SZLOVÁK PARADICSOM
   
   TARTALOM
   KIADÓ
   LAPKONCEPCIÓ
   MEGJELENÉSI IDŐPONTOK
   HIRDETÉSI ÁRAK
   TECHNIKAI  ADATOK
   ELŐFIZETÉS
   TERJESZTÉS
   ELÉRHETŐSÉGEK
   AKTUÁLIS SZÁM
LAPÉL   

Kevesen ismerik Magyarországon, de van Poprád környékén egy népszerű kirándulóvidék, a szlovák paradicsom. Kevesen ismerik el a magyar politikusok közül, de Szlovákia befektetôi célpontként is egyre kedveltebb vidék. Kevesen ismerik fel a magyar cégeknél, de északi szomszédunknál egyre több lehetôség adódik, fôként azok számára, akik már kinôtték a magyar piacot.


A manager magazin két munkatársa, Berger Zsolt és Brückner Gergely kifejezetten érdekes élményeket szereztek az elmúlt hetekben, amikor többször is ellátogattak Szlovákiába.

A szürke Szlovákia képét nem lehet egykönnyen kiirtani a magyarok tudatából, s nehéz a lesajnáló véleményeket is elcsendesíteni. Pedig a manager magazin két munkatársa, Berger Zsolt és Brückner Gergely kifejezetten érdekes élményeket szereztek az elmúlt hetekben, amikor többször is ellátogattak Szlovákiába. Abba az országba, amelyet tavaly jó néhány nagy nemzetközi cég preferált Magyarországgal szemben, amikor közép-európai beruházásaik színhelyérôl kellett dönteniük.

ARCHÍVUM    CIMLAPSZTORI   KIRAKAT   KORMÁNYZATI NEGYED  CÉGVILÁG  KARRIER  BEFEKTETÉS  TREND  EXTRA  ÉLETMÓD  ROVATOK    

A magyar gazdaság élcsapata persze leküzdötte már a Szlovákiával szembeni hagyományos magyar tartózkodást. Mindenekelôtt a Mol lépett nagyot, amikor 2000-ben beszállt a Slovnaftba, és ezzel egy csapásra az egyik legnagyobb befektetôvé vált a szomszédos országban.

Az OTP Bank és a Danubius-szállodalánc megjelenése Szlovákiában szintén mérföldkônek számított. És ôket minden valószínűség szerint egy sor vállalkozás követi majd. A legfontosabb kérdés az: meddig maradnak a körülmények ugyanilyen vonzóak, hiszen nemcsak a magyar cégek fedezik fel Szlovákiát, hanem a multik is, és ez rövidesen megdrágítja a befektetéseket.

A szlovák kormány egyelôre még mindent megtesz annak érdekében, hogy az invesztorok kedvezô feltételeket találjanak, de a kereslet-kínálat kemény törvénye miatt bizonyosan nehezebbé válik a szlovákiai fészekrakás.

Annyi mindenesetre a szlovák kormány javára írandó, hogy konzekvensen kitart reformpolitikája mellett, és az is, hogy a belpolitikailag fájdalmas folyamat során egyszer sem próbálta kijátszani a „magyar kártyát”, a gazdasági átalakulás nehézségeirôl nem terelte el nemzetiségi kérdésekkel a figyelmet. Szlovákia egyértelműen a működô tôke menekülési útvonalára került.

Kertész György
fôszerkesztô…

A manager magazin két munkatársa, Berger Zsolt és Brückner Gergely kifejezetten érdekes élményeket szereztek az elmúlt hetekben, amikor többször is ellátogattak Szlovákiába.

ARCHÍVUM    CIMLAPSZTORI   KIRAKAT   KORMÁNYZATI NEGYED  CÉGVILÁG  KARRIER  BEFEKTETÉS  TREND  EXTRA  ÉLETMÓD  ROVATOK    powered by