Dieta főoldal   Fogyasztó szerek


Tartalomjegyzék Étvágycsillapító proteinek A tíz legjobb zsírégető tea Utolsó lap

A cukormentes rágógumi veszélye


Budapest, 2008. január 11. (MTI) - A túl sok cukormentes rágózás jelentős fogyást és súlyos hasmenést okozhat - óvnak német kutatók.
A cukormentes rágógumik édesítőszerként szorbitot tartalmaznak, mely hashajtó hatású. A szorbit több gyümölcs, így a körte, szilva, alma és a cseresznye levében is megtalálható hatértékű cukoralkohol.

A British Medical Journalben német kutatók tanulmánya két páciens példáját közli, akik napi 20 darab körül fogyasztottak a cukormentes rágógumiból.

Egy 21 éves nő már nyolc hónapja hasmenéstől és gyomorfájdalomtól szenvedett, 11 kilogrammot fogyott és átesett egy sorozat kellemetlen vizsgálaton, mire az orvosok rájöttek, hogy rágózási szokása áll a bajok hátterében.

A másik esetben a férfipáciens kórházba került, miután 22 kilogrammot fogyott egy év alatt és szintén hasmenéstől szenvedett.

Mindkét esetben a rágógumi okozta a problémát, mellyel 20 és 30 gramm közötti szorbitot vettek magukhoz naponta. Egy darab rágógumi mintegy 1,25 grammot tartalmaz az édesítőszerből.

Jürgen Bauditz berlini gasztroenterológus, a tanulmány szerzője szerint már 5-20 gramm szorbit kisebb gyomorproblémákat, görcsöt, puffadást okozhat, 20 grammnál több pedig hasmenést és jelentős súlyvesztést.

Jó hír, hogy a szorbit étrendből való kiküszöbölésével a rendellenességek is megszűntek, a legyengült páciensek visszanyerték súlyukat.

A szorbitot számos más élelmiszerben sőt gyógyszerben használják adalékként, érdemes ezért az általában apró betűkkel jelzett összetételt is elolvasni egy-egy termék vásárlása és fogyasztása előtt. A szakirodalomban mintegy húsz éve, a szorbit mesterséges édesítőszerként való elterjedése óta jelennek meg adatok az arra érzékeny egyéneknél kiváltott mellékhatásairól, főképp hashajtó hatásáról.

(MTI-Panoráma)Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása