Transpack főoldal   Transpack 2011 szeptember október


Tartalomjegyzék Csúcstechnológia érkezett Nagyigmádra Import helyett magyar termék a kódolás technika és felületnemesítés területén LE Utolsó lap

Olasz gépekkel nyit a kunbajai tésztaüzem

Aligha találunk ma olyan tésztaüzemet Magyarországon, ahol Chirico Fausto, a Brio Tech 90 Kft. ügyvezetője ne fordult volna meg az elmúlt 20 évben. Az élelmiszeripari gépek, gépsorok és kiegészítő berendezések forgalmazásával, illetve olaszországi gépgyártók itthoni képviseletével foglalkozó szakembert rendszeres olvasóink már ismerik, az ő invitálására látogattunk el egykor a nagy múltú Gyermelyi ZRt tésztaüzemébe, ahol munka közben bizonyítottak az olasz gyártó és csomagoló gépsorok. Az idei Budatranspack szakkiállítás előtt egy délalföldi kisvállalkozó tésztaüzemébe nyertem betekintést, ahol már startra készek a beszerelt gyártó és csomagoló gépsorok, a próbaüzem megtörtént, az elsö próbafőzések pozitív visszajelzései is megérkeztek, tehát lapunk megjelenésének idején már folyik a munka.

Miért épp tésztagyártás?

Kunbaján a Centrál- Mentál Szociális Szolgáltató és Munkarehabilitációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2005 óta megváltozott munkaképességű helyi lakosok egészségi állapotának megfelelő rehabilitációs foglalkoztatásával hullámkarton doboz gyártásával foglalkozik, a piaci versenytársakhoz képest kisebb darabszámú megrendeléseket is vállalva, rövidebb határidőre, kedvezőbb árak mellett tudja kielégíteni a vevők akár egyedi igényeit is. A cég rehabilitációs tevékenységének elismeréseként 2007. március 28.-án a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Akkreditációs Főosztályától a 176/2005. (IX. 2.) Korm. rendelet rendelkezései alapján kiemelt tanúsítványban részesült, melyet azóta kétszer meghosszabbítottak, jelenleg 2013. március 29.-ig érvényes. A rehabilitációs foglalkoztatók által elérhető tanúsítványtípusok közül a kiemelt tanúsítvány a legmagasabb szintű. A cél a továbbiakban is a fentebb említett tanúsítványtípus megtartása, a legmagasabb szintű akkreditációs követelmények teljesítése. A cég filozófiája elsősorban a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok egészségi állapotának megfelelő munkafeltételek kialakítására irányul, természetesen a termelés gazdaságosságának szem előtt tartásával. Ahhoz azonban, hogy ezeknek a célkitűzéseknek megfeleljünk, munkavállalóinkat hosszú távon foglalkoztathassuk, elengedhetetlen, hogy társaságunk több lábon álljon és új tevékenységi körökre is kiterjesszük működési körünket. - - kezdte a tésztagyártáshoz vezető történetet Barnáné Dr. Jámbor Dominika, a vállalkozás ügyvezetője. Választásuk üzleti kapcsolataikra és az élelmiszerpiacon való tájékozódást követően esett a száraztészta-gyártásra, aminek megvalósításához pályázati forrásokat is igénybe vettek. A 360 millió forintos beruházás eredményeképpen egy modern, az Európai Unió szabványrendszerének megfelelő, olasz technológiai elemekre épülő, különböző tésztaféleségek gyártására alkalmas tésztaüzemet hoztak létre, ahol a több mint 1000 m2 alapterületű üzemben 27 (korábban tartós munkanélküli) munkavállaló 2 műszakos munkarendben állítja elő a tésztaféleségeket. A termékpalettában megtalálhatóak a tojás nélküli durumtészták és a 4 ill. 8 tojásos fajták egyaránt, amelyeket a megrendelők igénye szerint 250, 450, 500 g-os és lédig kiszerelésben is tudnak csomagolni, majd saját szállítókapacitásukkal a helyszínre szállítani.

Az olasz tészta sikere

Az olasz tésztafogyasztás összehasonlíthatatlan a hazai étkezési szokásainkkal, a déli országban azonban nemcsak a tésztaételek elkészítésének és fogyasztásának, hanem a technológia kidolgozásának is nagy hagyománya van. A konyhánkban talán sosem fog igazi olasz illatú spagetti gőzölögni – ezt a latin mentalitás is kikérné magának – de a tésztagyártás feltételeit elleshetjük és többek között Chirico Fausto közreműködésével beszerezhetjük.

Vegyük sorra a technológiai lehetőségeinket:

A csomagológépek közül a függőleges, multifejes és hagyományos gépek (20 csomag/ perctől 120 csomag/percig) valamint a vízszintes gépek is megtalálhatók a Brio Tech-nél, ugyanúgy, mint a csomagolóanyagok és klipszelő berendezések, szalagok. A különleges gépsorok liszt, cukor, gabonafélék, tápok stb. csomagolására (1 kg-tól 50 kg-os zsákokig) alkalmasak, ezenkívül raklapozó berendezések, metáldetektorok, súlyellenőrző készülékek, automata kartonozó berendezések, szállító szalagok, serleges felvonók, dátumozók stb. is megtalálhatók a cég termékpalettáján. Rövid tészta gyártásához tésztagyártó gépek, rázógépek, pasztőrizálók, szárítók, tarhonyázó berendezések, matricák, matricamosók, tálcatöltő automaták, dagasztók, selejt-újrafeldolgozó berendezések, hosszú tészta előállításához tésztagyártó gépek, felfüggesztők, szárítók, matricák, matricamosók, turbó dagasztók, selejt-újrafeldolgozó berendezések szerepelnek a Brio Tech kínálatában. Tojásfeldolgozáshoz tojástörő berendezések, pasztőrizálók, porító gépsorok, tojáshéj és tojáslé kezelőgépek, tojáslé csomagoló gépek, automata tojáslé adagolók, tojástároló hűtött tartályok, kiegészítő berendezések rendelhetők. A cég vállalja élelmiszeripari létesítmények (pl. tésztaüzemek) létrehozását az ötlettől a kulcsrakész átadásig beleértve a tervezést, engedélyeztetési eljárást, gépek beszerzését és a kivitelezést is. Ennek lehettünk szemtanúi Kunbaján is, ahol beüzemelés előtt közelebbről egy 320-400 kg nedves tészta / óra teljesítményű MAC 320 VRC típusú folyamatos présgépet vehettük szemügyre, aminek technikai paramétereit a száraztésztagyártásban ill. csomagolásában dolgozó olvasóink számára részletesebben bemutatjuk:

A présgép alkotórészei:

- T 100-as, teljesen rozsdamentes acélból készült turbó dagasztó lisztadagoló tartállyal, szint ellenőrzéssel és vibráló hídtörő szerkezettel. Az adagolás adagolócsiga segítségével történik, a csiga sebessége inverterrel szabályozható.

- térfogatos folyadék adagoló szivattyú,

- a dagasztó hengeren kívül elhelyezkedö, szétszerelhet és tisztítható elökeverö csiga

- a maximális higiénia és az önálló működés érdekében a terméktől távol található mechanikai részek

- szétszedhető dagasztó henger

- rozsdamentes acélból készült elektromos vezérlőpanel, elektronikai display a beállításokhoz, biztonsági felszereléssel

- AISI 304 rozsdamentes acélból készült felső dagasztó tartály, szintellenőrzővel és szétszedhető keverőlapáttal, AISI 304 rozsdamentes acél alsó tartály - Transzfer csiga az alsó termelő tartályhoz

- C55 kötött acélból készült csigás extruder, kemény felületi kezeléssel, frekvenciaváltóval - Elektronikus sebesség szabályozás - Vízszintes matrica tartó fej, amely tartalmazza az 1200 mm-es matrica tartó rekeszt és a matricacseréhez szükséges hidraulikus rendszert. - Automata hőmérsékletszabályozással /hideg-meleg víz/, biztonsági manométer

- Automata nyakhűtés termosztáttal és opcióként zárt rendszerű hűtés előkészítéssel - Automata vágókés elektronikus sebesség szabályozóval és timer késsel - Festett acél szétszerelhető csúszásgátló rostéllyal készült lépcső és állvány A kunbajai tésztákat Olvasóink hamarosan megtalálják a kis- és nagykereskedelemben, a bemutatott gépről és további olasz technológiákról bővebb felvilágosítással kapcsolatban pedig forduljanak bizalommal a Brio Tech Kft-hez.

Sándor Ildikó
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása