Dieta főoldal   Fokhagyma


Tartalomjegyzék A fokhagyma gyógyhatásai Mennyi tápérték van a fokhagymában? Utolsó lap

Fokhagyma A csodagyógyszer


A világ szakácsai esküdnek rá, a háziasszonyok már évszázadok óta használják az ételek ízesítésére, a nagyszüleink pedig mindig is gyanították, amit a tudomány végre felfedezett: a fokhagyma egy csodagyógyszer!
Fokhagyma - a csodaszer

 • A történelem nagyjai mind magasztalták a fokhagyma erényeit, néha talán túlságosan is. Hippokratész, Galenus, idősebb Plinius és Dioszkoridész egy adott pillanatban mind elismerték a fokhagyma gyógyhatását sok betegség kezelésében, ezek között vannak a parazita fertőzések, a légzési gondok, a rossz emésztés és az energiahiány. Először a kínai gyógyászatban említik i.e. 510-ben. A modern korban, 1858-ban Louis Pasteur megerősítette a fokhagyma jótékony és baktériumölő hatását.
 • Természetes formájában a fokhagyma egy csípős növény. A csípősség az allil-tioszulfátból ered. A fokhagyma aktív hatóanyaga az allicin, egy illóolaj, ami ként tartalmaz, ezért van csípős illata. Ezek és más, a fokhagymában megtalálható összetevők, segítenek a testnek a káros hatások és a halálos betegségek elleni védekezésben. Az allicin az allináz enzimek aktivitásának az eredménye, de mind a kettőt hatástalanítani lehet főzéssel.
 • A fokhagyma gyógyhatása a főzés, a sütés és a pirítás során elvesződik. A fokhagyma illata már önmagában is gyógyító hatású, így a főzéssel a hatóanyaga is elveszik. Jóllehet étrend-kiegészítőként lehet szagtalan fokhagymát kapni, a kutatók kimutatták, hogy nyers formában a leghatásosabb. Ez az egyedisége teszi a fokhagymát különleges természetes gyógyszerré.

 • A fokhagyma fogyasztásával megvédjük magunkat a máj és szívproblémáktól, ezen kívül annyira erősíti az immunrendszerünket, hogy az képes lesz megbirkózni az olyan halálos betegségekkel, mint a rák és a szívbetegségek. A tudósok kutatják az érett fokhagymában levő ként, ami segíthet lelassítani a sejtosztódást. A fokhagyma lé és a fokhagyma kivonat köztudottan hatásosan lassítja a rákos sejtek növekedését.
 • Erős baktériumölőként, szembeszáll minden fertőzéssel, legyen az belső vagy külső. A cikkekben levő vegyi anyagok segítenek a koleszterin- és a lipidszint csökkentésében, védve ezáltal a szívet és az idegrendszert. A fokhagyma rendszeres fogyasztása annyira jótékony hatású, hogy az olaszoknál és a spanyoloknál a legalacsonyabb az érelmeszesedés aránya, náluk ugyanis a fokhagyma része a mindennapi étrendnek. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a fokhagyma csökkenti a véralvadást.
 • A fokhagyma összetevői segítenek a szervezetnek megküzdeni az immunrendszeri problémákkal, az allergiával, a megfázással, a baktériumos fertőzésekkel és a külső, illetve belső parazita támadásokkal. Elősegíti az emésztést és az egészséges bélflórát, valamint gombaölő. Ha fokhagymát dörzsölünk egy vágásra, égési sérülésre vagy más fertőzésre, az biztosítja a gyors gyógyulást. Az ótvárt hatékonyan lehet kezelni, ha friss fokhagymát dörzsölünk a kérdéses helyre, ez csökkenteni fogja a viszketést, a hámlást, az égető érzést, az irritálást és a lábgombás fertőzést, illetve az ótvár okozta kellemetlen érzést.
 • Torokgyík (diftéria) esetén egy gerezd fokhagyma elrágása lassan kitisztítja a fertőzött nyálkahártyát, és enyhíti a kellemetlen érzést. A fokhagyma ezen kívül segíthet a testnek megakadályozni a nehézfém lerakódását. Jó ötlet fokhagymát vinni magunkkal, amikor utazunk, amikor magas higanytartalmú halat eszünk vagy bármikor, amikor erős légszennyezésnek vagyunk kitéve.

 • A fokhagyma az egyik leghatásosabb és legnépszerűbb gyógyszer a megfázásra. A fokhagymát meleg levesben jó fogyasztani, de az is érdekes lehet, ha nyers fokhagyma darabokat szórunk a meleg sült húsra. Segít megtisztítani az eldugult orrot, és felszabadítja a légutakat. Igazából, ha minden nap megeszünk egy gerezd nyers fokhagymát, szinte minden betegséget megelőzünk. De sokakat annyira elrettent az erős illata, hogy ezt nem veszik komolyan.

Vigyázzunk a fokhagymával!

 • Egyes esetekben a fokhagyma gyomor irritációt vagy emésztési zavart, émelygést vagy hasi fájdalmakat okozhat. Sok esetben a fokhagyma köztudottan rontott az álmatlanságban szenvedők állapotán. Hatással lehet az agyra és az összpontosító készségünkre, így jobb, ha azok az emberek, akik összpontosítást és kreatív gondolkodást igénylő tevékenységeket végeznek, elkerülik a fokhagyma fogyasztását. Azoknak sem ajánlott, akiknek lobbanékony természetük van. Ehelyett használhatnak mogyoróhagymát, ez is ugyanolyan hatásos, csak nem annyira csípős.
 • Sok esetben a fokhagyma növeli a test hőmérsékletét, és tovább ront az álmatlanságban szenvedők helyzetén. Emellett, olyan erős vegyi összetevői vannak, hogy egyes emberek egyszerűen nem bírják elviselni.
 • Vérritkító hatása miatt, azok, akik rendszeresen szeretnének fokhagymát fogyasztani, először kérjék ki szakorvos véleményét. Úgy vélik, hogy egy egészséges ember esetében a fokhagyma evése sok betegségtől megóv. Végül is, nem hiába nevezik a fokhagymát csodaszernek!


Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása