Dieta főoldal   Fokhagyma


Tartalomjegyzék Fokhagyma hatásai Fokhagyma - fűszer vagy orvosság? Utolsó lap

Fokhagyma - Aranyat érő fokhagyma


A fokhagyma elsőként azt juttatja az emberek eszébe, milyen az íze, milyen ételekbe való ízesítőszerként, jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illatát már a neve hallatán is érezzük az orrunkban, pedig ha tudnánk, hogy a gasztronómián kívül mi is hálásak lehetünk neki, hiszen sokat tesz az egészségünkért. Hogy miért? ...
Bármilyen furcsán hangzik is, a fokhagyma egy ajándék az emberiség számára, nemcsak fantasztikus íze miatt, mely kivételesen egyedülálló, de egyéb pozitív hatásai miatt is, melyet a szervezetünkre gyakorol. A fokhagymának igazából több fajtája van, mi kettőt ismerünk, a tavaszit és az őszit. A különbség az, hogy az őszinek a gerezdjei nagyobbak, mint a tavaszinak. Nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul a magyar konyhának nélkülözhetetlen alapfűszere is.

Például remek baktériumölő tulajdonsága miatt lehetővé teszi, hogy a házi kolbász sokáig megtartsa kiváló ízét. S ha már a magyar konyhát említettük, elmondhatjuk, hogy megtalálható számtalan húsételben, ízesítünk vele néhány levesfajtát, olykor még főzeléket is, mártásokba vagy salátákba is keverhető, de más nemzetek konyhái is szívesen használják, például elképzelhetetlen nélküle egy jó, paradicsomos olasz pizza vagy spagetti. De létezik olyan étel is, melyben övé a főszerep, ilyen például a fokhagyma krémleves.

Sokan a szaga vagy illata miatt nem szeretik, pedig ha tudnák, milyen egészséges. Vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt bővelkedik, a népi gyógyászatban pedig hagyományos gyógyszernek számított. Őseink még varázserőt is tulajdonítottak neki, és boszorkányüldözésnél alkalmazták. Sokan az ágyuk fölé akasztották, hogy elűzze a rossz szellemeket.

De térjünk vissza gyógyító erejéhez. Bármilyen egészséges is a fokhagyma, azt is csak mértékkel szabad fogyasztani. Azt már tudjuk, hogy híres fertőtlenítő hatásáról, vagyis megöli a baktériumokat. De mire jó még?
Létezik egy betegség, a vírusos agyhártyagyulladás, melyre mind a mai napig nem találtak tökéletes gyógymódot, ezért legjobb, ha fokhagymához nyúlunk. Ha a kezelőorvossal is egyeztet a beteg, fokhagyma levét és vöröshagyma levét elegyítve kell fogyasztani, és óvakodni kell az édességtől. Azt mondják, életet menthet ez a módszer.

A másik nagy problémája az embereknek a koleszterin-szint. A fokhagyma viszont nemcsak megakadályozza a koleszterin és a zsír lerakódását a vérben, de a már lerakódott masszát képes feloldani, ezáltal csökkenteni a vér koleszterin-szintjét. Azért nem szabad azonban nagy mennyiségben fogyasztani, mert nemcsak a káros anyagot csökkenti a vérben, de egy olyat is, mely szívelégtelenséghez vezethet.
Ha valakinél már nagy a baj, komoly érszűkületei vannak, ami már a szívét is veszélyezteti, illetve nagyon magas a koleszterinje, annak a fokhagyma két hónap alatt már érezhetően leviheti a vérzsír-szintjét.

Régebben a tífuszt és a kolerát is fokhagymával gyógyították. Ezen kívül létezik például egy élesztő gomba, amely a nyálkahártyákon telepszik meg, és gyulladást okoz. Ez a gomba számos betegség okozója lehet. Ellene is a fokhagyma a legjobb védekezés. Ajánlatos joghurttal bevenni egy kiskanállal naponta, különösen, ha előzőleg antibiotikumot szedtünk. A joghurt ugyanis segít visszaállítani a bélflórát.

S ha még mindig nem győztelek meg, elmondom, hogy a fokhagyma féregűző is. A gyerekeknél előfordul a bélférgesség, ezt főként onnan lehet tudni, hogy viszket a fenekük. Ilyenkor akár ízlik, akár nem, szerencsés nyersen mézzel elkeverni, és megenni.

De ott vannak még a meghűléses betegségek, melyek gyógyításában szintén hatékony lehet, ráadásul még a légutakat is tisztítja, vagy az emésztési problémák, melyek orvoslására kiváló módszer a fokhagyma fogyasztása.

Remélem, sikerült elfogadtatnom veled a tényt, mennyire sokoldalú, és mennyire szükséges a szervezetünknek a fokhagyma. Ha szereted, akkor fogyaszd bátran (persze csak mértékkel, tudod), ha nem, akkor is próbálj meg néha enni kicsit belőle, ha másképp nem, legalább mézzel elkeverve. Hidd el, megéri, a szagához pedig előbb-utóbb hozzá lehet szokni!Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása