Dieta főoldal   Fogyasztó szerek






Tartalomjegyzék Alaposabban kell vizsgálni a fogyókúra gyógyszerek mellékhatásait A testtömeg csökkentését segítő gyógynövények Utolsó lap

ZSÍRÉGETŐK  FOGYASZTÓSZEREK

Szerző: Tihanyi András

Az üzletek polcain egyre nagyobb választékban sorakoznak a gyors fogyást, ''zsírégetést'' ígérő étrend-kiegészítők. Legyünk őszinték: mi is álltunk már tanácstalanul egy-egy fantázianév és hatóanyag előtt, legalább addig, amíg egy könyv tartalomjegyzékét lapozva vagy az internetes keresőbe a szót beütve rá nem bukkantunk az adott anyagra. Hogy ez ritkábban forduljon elő, tekintsük át röviden a leggyakoribb fogyókúrás készítmények összetevőit!




Efedrin és rokon vegyületek: adrenerg (főleg béta-) receptorokon ható anyagok. A kiegészítőkben általában Ma-huang-Ephedra sinica (efedrin) és/ vagy bitter orange-Citrus aurantium (synephrin) növényi forrásuk található meg. Csökkentik az étvágyat, s fokozzák az anyagcserét. Az efedrin-koffein termogén keveréke szignifikáns fogyasztó hatást váltott ki a vizsgálatokban, 1 de mellékhatások (alvászavar, idegesség, szorongás, sztrók) okozója lehet. Kerülendők! Hivatalosan eddig sem lehetett kapni, de ez csak nemrég valósult meg. Az otthon összeállított termogén kombináció napi 3x300 mg acetilszalicilsavval kiegészülve (25 mg E/200 mg C/300 mg A) még ártalmasabb (sportolók között elterjedt, az NSAID-ok az edzés utáni PGF-2-alfa felszabadulásának csökkentésével elméletileg az izomzat fejlődésére is kedvezőtlenül hatnak). 2

Koffein: a termogén keverékek alapvető eleme. Számos növényben megtalálható, ilyen a guaraná (Paullinia cupana), a kóladió (Cola acuminata), zöld tea (Camilla sinensis) vagy maté (Ilex paraguayensis); ezek sok fogyasztószerben előfordulnak. A katecholaminok hormonhatásait a cAMP (ciklikus AMP) mint másodlagos hírvivő anyag fejti ki a sejtben, amelyet viszont a foszfodiészteráz folyamatosan bont. A koffein blokkolja a foszfodiészterázt, emeli a cAMP-szintet. A zsírszövetből a zsírsav felszabadulását növeli. Döntően efedrinnel rokon vegyületekkel alkalmazzák. Több készítmény nem tartalmazza az utóbbiakat, ilyenkor a koffein veszélyei (kalciumürítés fokozása, szorongás, infarktus) dominálnak a többi alkotóelem esetleges nem kívánt hatásaival együtt.

Johimbin: alfa-2-antagonista, elsősorban a preszinaptikus alfa-2-receptorokat gátolja, felfüggeszti a noradrenalin újrafelvételét, így emeli annak szintjét. Fokozza a zsírmobilizációt, de gyakorlati hasznát nem tudták egyértelműen igazolni. 3,4 Nem indokolt a használata.

Katechinek: a zöld teában található katechin-polifenolok a katecholaminok lebontását a COMT (katecholo-metil-transzferáz) gátlásán keresztül blokkolni tudják, így növelik az energialeadást, s fokozzák a zsírsav-oxidációt. A zöld tea hatóanyagainak az elhízás kezelésében nem kellően igazolt a hatásosságuk, de a kutatások egyre inkább mellette szólnak. 5,6

L-karnitin: nem túl hatékony zsírégető anyag, de a fogyókúra részeként végzett kombinált állóképességi és ellenállásos testmozgás hasznos, regenerációt is javító kiegészítője. 7 A kutatások és tapasztalatok alapján biztonságosnak tekinthető.

Kapszaicin: anyagcsere-gyorsító és étvágycsökkentő anyagként reklámozzák. A kapszaicin (cayenne paprika) nagyobb dózisai befolyásolták a zsírraktározást állatkísérletekben, s a rokon vegyületek alkalmazásakor is megnövekedett metabolikus rátát és zsírsav-oxidációt tapasztaltak. A nálunk elterjedt étrend-kiegészítőkben igen kis menynyiségben jelen levő kapszaicinnek számottevő hatása valószínűleg nincs.

CLA, konjugált linolsav: a linolsav izomerjeit takarja a CLA összefoglaló név. Tejtermékekben fordulnak elő nagyobb mennyiségben, a kérődzők emésztésében részt vevő mikrobák termékeiként. A különböző izomereknek eltérő tulajdonságaik vannak. A CLA állatkísérletekben általában csökkentette a test zsírtartalmát, de az izomerkeverékeknek az emberi test összetételére gyakorolt kedvező hatását nem minden eredmény igazolta. Bár ígéretesek a kutatások, alkalmazásával érdemes megvárni, amíg egységesebb lesz a róla alkotott kép.

HCA, hidroxi-citromsav, Garcinia cambogia: a HCA az ATP-citrát-liáz kompetitív inhibitora, a zsírsavszintézist gátolja, s csökkenti az étvágyat. A zsírsavszintézis gátlása az elhízás kezelésében egymagában nem túl hatékony. A klinikai vizsgálatok az étvágycsökkentő hatást sem erősítették meg, 8 s nem mindig adtak olyan egyértelműen pozitív eredményt, mint az állatkísérletekben. 9 Az edzés alatti zsírfelhasználást növelheti edzett és edzetlen személyekben.
10 Vitatott készítmény.

Króm: étvágycsökkentő, fogyasztó, szénhidrát-anyagcserét szabályzó anyagként reklámozzák. A vizsgálatok igen sok esetben hatástalannak találták, mesterséges adása értelmetlen. Hiányát lehetőleg természetes úton kell pótolni teljes kiőrlésű gabonával, sörélesztővel, húsokkal. A vitaminok, ásványi anyagok, így a króm túlzott fogyasztása sem nélkülözi az egészségügyi kockázatot. 11 Hasonló elméleten (a szénhidrát-anyagcsere szabályozásán) alapul a liponsav és a D-pinitol használata is, amelyekkel a (nem ismert) vércukorszintet szeretnék normalizálni. Ez utóbbiak a sportolók kreatinkiegészítésében már bizonyították effektivitásukat, fogyasztó hatásuk azonban kétséges.

Piruvát - piroszőlősav: több tanulmány eredményesnek találta a testtömeg csökkentésében és a testösszetétel kedvező irányba változtatásában. 12,13 A gyártók által ajánlott dózis általában nem éri el a vizsgálatokban effektív mennyiséget.

Kitozán: kitinből előállított, nitrogéntartalmú poliszacharid. A ''''zsírmágnes'''' az emberben nem, vagy csak minimálisan növeli a széklettel ürített zsír mennyiségét, amint azt egy, az orlisztát és kitozán hatását vizsgáló tanulmány is mutatja. Más vizsgálat hosszabb távon, diéta mellett hatékony fogyókúrasegítő készítménynek találta. Állatkísérletek alapján ronthatja A-vitamin és ásványianyag-ellátottságot, kis energiatartalmú diéta nélkül nem várható az alkalmazásától fogyás.

Gymnema sylvestre, gimneminsav: a vércukorszint normalizálását elősegítő vegyületcsoport található a Gymnema sylvestre növényben. Ezek az anyagok a zsírok és a szénhidrátok felszívódását gátolni képesek, a cukorbetegség kezelésében és fogyókúrák esetleges kiegészítőjeként jöhetnek szóba a jövőben. Jelenleg is beszerezhetők (CarboBlock a fantázianév), de nem rendelkezünk elegendő információval sem a tényleges effektivitásról, sem a megfelelő adagolásról. Érdemesebb az étrenden és az életmódon változtatni, mint a tápanyagok felszívódását mesterségesen rontani, mivel így sajátíthatjuk el a fogyást tartóssá tevő egészséges táplálkozást.

Az utolsóként tárgyalt csoport nem egységes a hatóanyag vagy a hatásmechanizmus tekintetében, de tagjai természetes tápanyagigényeket elégítenek ki: zab alapú rostos italok, vitamin-, ásványianyag- és fehérjetartalmú kapszulák, italok, shake-ek tartoznak ide (Fat Burners, Ultra Diet Quick, Anabolic Whey stb.). A rostok és rosttartalmú készítmények teltségérzetet okoznak, csökkentik az étvágyat, de egymagukban nem eredményeznek fogyást. Felhasználhatók, de ügyelni kell, hogy az ajánlott napi rostfelvétel ne lépje túl a páciens tűrőképességét. Sportolók esetében a szénhidrát- és zsírfelvétel csökkentésében a tejsavóprotein-izolátumok kaphatnak nagyobb szerepet. Bár arra törekszünk, hogy az étrenddel elégítsük ki a tápanyagigényt, ha ez nem megoldható, szükség lehet multivitamin-készítményekre is. Az ebbe a csoportba tartozó kiegészítők hatásosak és biztonságosak, sőt, fogyókúra esetén a vitamin- és ásványianyag-pótlás kifejezetten ajánlott.
Az elhízás kezelésében manapság az UCP proteinekre (uncoupling, azaz szétkapcsoló fehérjékre) irányul nagy figyelem, amelyek hasonló mechanizmussal termelnek hőt, mint a DNP, de a szervezet szabályozásával. A jövőben talán képesek leszünk az étrend összetételével és étrend-kiegészítőkkel tudatosan módosítani az UCP fehérjék működését, a kutatások legalábbis biztatók.

Még számos kevésbé gyakori hatóanyagot tárgyalhatnánk. A diétába leginkább az utolsó csoport tagjait tudjuk beépíteni. Feladatunk az lehet, hogy a hozzánk fordulókat elsősorban az életmód- és szemléletváltoztatásban támogassuk. Ha páciensünk számunkra ismeretlen hatóanyagú étrend-kiegészítőt szeretne használni, fontos, hogy tájékozódjunk folyóiratokból, orvosi adatbázisokból, és szükség esetén tanácsot kérjünk más szakemberektől.

Irodalom: 
1. Boozer, C. N., Daly, P. A., Homel, P., Solomon, J. L., Blanchard, D., Nasser, J. A., Strauss, R., Meredith, T.: Herbal ephedra/caffeine for weight loss: a 6-month randomized safety and efficacy trial. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord., 26, 593-604, 2002.
2. Horsley, V., Pavlath, G. K.: Prostaglandin F2(alpha) stimulates growth of skeletal muscle cells via an NFATC2-dependent pathway. J. Cell Biol., 161, 111-118,. 2003.
3. Kucio, C., Jonderko, K., Piskorska, D.: Does yohimbine act as a slimming drug? Isr. J. Med. Sci., 27, 550-556, 1991.
4. Choo, J. J.: Green tea reduces body fat accretion caused by high-fat diet in rats through betaadrenoceptor activation of thermogenesis in brown adipose tissue. J. Nutr. Biochem., 14, 671-676, 2003.
5. Dulloo, A. G., Seydoux, J., Girardier, L., Chantre, P., Vandermander, J.: Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord., 24, 252-258, 2000.
6. Volek, J. S., Kraemer, W. J., Rubin, M. R., Gomez, A. L., Ratamess, N. A., Gaynor, P.: L-carnitine L- tartrate supplementation favorably affects markers of recovery from exercise stress. Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab., 282, E474-482, 2002.
7.Mattes, R. D., Bormann, L.: Effects of (-)- hydroxycitric acid on appetitive variables. Physiol. Behav., 71, 87-94, 2000.
8. Heymsfield, S. B., Allison, D. B., Vasselli, J. R., Pietrobelli, A., Greenfield, D., Nunez, C.: Garcinia cambogia (hydroxycitric acid) as a potential antiobesity agent: a randomized controlled trial. JAMA, 280, 1596-1600, 1998.
9. Lim, K., Ryu, S., Nho, H. S., Choi, S. K., Kwon, T., Suh, H., So, J., Tomita, K., Okuhara, Y., Shigematsu, N.: (-)-Hydroxycitric acid ingestion increases fat utilization during exercise in untrained women. J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo), 49, 163- 167, 2003.
10. Cerulli, J., Grabe, D. W., Gauthier, I., Malone, M., McGoldrick, M. D.: Chromium picolinate toxicity. Ann. Pharmacother., 32, 428-431, 1998.
11. Stanko, R. T., Reynolds, H. R., Hoyson, R., Janosky, J. E., Wolf, R.: Pyruvate supplementation of a lowcholesterol, low-fat diet: effects on plasma lipid concentrations and body composition in hyperlipidemic patients. Am. J. Clin. Nutr., 59, 423- 427, 1994.
12. Kalman, D., Colker, C. M., Wilets, I., Roufs, J. B., Antonio, J.: The effects of pyruvate supplementation on body composition in overweight individuals. Nutrition, 15, 337-340, 1999.
13. Guerciolini, R., Radu-Radulescu, L., Boldrin, M., Dallas, J., Moore, R.: Comparative evaluation of fecal fat excretion induced by orlistat and chitosan. Obes. Res., 9, 364-367, 2001.

Tihanyi András dietetikus 



További információk: http://www.uj-dieta.hu





Egyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása