Dieta főoldal   Emésztési zavar


Tartalomjegyzék A bélbetegségekben szenvedők diétája Utolsó lap

A gyulladásos bélbetegségek étrendi kezelése

Szerző: Miháldy Kinga

A gyulladásos bélbetegségek gyógyításában kitűnő készítmények állnak az orvosok rendelkezésére, azonban ez egymagában nem elegendő, mert optimális eredmény csak akkor érhető el, ha a beteg egyidejűleg diétázik is.

A Crohn-betegség leggyakrabban a fiatalkorban kezdődik, s élethosszig tart, de ugyanez vonatkozik a colitis ulcerosára is. Ezért célszerű a betegeket megtanítani arra, hogy otthonukban milyen szempontok vezéreljék étkezésüket. Crohn-betegség esetén elsősorban nem a betegséget kell kezelni, hanem a beteget kell nevelni.


A komplex terápia célja a betegség aktivitásának mielőbbi megszüntetése, a tünetmentesség minél hosszabb ideig tartó fenntartása, valamint a visszaesés megelőzése. Alapvetően fontos a megfelelő diéta alkalmazása, azonban joggal vetődik fel a kérdés egy ismeretlen eredetű, változatos klinikai formában megjelenő, különböző súlyossági fokú betegség esetén, hogy milyen diétás kezelést vessünk be. Pontos étrendi mintát nem adhatunk, de a betegség patomechanizmusának mind részletesebb megismerése alapján a diétás kezelés irányelvei körvonalazhatók.


A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa diétájának célja az ingerlékeny bélszakasz megnyugtatása, a meglevő energia- és tápanyaghiány megszüntetése, a kóros anyagcserezavarok kivédése, az étvágytalan beteg erőnlétének javítása, valamint jóízű, étvágygerjesztő ételek adása. Az étrend függ a beteg tápláltsági állapotától és a betegség szakaszától.

A tápláltsági állapot meghatározása
A tápláltsági állapot meghatározásakor a következő kérdésekre keressük a választ:
- Van-e alultápláltságra utaló tünet, illetve ok az alultápláltság feltételezésére?
- Milyen tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát, vitamin, ásványi anyag) elégtelenségéről van szó?
- Milyen súlyos a hiány?
A heveny szakaszban előnytelen a tej, a nyers gyümölcs, a zöldség, valamint az erősen fűszeres, zsíros étel.
A Crohn-betegség igen gyakran érinti a vékonybelet, ahol a tápanyagok felszívása történik. Az elvesztett tápanyagok pótlása az egyik legfontosabb szempont az étrend megtervezésénél, vagyis meg kell akadályozni a fogyást és az alultápláltságot.
A betegek számára a létfontosságú tápanyagokban, vitaminokban gazdag étel a legideálisabb, amely kis térfogatú kell legyen, s lehetőleg kevés salakanyagot tartalmazzon. Kerülni kell a durva növényi rostokat (a kukoricát, a lencsét, a babot, a káposztaféléket, a zöldpaprikát).


Fontos a tápcsatorna kímélete és a hasmenések megszüntetése. A tünetek ismeretében a tej fogyasztása nem feltétlenül javasolt. Jó, ha a Crohn-beteg a szénsavas üdítőitalokat is mellőzi, s kihagyja étrendjéből a panírozott, bő zsírban készült ételeket. Kerülendők a gyorséttermi ételek is.


Ügyeljünk az étel elkészítésének módjára! Lehet főzés, sütés, fóliában sütés, kuktában főzés és grillezés, de mindenképpen zsiradékmentes vagy kevés zsiradékot használó legyen az eljárás. Zsiradékként a növényi eredetűek a legideálisabbak: a napraforgó-, a kukorica- és az olívaolaj, valamint a margarin.


A szövődményeket illetően az étrend összeállításánál célszerű figyelembe venni az epekőre való hajlamot. A betegséggel járó vesekőhajlam tekintetében is célszerű a diétát bővíteni, s kerülni kell mindazokat a nyersanyagokat, amelyek oxalátkő kialakulására vezethetnek: kakaó, csokoládé, sóska, spenót, egres, rebarbara, narancs, ribizli, valamint a belőlük készült lekvárok, dzsemek, szörpök. A fokozott gyomorsavképződés miatt célszerű a paradicsomos ételeket, a ketchupot, a mustárt, a zacskós leveseket, a savanyúságokat és a savanykás gyümölcsöket kerülni.
A hasmenéses időszakban a gyümölcsök közül előnyben kell részesíteni azokat, amelyek a tüneti kezelés szempontjából előnyösek; ilyen pl. a banán. Abban az esetben, ha szűkület vagy aktív gyulladás áll fenn, a főzelékféléket és a gyümölcsöket nagyon puhára főzve, lehetőleg paszírozva kell fogyasztani.
A vas-, a fehérje- és a kalciumhiány pótlása végett minél több sovány húsfélét és tejterméket iktassunk a beteg étrendjébe. Az alkohol, a gyakori erős kávé és tea nem javasolt. Meg kell említenünk, hogy a betegség bizonyos szakaszaiban a tápszerek alkalmazása szinte nélkülözhetetlen. A szélsőséges étrenden - pl. vegetáriánus étrenden - élők figyelmét fel kell hívni arra, hogy az egyébként is fennálló hiányállapotot szigorú reformtáplálkozással ne tetézzük.
A Crohn-betegségben szenvedők általában kívánják az édességeket. Nekik elsősorban kekszeket, otthon készült pitéket, felfújtakat és piskótákat kínáljunk.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az energiát elsősorban szénhidráttartalmú nyersanyagokkal (zöldfőzelékekkel, burgonyával, rizzsel, gabonaneműekkel) jutassuk be a szervezetbe, s mellőzzük a bélmozgást fokozó egyszerű cukrokat. Ügyeljünk a vitaminok és az ásványi anyagok pótlására! A leromlott szervezetet roborálni kell. Ha ez a megszokott napi étkezésekkel nem oldható meg, a kiegészítő klinikai tápszereket vegyük számításba. A klinikai vagy enterális tápszerek olyan teljes értékű (esszenciális aminosavakat tartalmazó) készítmények, amelyek minden fő tápanyagot - fehérjét, zsírt, szénhidrátot, nyomelemeket, vitaminokat és ásványi anyagokat - megfelelő arányban és mennyiségben tartalmaznak. Ha tehát valaki egész nap csak effélét fogyaszt a számára szükséges mennyiségben, akkor nem alakul ki hiányállapota. Az említett tápszerek kisebb adagban ideális kiegészítői a normál és a diétás étrendnek.

Jó tanácsok
- A betegség kiújulásának észlelésekor a szövődmények elkerülése érdekében haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
- Tünetmentesség esetén is évente legalább háromszor ellenőrzésen kell megjelenni.
- Jó módszernek tartjuk az étkezési napló vezetését, mert ezáltal könnyebben kiszűrhető a panaszt okozó ételek csoportja.
- A sport igen hasznos lehet a jó periódusban, ám gyulladás esetén kíméletre van szükség.
- Külföldi utazás esetén még körültekintőbben kell ügyelni a higiéniai szabályok betartására, főleg az étkezésekre vonatkozóan.
- Kerülni kell az erős napfényt.
- Mellőzni kell az alkoholt és a dohányzást.
- Erős hasmenéskor a gyógyszeres kúrával egyidejűleg kerülni kell a tüneteket okozó zöldség- és gyümölcsféléket.
- Székrekedés esetén rostos ételeket kell fogyasztani, de többletrostbevitel alkalmával ügyelni kell arra, hogy legalább napi két liter folyadék jusson a testbe.
- A nyugalom és a pihenés legalább olyan fontos, mint a gyógyszer és a diéta.
- A sztómával élő betegek minden tekintetben az átlagember életmódját folytathatják.
- A végbél körül kialakult tályog rendszeres ápolása megelőzheti a szövődményeket.
- A szövődmények kialakulásakor azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni.
- 1993 óta működik a Crohn-Colitis Betegek Egyesülete, amely nagymértékben segít a betegeknek a különböző problémák megoldásában.


Az utóbbi időben elterjedtek a táplálékkiegészítők, amelyeknek fogyasztását a szóban forgó betegcsoportnál javasolhatjuk, de minden esetben ki kell kérni a kezelőorvos és a dietetikus tanácsát a termék összetételére vonatkozóan. A leginkább azok a gyógynövénycsoportok ajánlottak, amelyek fontos szerepet játszanak a gyulladáscsökkentésben, ilyenek pl. az aloe vera gélt tartalmazó készítmények.

Miháldy Kinga dietetikus
Országos Dietetikai IntézetEgyedi keresés a POINTERNET Diéta oldalaira vonatkozóan


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása