dolgoznak, hogy ezt a problémát is elhárítsák.Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása