Fokhagyma

Tartalomjegyzék Brit tudósok: a fokhagyma mentheti meg a Földet Rosszindulatú daganatok ellen nem véd a fokhagyma Utolsó lap

Csak a friss fokhagyma védi a szívet és az ereket


Nemcsak a kolbász vagy a pirítós ízesítésére használják, hanem sokan egészségügyi célból is fogyasztanak fokhagymát, jól adagolható krém vagy könnyen bevehető tabletta formájában. Egy új tudományos vizsgálat tanúsága szerint a frissen vágott-rágott fokhagyma nemcsak élvezeti értékében, de biológiai hatásában is lényegesen egészségesebb, mint az élelmiszeripar vagy a gyógyszergyárak termékei - írta a Journal of Agricultural and Food Chemistry augusztusi száma.


 

A fokhagymás oldalas vagy törpeharcsa receptje a hazai szakácskönyvekben is megtalálható, de a közvélemény szerint az illatos fűszer a gyógyszerkönyvekben is helyet kaphatna.
Egészségügyi célból is sokan esznek rendszeresen fokhagymát és ezt a természetgyógyászok ugyancsak helyeslik.

Az élelmiszeripari technológia, illetve a gyógyszeripar szintén fölismerte ezt az üzleti lehetőséget. Az élelmiszerboltokban, valamint a patikákban egyaránt kaphatók különféle fokhagymakészítmények, amelyek többségének nagy előnye, hogy bármikor bevehető és nem okoz olyan leheletet, amely a környezet számára kellemetlen.

Azzal már évekkel ezelőtt foglalkoztak, hogy a fokhagymatabletták, -kapszulák, amelyeket nagy reklámmal a vérkoleszterin csökkentésére, az immunrendszer erősítésére ajánlottak, megfelelően ellenőrzött körülmények között mennyire hatásosak. Az akkor tanulmányozott fokhagymaszerek teljesen hatástalannak bizonyultak. A nyers fokhagymával kapcsolatban viszont maradt az a hit, hogy a benne lévő antioxidánsok kedvezőek a szív védelme szempontjából.

Subhendu Mukherjee és munkatársai most kísérleti patkányokat etettek friss fokhagymával, vagy olyan fokhagymakészítménnyel, amelyet két napig hagytak száradni, mialatt minden, benne lévő, illékony - büdös - anyag elszállt. A patkányok egy hónapig fogyasztották az erős illatú fokhagymát, vagy az illattalanná vált készítményt, majd szívüket, érrendszerüket a legkorszerűbb módszerekkel megvizsgálták.

A nemzetközi munkacsoport, amelynek egy magyar kutató, Lekli István is tagja, azt találta, hogy bizonyos, szívet védő tulajdonsága a fokhagymakészítménynek is volt, de a friss fokhagyma kedvező hatása sokkal erélyesebben érvényesült. Eredményeik szerint a fokhagyma szívet védő hatékonysága nem annyira az antioxidáns elemeknek, hanem az igen kellemetlen szagú hidrogén-szulfidnak köszönhető.









Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása



Elhízás, Étrendek,Egészséges táplálkozás, Táplálkozási ajánlások, Testtömeg meghatározás,Diéta, Fogyókúra, Méregtelenítés,Wellness,Fittness, Tanácsok a táplálkozással kapcsolatban, Tesztek, Táblázatok, Evés zavarok, Emésztési zavarok, Fogyasztószerek, Táplálkozás kiegészítők, Gyógyhatású készítmények, Szolgáltatók, Fogyasztó készülékek,Táplálék kiegészítő termékek,

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@t-online.hu