Fokhagyma

Tartalomjegyzék Csak a friss fokhagyma védi a szívet és az ereket Csökkenti a fokhagyma a koleszterin szintet? Utolsó lap

Rosszindulatú daganatok ellen nem véd a fokhagyma


A fokhagyma az egyik legtöbbet használt fűszernövény, de az eddigi tudományos eredmények nem elégségesek ahhoz, hogy rákellenes gyógyszerré is nyilváníthassák. Korea Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyező Hivatalának véleményét az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat közölte. Megfelelően ellenőrzött vizsgálatok hiányában nincs megbízható adat arra, hogy a fokhagyma egyértelműen csökkentené a rosszindulatú daganatok veszélyét. A koreai szakemberek szerint a kérdés pontos tisztázását tovább bonyolítja, hogy a fokhagyma föltételezett daganatellenes hatását befolyásolja az is, milyen formában kerül a szervezetbe, nyersen fogyasztják-e vagy különböző módon elkészítve.


 

A piramisok építőinek sok fokhagymát adtak, mert úgy vélték, hogy az kell a jó teljesítményhez. De nemcsak a kétkezi munkások kaptak az illatos fűszernövényből bőségesen: Tutanhamon sírjában is találtak fokhagymagerezdeket.

Az illóolajokban gazdag növényt nemcsak fűszerezésre, de gyógyításra használták már a kezdetektől. A görög Hippokratész, az orvostudomány atyja gyógyszerkönyvének alapjaként írta le a fokhagymát. Az utóbbi időben az érdeklődést az váltotta ki, hogy a fűszerből olyan anyagokat sikerült kimutatni, melyek rákellenes hatásúak.

Kínában megfigyelték, hogy a gyomorrákot megelőző szövetkárosodások ritkábban fordultak elő azokban, akik sok fokhagymát ettek, kiváltképp akkor, ha különböző vitaminkészítményeket is fogyasztottak. Laboratóriumban azt is kimutatták, hogy a fokhagymában lévő egyik vegyület fokozza a rosszindulatú daganatsejtek programozott sejthalálát.

A diallilszulfid, a fokhagyma egyik bioaktív anyaga gyorsítja a férfi nemi hormon, a tesztoszteron anyagcseréjét, ezért gátolja a prosztatarák kifejlődését.

(MTI)

Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározásaElhízás, Étrendek,Egészséges táplálkozás, Táplálkozási ajánlások, Testtömeg meghatározás,Diéta, Fogyókúra, Méregtelenítés,Wellness,Fittness, Tanácsok a táplálkozással kapcsolatban, Tesztek, Táblázatok, Evés zavarok, Emésztési zavarok, Fogyasztószerek, Táplálkozás kiegészítők, Gyógyhatású készítmények, Szolgáltatók, Fogyasztó készülékek,Táplálék kiegészítő termékek,

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@t-online.hu