Dieta főoldal   Fokhagyma






Tartalomjegyzék Fokhagyma  A csodagyógyszer Fokhagyma - Szagos, de nagyon egészséges Utolsó lap

Mennyi tápérték van a fokhagymában?


Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.




A fokhagyma (Allium sativum) gyógyhatása

Többek között a szívér-panaszok kezelésére alkalmas, de megelőzi a fertőzéseket és a rák kialakulását is. A hagymafélék (Alliaceae) család Allium nemzetségébe tartozik, tudományos neve Allium sativum. Őshazájának Közép-Ázsia hegyvidékét tartják, innen terjedt el szerte a világban, főleg a mérsékelt éghajlatú és szubtrópusi helyeken.

Évelő növény, a hagymához hasonló módon termesztik. Felnőtt korára eléri az 50-60 cm magasságot, földalatti gyökere 8-20 cikkből álló gerezdet tartalmaz, melyet több réteg vékony héj takar.

De a hagymától eltérően, virágai meddők és nem termelnek magot. Az új növény általában a gerezdekből hajt ki.

A fokhagyma jótékony hatása

Aromás gerezdjei, az egészségre rendkívül jótékony hatást gyakorló ásványi anyagot, vitamint, antioxidánsokat és növényi tápanyagokat tartalmaznak.

Tartalmaz illóolajakat (allicint), fehérjét és szénhidrátot. Illatát az ajoén (kéntartalmú anyag) adja.

Laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy az allicin csökkenti a koleszterinszintet.

Nitrogén-oxid kibocsátása által csökkenti a vérerek merevségét, ezáltal csökkentve a vérnyomást is. Megelőzheti a szívpanaszokat, a vérerek beszűkülését és a szívinfarktust.

A fokhagyma-fogyasztással magyarázzák a bélrák esetek számának csökkenését is.

Az allicinnek és a fokhagyma többi illóolajának antibakteriális, antivirális és gombásodás elleni szerepe van.

Kiváló ásványi anyag- és vitaminforrás. A gerezdek rendkívül gazdagok káliumban, vasban, kalciumban, magnéziumban, mangánban, cinkben és szeléniumban. Ez utóbbi védi a szívet, ugyanis a szervezet antioxidáns enzimeinek kofaktora, a vas pedig a vörösvértestek kialakulásában játszik fontos szerepet.

Sok flavonoid antioxidánst tartalmaz: van benne béta-karotén, zeaxantin, illetve C-vitamin, amely hozzájárul a szervezet fertőzések elleni védelméhez és a szabad gyökök elleni küzdelemhez.

A fokhagyma gerezdek meglepő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 100 g fokhagyma az alábbi mennyiséget tartalmazza a javasolt napi mennyiségből:

  • 95% B-6 vitaminból (piridoxin)
  • 52% C-vitaminból
  • 33% rézből
  • 21% vasból
  • 18% kálciumból
  • 26% szeléniumból
  • 73% mangánból
  • de koleszterint nem tartalmaz
  • A fokhagyma fontossága

    A fokhagyma beszerzése és tárolása

    A gerezdeket a szár sárgulása után kell begyűjteni, amikor száradni kezd. Utána pedig árnyákban kell szárítani néhány héten át. A kereskedelemben, többféle kiszerelésben árusítják: egész gerezdekben, szárítva, cikkekre szedve, por vagy krém alakban.

    A száraz gerezdeket sötét helyiségben, szobahőmérsékleten tároljuk, nedvességtől távol. Így néhány hétig is eláll. A fokhagymakrémet tegyük hűtőszekrénybe.

    A fokhagyma orvosi felhasználása

    Az indiai és kínai kultúrákban sokáig a köhögés, hörghurut és a megfázás kezelésére használták.

    A fokhagymaolaj a herpesz gyógyításának volt kiváló szere.

    A modern orvostudományban antimikrobás, rákellenes és cukorbaj elleni kezelésben használatos, ugyanakkor növeli a szervezet védekezőképességét és csökkenti a koleszterinszintet.

    A fokhagyma konyhai felhasználása

    A gerezdeket, éppúgy, mint a szárat, sokféle ételreceptben használják.

    Általában a levelek kevésbé csípősek, mint a gerezdek, így a hagymaszárhoz hasonlóan kerülnek a különféle ételekbe. A gerezdek külső héját eltávolítjuk, fehér belsejét leggyakrabban összezúzva adagoljuk az ételbe.

    Javítja a zöldségek, húsfélék és a tenger gyümölcsiből készült ételek ízét.

    A pirított kenyér ízesítésére is használják. A nyári levesek és mártások elengedhetetlen fűszere.

    Kelet-Ázsiában különféle tojásalapú ételekben, a hagymához hasonlóan, zöldségként használják.

    A fokhagyma mellékhatása

    Kénalapú anyagai, melyek izzadás és lélegzés útján távoznak a szervezetből, kellemetlen szagot árasztanak.

    Figyelem!

    A fokhagymagerezdek allicint tartalmaznak, ennek pedig vérhígító hatása van. Ebből kifolyólag nem ajánlott véralvadás elleni kezelésben részesülő páciensek esetében, ugyanis fokozott vérzést eredményezhet.

    A savanyúságok ízesítésére olajban használt fokhagyma elősegíti a clostridium botulism fejlődését, ami botulizmushoz (konzervmérgezés) vezethet. A fokhagymával ízesített ételeket tároljuk hűtőszekrényben és fogyasszuk el minél hamarabb.


    Tápérték/100 g

    Főbb összetevői Tápérték Javasolt napi bevitel százaléka

    Energia

    Szénhidrátok

    Fehérjék

    Zsírok

    Koleszterol

    Rostok

    149 Kcal

    33.06 g

    6.36 g

    0.5 g

    0 mg

    2.1 g

    7.5%

    25%

    11%

    2%

    0%

    5.5%

    Vitaminok

    Folsav

    Niacin

    Pantoténsav

    Piridoxin

    Riboflavin

    Tiamin

    A-vitamin

    C-vitamin

    E-vitamin

    K-vitamin

    3 mcg

    0.700 mg

    0.596 mg

    1.235 mg

    0.110 mg

    0.200 mg

    9 IU

    31.2 mg

    0.08 mg

    1.7 mcg

    1%

    4%

    12%

    95%

    8%

    17%

    <1%

    52%

    0.5%

    1.5%

    Elektrolitok

    Nátrium

    Kálium

    153 mg

    401 mg

    10%

    8.5%

    Ásványi anyagok

    Kálcium

    Réz

    Vas

    Magnézium

    Mangán

    Foszfor

    Szelénium

    Cink

    181 mg

    0.299 mg

    1.70 mg

    25 mg

    1.672 mg

    153 mg

    14.2 mcg

    1.160 mg

    18 %

    33%

    21%

    6%

    73%

    22%

    26%

    10.5%

    Növényi tápanyagok

    Alfa-karotén

    Béta-karotén

    Lutein-zeaxantin

    5 mcg

    0 mcg

    16 mcg

    __
    __
    __







Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása