Dieta főoldal   Fokhagyma


Tartalomjegyzék Mennyi tápérték van a fokhagymában? Fokhagyma hatásai Utolsó lap

Fokhagyma - Szagos, de nagyon egészséges

A fokhagyma (Allium sativum) a magyar konyha egyik legfontosabb és legkedveltebb fűszernövénye, melynek számos bizonyított gyógyhatása van. A fokhagymát már az ókorban is használták gyógyításra és varázslásra: amulettként hordva állítólag nem csak a vámpírok ellen volt hatásos fegyver, de védett szemmelverés és különböző betegségek ellen is.


Tutankhamon fáraó sírkamrájában is találtak fokhagymát, míg egy 17. századi orvosi könyv több mint százféle gyógyító felhasználását írta le. A fokhagyma levét régebben használták sebfertőzések ellen is, írásos beszámolók pedig említenek egy rabszolgalázadást, amely a fokhagyma hiánya miatt tört ki.

Sok kutatás igazolja a fokhagyma baktérium- és gombaölő hatását. Ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy az elültetett fokhagymának nincs szüksége vegyi védelemre, mert baktériumok nem szokták megtámadni – emiatt a környezetében lévő növények kártevőivel szemben is igen hatékony. Természetes antibiotikumként és általános immunerősítőként meghűléses betegségek esetén sokat segíthet, rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a vérnyomást, fertőtleníti a bélrendszert, és segít megelőzni az érelmeszesedést. További kedvező hatásokat köszönhet a benne lévő B-vitaminnak, illetve flavonoidoknak.

A fokhagyma natúr állapotban fejti ki legjobban hatásait; persze nem muszáj pirítósra dörzsölni vagy szétrágni, egészben is le lehet nyelni. Érzékenyebb egyéneknél a natúr fokhagyma gyomorégést okozhat, de ez megelőzhető, ha egy kiskanál joghurttal együtt nyeljük le. Kedvelt téli immunerősítő háziszer a mézbe fojtott fokhagyma: a megtisztított gerezdeket tegyünk egy üveg mézbe, legalább tíz napig hagyjuk összeérni, majd naponta egy evőkanállal fogyasszunk belőle. Sütés-főzés során akkor jön ki legjobban a fokhagyma aromája, ha nem sokkal tálalás előtt tesszük az ételbe. Olajban pirításnál vigyázni kell vele, mert könnyen megkeseredik.

A fokhagymával kapcsolatban panaszra egyedül az átható aroma adhat okot, amelyet egy kéntartalmú vegyület okoz. A fokhagymaszagú lehelet ellen hatásos lehet, ha fogmosás után megiszunk egy pohár tejet, esetleg elrágcsálunk egy szem babkávét vagy pár szál petrezselymet – azonban tudni kell, hogy a fokhagyma szaga a bőrön is átüt...Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása