Dieta főoldal   Fokhagyma


Tartalomjegyzék Időzített bomba - a gyulladás Fokhagyma fajták katalógusa Utolsó lap

A fokhagyma, mint természetes antibiotikum, antioxidáns és gombaölő

Személyes nagy kedvencem a fokhagyma. Olyannyira szeretem, hogy a közelmúltban a méz mellett elkezdtem vele üzletileg is foglalkozni. Imádom a karakteres illatát, ízét az ételeinkben de említést kel tennem rengeteg hasznos élettani hatásáról is. A következőkben az intertneten talált anyagokat fűzzük csokorba, hogy egy tömör és hasznos anyagot tárhassunk Önök elé, továbbá a cikk végén az aktuális fokhagyma árak is. megtekinthetőek.

A fokhagyma egyaránt használható megelőzésre és gyógyításra, bátran sorolhatjuk a gyógynövényeink közé, miközben konyhánk nélkülözhetetlen fűszere, zöldségféléje is. Gyógyító hatásai közül legfontosabb talán az a tulajdonsága, hogy tágítja az ereket, rendszeres, kúraszerű fogyasztás a csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, így segít elkerülni az érelmeszesedést.

Természetes antibiotikumnak számít, hiszen erős baktériumölő, fertőtlenítő hatása van - ezt a tulajdonságát bélfertőzések illetve légúti megbetegedések esetén használhatjuk ki. Bizonyos vírusok, így például az influenzavírus ellen is bevethető. Gombaellenes hatása révén a Candida albicans okozta fertőzések kezelésére is ajánlják. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő. Enyhíti a menstruációs görcsöket.
Fűszerként saláták, húsételek ízesítésében nélkülözhetetlen. Tartósító hatását is már évszázadok óta ismerik, ezért elképzelhetetlen például a kolbász fokhagyma nélkül.

Fokhagymával az infarktus és a bélférgek ellen

 A fokhagyma gazdag B és C vitaminokban, valamint nagyon sok oligoelemet tartalmaz (bróm, kobalt, jód, magnézium, szilícium és cink), kalória értéke háromszor nagyobb mint a sárgarépáé. Fogyasztása rendkívül előnyős azon személyeknek akiknek szervezete legyengült. Talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy stabilizálja a vérnyomást, lecsökkentve a infarktus veszélyét. Eredményesen használható a bélférgek ellen is. Egy cikk fokhagyma elfogyasztása megszabadíthat a hűléstől és nyakfájástól.

 A foghagyma egyéb jótékony hatása


fokhagyma_osziHa valaki keléstől vagy fülgyulladástól szenved mártson egy kis vatta darabkát fokhagyma lébe és helyezze a kezelt területre. A kötő-hártyagyulladás is sikeresen kezelhető fokhagymával.
Bakteriosztatikus hatása miatt olyan személyek is fogyasszák akik hajhullási problémákkal küszködnek, pattanásos a bőrűk. Hosszú csíkokra vágva, 10 napon át kezeljék a bőrfelületet, jól bedörzsölve azt fokhagymával. A körömgomba is eltűnik ha fél órán át ecetes vízben tartjuk körmünket, majd éjjelre fokhagyma lével kenjük be a gombás felületet.

 

A foghagyma kellemetlen szaga


Ha fehér fogat szeretnél használj fokhagymát. A bikarbonáttal áztatott fokhagyma megszabadít a sárga lepedéktől, fehérré varázsolva fogaid.
Sokan azért nem szednek fokhagymát, hogy nehogy elijesszék közelükből embertársaikat. Valóban a fokhagyma illata kellemetlen. Ha fogyasztani szeretnéd inkább este tedd, lefekvés előtt. Ha mégis fogyasztottál és nem szeretnéd, hogy érezzen rágcsálj kávészemet, vagy fogyassz friss petrezselyem zöldet.

fokhagyma_szivinfarktusA fokhagyma hatása az aortára

Egy, a közelmúltban befejeződött, mintegy 4,5 év időtartamú, kettős vak klinikai vizsgálat eredményei szerint a fokhagyma egyértelműen hatásosnak bizonyyult aortaproblémák kezelésében. A vizsgálatban összesen 280, 50 és 70 év közötti, aortastenosisban szenvedő beteg vett részt. A vérumcsoport tagjai naponta 900 mg szárított fokhagymaport kaptak. Az eredmények szerint az aorta falvastagsága átlagosan 30%-kal (0,7 mm) csökkent. A "habsejtek" térfogata 17%-kal kevesebb lett. A felsoroltakon kívül a fokhagyma hatásosnak bizonyult:
- a lipidszint csökkentésében (10%-kal csökkenti a plazma LDL- és trigliceridszintjét, ugyanakkor növeli a HDL-szintet),
- enyhe vérnyomáscsökkentőként
- reologikumként (gátolja a vérlemezkék aggregációját, csökkenti a vér fibrinogénszintjét, serkenti a fibrinolízist).
Úgy tűnik, hogy az arterioszklerózis korai stádiumában különösen eredményesen használható a fokhagyma.
Egy másik, rendkívül szigorú vizsgálat eredményei szerint idősebb korban napi 300 mg-os fokhagymaporadag is elegendő a véredények rugalmasságának megőrzésére, minél idősebb a beteg, annál erőteljesebb hatás mutatható ki. Az eredmények szerint a fokhagymakezelést kapott (egészséges) csoport 75 éves tagjainál a véredények elaszticitása megegyezett a kontrollcsoport 60 éves résztvevőinek értékeivel, egyértelmű javulás mutatkozott a pulzushullám karakterisztikájában is.

B. B.: Knoblauch hält die Aorta elastisch. REPORT Naturheilkunde 8.: 7., 1998.

Fokhagyma - fűszer vagy

 orvosság?

Fokhagyma - egyike a legrégebbi gyógynövényeknek, minden civilizációban népszerű 5 000 évre visszamenőleg. A fokhagyma gyógyhatását, átható illatát, valamint erős ízét ismerték és értékelték már az ókorban is. Az utóbbi évtizedekben a korszerű orvostudomány intenzíven kutatja a fokhagyma hatékonyságát. Úgy tartjuk: a legegészségesebb zöldségféle a legszélesebb hatókörrel.

 • -széles hatókörű, kiváló gyógyhatású
 • -fő feladata: javítja az érrendszert és az emésztést
 • -antibiotikus hatása van
 • -több, mint 200 féle, biológiailag aktív elemet tartalmaz, ideértve a -vitaminokat, ásványi sókat, aminosavakat és az enzimeket is
 • -a fokhagyma legjelentősebb aktív összetevője az alicin erős antibiotikum -hatásával (jelen van a fokhagymát tartalmazó készítményekben).
 •  A FOKHAGYMA (Allium sativum L.) a Liliaceae növények családjából származik. Széles körben termesztett növény, amely természetes gyógyhatását nem változtatta meg az elmúlt 2-3 évezred alatt sem. A növény gyógyhatású része a hagyma, hatóanyagai pedig: alicin, mint természetes antibiotikum, vitaminok (A-,B-, B2-), kolin, jód, de tartalmaz enzimeket és hormonokat is. A fokhagymát már régóta tisztelik, mint orvosságot és mint fűszert. A történelem során a fokhagyma megszerezte az univerzális orvosság státusát a gyulladások gyógyításában antibiotikus hatása miatt - természetes antibiotikumot tartalmaz (alicint). Nem kevésbé fontos a gombaölő hatása sem, míg vírusellenes hatása megelőző jellegű.
  Antibiotikus hatása az utóbbi időben háttérbe szorult a szintetikus antibiotikumok előállításának fejlődésével, de a szuper mikrobák (az antibiotikumra ellenálló kórokozók) megjelenésével a fokhagyma ismét a fertőzések elleni harcok élére állt, hogy gyógyhatásával serkentse a szervezet természetes ellenálló-képességét.

   

  AMIKOR A VÉR GYORSABBAN ÁRAMLIK:

  A FOKHAGYMA A SZÍV ŐRE

  A XX. század úgy marad meg a történelmi följegyzésekben, mint a rendkívüli haladás, fejlődés kora minden téren. Az egészségügyben az új, különféle technikai segédeszközök jelentősen hozzájárultak a betegségek diagnózisának szakszerűbb felállításához, az orvosságok robbanásszerű fejlődése pedig megváltoztatta az életünk alakulását. Az orvosoktól manapság nem csak azt várják el, hogy alkalmazzák az egzakt tudásukat, hanem azt is, hogy a különféle terápiák bizonyított hatását is tanulmányozzák és alkalmazzák az orvostudományban. Ez nem más, mint visszatérés az „evidence based medicine"-re, vagyis a természetes orvosságokhoz és természetes készítményekhez, amelyek hatása megfelelő, bizonyított klinikai vizsgálatokon alapulnak.
  Ma a vérkeringési betegségek korát éljük, nem tekintve a fertőző betegségeket. A vérkeringési problémák a modern ember mai, járványszerű panaszai. A mind nagyobb arányban jelentkező érelmeszesedés, magas vérnyomás, valamint a vérkeringési panaszok elleni harcban a természet a gazdag kincsestárából kínálja az ellenőrzött és bizonyított természetes orvosságokat. A fokhagyma legjelentősebb szerepe a vér- és érrendszerre gyakorolt hatásában rejlik.

  Az „Atherosclerosis" - tekintélyes orvosi folyóiratban megjelent klinikai kutatások eredményei azt mutatták, hogy a fokhagyma gátolja a véredények falán a lerakódások képződését és egyes esetekben csökkentheti a már meglevő lerakódások mértékét. A szövetek jobb vérellátása, jobb tápanyag és oxigénellátottság is ennek köszönhető. A fokhagyma véredényekre gyakorolt kedvező hatásának jelentősége még nagyobb, mert az érfalakon képződő lerakódások a szívbetegségek és a szívinfarktus rizikóját hordozzák. Az érelmeszesedés és a vérrögök kialakulásának kockázata csökken azáltal is, hogy a fokhagyma csökkenti a vér koleszterinszintjét, amely szintén a koszorúér betegségek rizikóját hordozza. Bizonyítottan gátolja a tromboksan B2 (szűkíti a véredényeket és a hörgőket) kiválasztását. Még ötven évvel ezelőtt figyeltek fel arra, hogy a véredények- és a szívbetegségek földrajzi előfordulási gyakorisága Európában megegyezik a fokhagyma földrajzi elterjedésével. Közismert, hogy azok a népek, akik használják a fokhagymát az étkezésben, kevesebb érrendszeri betegségben szenvednek. Manapság már biztosan tudjuk, hogy a fokhagyma fő alkotója a kénben gazdag aminosav és AKTÍV ALICIN METABOLIT, amelynek ANTIOXIDÁNS hatása van. Tehát csökkenti a szabad gyökök számát, amelyek serkentik az érelmeszesedés kialakulását. Eredményesen csökkenti a trigliceridek (zsiradék) értékét és egyben a vérzsír szintjét (9-25%-al) is, de növeli a védő HDL koleszterolt (nagy sűrűségű koleszterol). A kénes kötések gazdagsága miatt a fokhagyma segít a vérnyomás csökkentésében is. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozni kell, hogy a fokhagyma ugyan csökkenti a magas vérnyomást, de a normális vérnyomásra nincs hatással. A fokhagyma alkalmazásával csökken a vér cukorszintje is (fontos a cukorbetegeknek), valamint serkenti a szervezet anyagcseréjét, amivel gyorsul a testsúly vesztése is. Hogy biztosítsuk a fokhagyma gyógyhatását és elkerüljük a kellemetlen leheletet, a Dr. Förster fokhagymaolaj kapszulákat olyan módszerrel állítják elő, hogy a kapszulák a vékonybelekben oldódnak és szívódnak fel. Ezzel elkerülhető a kellemetlen szagok kialakulása, megjelenése.
  A készítmény hatásos az erek betegségeinél, gátolja a trombociták leválását, valamint a véralvadást. Megelőzi az érrendszeri betegségeket, valamint a magas vérnyomást, kiválóan serkenti az immunrendszert, javítja az agy vérkeringését és a különösen rossz vérkeringést a végtagokban (a fáradt lábak szindrómája). Egy amerikai kutatás (American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban publikálták) szerint a fokhagyma rendszeres használatával tartósan gátolható a végbélrák.
  Ugyanúgy kiváló a baktérium- és vírusölő hatása, különösen a szuper fertőzések tekintetében, amelyek elsősorban a széles hatókörű antibiotikumok túlzott használatából erednek. A szervezet ellenálló-képességének szintjén a fokhagyma növeli a fertőzésekkel szembeni védekezést. Antioxidációs hatásával gátolja a szabad gyökök keletkezését. Serkenti a máj enzimjeit, amelyeknek méregtelenítő szerepük van. A fokhagymának nincs nem kívánt mellékhatása.

  Hogyan járul hozzá a fokhagyma

   egészségünk megőrzéséhez?

  A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében - normalizálja a gyors szívverést, javítja a szíverek munkáját és a szívizom vérellátását, ami a szív funkcióinak javításához és a trombózis megjelenésének csökkenéséhez vezet.

  Segít a vérnyomás normalizálásában.

  Bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterin („káros" koleszterin) és trigliceridek koncentrációját, növeli a HDL koleszterin („jó" koleszterin) szintjét a vérben.

  Gátolja a vérlemezkék (trombociták) felhalmozódását és a lerakódások megjelenését az érfalakon - gátolja a véredények idő előtti elzáródását és feszességét, serkenti a vérkeringést.

  Csökkenti a vér cukorszintjét.

  Azoknak, akik felfúvódással küszködnek, emésztési gondjaik vannak, valamint elzáródnak a véredényeik a has tájékán, hasznos lehet egyes gyomorbántalmak megoldásában pl. hasmenés és bélhurut.

  Serkenti az epitelizációt (bőrképződés) és a sebek gyógyulását.

  Segít számos tüdőbetegségnél, antibiotikus hatása különösen jó a megfázások és grippe idején, valamint a bronchitisnél.

  Baktérium-, gomba- és parazitaölő hatása van (gombák, herpesz vírusa és más kórokozók ellen).

  Antioxidáns hatása van.

  Erősíti a szervezet ellenálló képességét.

  Gátolja az idő előtti öregkori panaszokat - erősíti a szervezetet az idősebb korban.

  Hozzájárul a vitalitás és a szervezet általános egészségének megőrzéséhez.

  Most hirtelen ennyit sikerült összeszednünk a fokhagymáról.Forrás az internet volt. Ha Ön ismer további pozitív élettani hatásokat, kérem írja meg nekünk.

  Fokhagyma árak:

  I. oszt. tavaszi fokhagyma: 1400 Ft/kg

  II. oszt. tavaszi fokhagyma:1200 Ft/kg

  II. oszt. őszi (nagyfejű) fokhagyma: 1200 Ft/kg  További információk: http://pannon-info.hu

  Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


  Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


  A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása