Fokhagyma

Tartalomjegyzék Szívbarát fokhagyma Majdnem csodaszer - a fokhagyma Utolsó lap

Már tudjuk, miért jó a fokhagyma


Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa. Azt azonban egészen mostanáig nem tudtuk, hogy hogyan fejti ki hatását, és miért ez halmozódik föl a fokhagymában, szemben a gyakoribb antioxidánsokkal (E-vitamin, Q10 koenzim), amelyek a szabad gyökök káros hatásától védenek meg.


 

„Nem tudtuk, hogy a fokhagymában miért van ilyen hatékony antioxidáns, és közben ebben a növényben miért nem található nagy mennyiség a többi olyan anyagból, ami általában felelős az antioxidáns aktivitásért a növényekben. Ha az allicin valóban az antioxidáns hatása miatt van a fokhagymában, kérdés, hogy hogyan fejti ki azt.” 

A kutatók felvetették, hogy nem az allicin az, ami olyan hatékonyan semlegesíti a szabad gyököket, hanem az egyik lebomlási terméke. A mesterségesen előállított allicinnel végzet kísérletek azt mutatták ugyanis, hogy a molekula lebomlása során képződik egy sav, ami nagyon gyorsan reagál a szabad gyökökkel. 

„Valójában az allicinnek le kell bomlania ahhoz, hogy hatékony antioxidáns szabaduljon fel. A szulfénsav összetevő és a szabadgyökök között nagyon gyors a reakció, éppen csak annyi idő kell hozzá, amíg a két molekula találkozik. Eddig még nem találtunk olyan természetes vagy mesterséges anyagot, ami ilyen gyorsan hatástalanítja az oxidáló anyagokat.” 

A kutatók szerint a szulfénsav reakciókészségével magyarázható a fokhagyma egészséges hatása. „Századok óta használják a fokhagymát a népi gyógyászatban, és számtalan fokhagymakészítmény van a piacon, de mostanáig nem volt magyarázat arra, hogy miért ilyen egészséges. Talán ez az első lépés ahhoz, hogy leleplezzük a kémiai folyamatot, ami a fokhagyma jótékony hatásait magyarázza.” 

A többi hagymafajta is tartalmaz allicinhez hasonló anyagokat, de ezeknek nem teljesen azonos az egészségre gyakorolt hatása. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az allicin-analógok lassabban bomlanak le, és így alacsonyabb lesz a szulfénsav-szint a szervezetben. 

Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározásaElhízás, Étrendek,Egészséges táplálkozás, Táplálkozási ajánlások, Testtömeg meghatározás,Diéta, Fogyókúra, Méregtelenítés,Wellness,Fittness, Tanácsok a táplálkozással kapcsolatban, Tesztek, Táblázatok, Evés zavarok, Emésztési zavarok, Fogyasztószerek, Táplálkozás kiegészítők, Gyógyhatású készítmények, Szolgáltatók, Fogyasztó készülékek,Táplálék kiegészítő termékek,

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@t-online.hu