Solymár
Látnivalók, műemlékek
Kiránduló helyek
Hagyományőrzés
Cégek, vállalkozások
Ingatlanforgalmazás

Műemlékek


A főtéren álló barokk katolikus templom homlokzatát díszítő vörös márványon az építtető családok címerei találhatók. A főoltáron Szűz Máriát ábrázoló kegykép látható.

A templomban jelenleg felújítási munka folyik. Az eredeti állapotnak megfelelően tervezik a felújítást, ezért folymatosan kutatják, hogy milyen volt a templom  régi festése.
A templom külső oldalán a kitelepítés 50. évfordulóján emlékművet avattak föl.

A téren áll a közadakozásból emelt hősi emlékmű, melyet 1924-ben avattak fel. A márványtáblákra a világháborúkban hősi halált halt solymáriak nevét vésték. 1989-tól újra megrendezésre kerül a Hősök Vasárnapja ünnep, melynek keretében a Himnusz, a Szózat és katonai kürtjel hangjai mellett emlékeznek meg az elesett katonákról, az általuk hozott áldozatról.

Műemlék értékű és megóvandó a falu főutcájában található Búsuló Krisztus szobor is.

A Szélhegy tetején 1999-ben szentelték fel a keresztút stációit, mellyel a régi hagyományokat követték, hiszen a Golgota eredeti, Solymáron először megépített helyére került.

A községünkben található Mátyás király vadászkastélya. Az 1930-as években folytatott kutató ásatások bizonyították be, hogy a faluban található vár falmaradványai Mátyás király kastélyának alapjai. Az ásatások során egy főépületet, egy öregtornyot és a köztük lévő kerítőfalat sikerült feltárni. A munka közben eredeti vaseszközök, kerámiatöredékek, fegyverek, nyílcsúcsok, pénzek és csatdarabok kerültek elő. A kutatás 1972-ben folytatódott és a romok konzerválása, a falmaradványok ráfalazással történő megemelése csak 1998-ban történt meg. Az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a pusztuló vár romjait az utókor számára, hiszen a szabadon álló vár köveit építkezési célokra széthordták, így az omladék szinte eltűnt a föld színéről.

Solymáron már csak elvétve található a századfordulóra oly jellemző parasztporta. A keskeny telkeken vályogházak épültek, melyeket a lakóépület hosszában kialakított tornác tett jellegzetessé. Ma már nem épülnek ilyen stílusú házak.

Szeretném még a Helytörténeti Gyűjteményt tartalmazó múzeumot bemutatni.
A kiállításból megismerhetjük az itt élt emberek életmódját, művészetét, ruhaviseletét, használati tárgyait.
A múzeumban, illetve annak udvarán mezőgazdasági eszközök, sírkövek, a község régészeti leletei találhatók.

Az előtérben kerül bemutatásra a vadászkastélyról készült összeállítás, mely tartalmazza a királyi és főúri tulajdonosok címereit, a várból előkerült ásatási leletanyagok, a róla megjelent cikkeket, fotókat és helyreállítási terveket.

Az egyik helyiségben a századfordulón született ember életének főbb eseményeit kísérhetjük nyomon fényképeken keresztül a születéstől a halálig. A képekhez kapcsolódnak az életkornak és eseménynek megfelelő ruhaviselet, a mezőgazdasági munkához és háztartási tevékenységhez szükséges használati tárgyak.
Két szobában igen értékes és érdekes berendezés található: az egyikben egy régi szatócsbolttal ismerkedhetünk meg, a másikban egy gyógyszertár berendezéseit, használati tárgyait és laboratóriumát láthatjuk. Ez a gyűjtemény segít abban, hogy jobban megismerjük és értékeljük őseink életét, mindennapi nehézségeiket és ünnepeiket.


forrás:www.ungarndeutsche.de
Horányi Eszter

FÓRUM

ÁRUHÁZ

FORDÍTÁS

LOVAGLÁS

KUTYA

MAGAZIN

INGATLAN

BOR

MEZŐ
GAZDASÁG


TERMŐ
FÖLD


GALÉRIA

MODELL
GALÉRIA

FOTO

ÁSVÁNYVÍZ

MÉHÉSZET

VADÁSZAT

TÁVMUNKA

ÚJSÁGOK