Gyógyítás


Tartalomjegyzék Halálos növények élnek a házunk körül Comb és csánk - ilyen az egészséges lóláb Utolsó lap

Házipatika, lovak táplálkozásának kiegészítése, kehesség,köhögés,gyulladások


A közölt információk és a termék nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére, alkalmazása a felhasználó önálló döntésén alapszik. A helyes felhasználás érdekében kérjen tanácsot orvosától.
 

 

Köhögés, kehesség

 

Előfordul hogy a lovunk köhögni kezd ilyenkor télen, megfázás, allergia (széna, por, stb.) miatt, de kehesség egész évben létrejöhet.

 

Természetesen ajánlott az állatorvos tanácsait és a felírt gyógyszerek adagolási útmutatóit betartani, ez a recept nem az orvosi ellátást helyettesíti.

Sokszor elmarad, vagy lassú a gyógyszer hatása esetleg tartósan nem alkalmazható, ezért nem árt ha mi is teszünk valamit a ló érdekében.

*

I. változat (különösebb felkészülés nélkül is előállítható)

Nekem bevált a következő „koktél” alkalmazása.

*

Összetevők: (adagonként, étkezésenként, javasolt naponta háromszor etetni)

  1. Granulátum friss fokhagymából (1 mérőkanál 25 gr.) szárított
  2. Extra Szűz Oliva olaj (mennyiség a fokkhagyma granulátum beáztatásához elegendő legyen, azt ellepje (minimum fél deciliter) (pld. 750ml Primadonna olaj, ára: 999 Ft)
  3. Méz, két három evőkanállal (lehetőleg akácméz, termelőtől megvásárolva) opcionális
  4. Extrudált kukorica pehelyliszt OÉTI engedélyes emberi fogyasztásra szánt termék (hasonló termék kapható horgászboltokban, etetőanyag ragasztóként, nem emberi felhasználásra való, de annak az összetétele eltérő)
  5. Sárgarépa, alma tetszés szerinti mennyiségben.

Információk:

*

Oliva olajról

http://www.pointernet.pds.hu/diet/olive/index.html

*

Elkészítés:

A fokhagyma granulátumot kimérjük egy edénybe, és ráöntjük az oliva olajat, majd összekeverjük. A lényeg hogy teljesen fedje a fokhagymát az olaj.

(Az oliva olaj helyettesítése napraforgó olajjal értelmetlen, a hatóanyagai nem egyeznek meg az oliváéval. Csak extra szűz oliva olajat használjunk.)

Néhány órát állni hagyjuk (minimum 2 óra).

A fokhagyma,+ oliva keverékhez hozzáadjuk a mézet, teljesen elkeverjük, majd hozzáadjuk fokozatosan a pehelylisztet, ameddig fel nem szívja az egész eddigi anyagot.

Nem szabad hogy összeragadjon , tehát egy nedves de jól keverhető állagot kell elérni az adagolással.

Nedvesített (szokásos adag) zabhoz hozzáadjuk az elkészül anyagot, és jól elkeverjük, hogy feltapadjon a zabra. Tulajdonképpen eltűnik az egész, csak a zab lesz bevonva az általunk készített keverékkel.

A sárgarépa, alma, vöröshagyma hozzáadásával tovább növeljük a táp hatékonyságát.

*

Eredmény: Nekem néhány nap alatt a töredékére csökkentette a köhögés tüneteit. Természetesen addig adhatjuk amíg teljes nem lesz a siker. Az orvos által felírt gyógyszerekkel párhuzamosan adható, mellékhatása nincs, egészséges lónak is hasznos. Az összetevői alapján mindenki tudja hogy ezek hasznos tápanyagok.

Az egyes összetevők egyedül is hasznosak, igény szerint lehet etetni, hiszen mindegyiknek megvannak az előnyös tulajdonságai. A fenti keverék viszont ezeket a tulajdonságokat koncentrálja egy időben, és így a hatás nem is marad el.

Ha ember szeretné alkalmazni ez a receptet annak sincs akadálya, de nyilván a táplálkozás más módon történik, pld. Már langyos pirítósra két evőkanál oliva, fokhagyma tetszés szerint, és a méz is sokféleképpen fogyasztható. Kipróbáltam, használ (és sokkal olcsóbb is mint a most kapható gyógyszerek).

Ha valakinek kérdése, egyéb ötlete van kérem írja meg.

*

II. Változat, friss információk alapján, komolyabb felkészülést igényel, kehesség kialakulása esetén már csak ez a verzió lehet eredményes!!.

*

Információk a fokhagymáról

http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/garlic/index.html

*

A második változat a fokhagyma tulajdonságainak a jobb megismerését és a célszerűbb és hatékonyabb felhasználást jelenti, és a feldolgozás kritikus részeit tartalmazza.

A fenti recept I. változat. továbbra is használható, azt mégegyszer nem írom le.

*

A lényeg a fokhagyma feldolgozása, amit nem szárított formában adunk a lónak, hanem vásárolt egész fokhagymákat kell feldolgoznunk.

A kritikus művelet az őrlés és pépesítés, amit csak megfelelő zöldségörlő géppel tudunk elvégezni (kávédarálóval is lehet próbálkozni, de nem hatékony, nem erre való, a teljesítménye kicsi).

Az érdekes és fontos információ az, hogy a fokhagyma őrlése és pépesítése folyamat során keletkezett termék a fokhagymapép alkotórészei reakcióba lépnek egymással, és kialakul egy természetes antibiotikum (allicin) ami azigazi erős hatást biztosítja nekünk (embernek, lónak ugyanúgy).

*

Sajnos ez az allicin nem stabil, ezért viszonylag rövid időn belül bomlani kezd.

http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/garlic/20110225192421770000009610.html

Az angol nyelvű anyag nyers fordítása is fent van, ami a Google fordítóval készült.

Ebben megtalálható a folyamat leírása, ha valakit érdekel az információ.

*

A megoldás egyszerű, egy befőttes üvegbe helyezzük a pépet az őrlés után, 6 perc múlva a reakció eredménye elkészül, majd ráöntjük az oliva olajat úgy, hogy teljesen lefedje és elzárja az oxigéntől (érdemes keskeny üveget használni) majd lezárjuk a tetejét.

A felhasználás megegyezik a fent leírtakkal (I.változat).

*

A mennyiség:

egy etetésre én két nagyobb méretű fokhagymát használok, ezek átmérője 4-5 cm.

Naponta háromszor kapja ló és akkor a hatás nem marad el.

Rögtön felmerül egy probléma, a fokhagyma ára. Természetesen a nagy áruházak, pld. az Auchan, árul kínai fokhagymát viszonylag jó áron. Lehet vásárolni a nagybani piacról is nagyobb mennyiségben magyar fokhagymát. Természetesen lehet termelni is, ez a legolcsóbb megoldás.

A termesztéséről is vannak fent anyagok a megadott címen.

A fokhagymát ebben a feldolgozott formájában (fokhagymapép + extraszűz oliva olaj + extrudált kukoricapehely liszt + sárgarépa örlemény) szívesen fogyasztja a ló. A többi hozzávaló opcionális (alma,méz,vöröshagyma).

*

III. Változat, igényeseknek, akiknek a részletek is nagyon számítanak

Gondolom azt mindenki ismeri, hogy a fokhagymának is vannak fajtái, méghozzá igen sok. Ezeknek a belső tartalma, a hatóanyagok mennyisége is változik

http://sev.lternet.edu/~jnekola/Heirloom/garlicIJ.htm

Kiemelt hatóanyag tartalommal rendelkezik a Spanish Morado fajta.

http://sev.lternet.edu/~jnekola/Heirloom/garlic%20pics/spanish_morado_a.jpg.Az oliva olaj szintén eltérő mennyiségű hatóanyaggal rendelkező fajtákkal rendelkezik.

Ezekk közül az egyik leghatékonyabb a "picual" fajtájú (spanyol) olajbogyóból készült olaj.


 

Egy ilyen csúcsminőségű PET palackos 1 literes extra szűz oliva olaj 2000 Ft bruttó + szállítási költség (ha szükséges). Egy dobozban 15 db van elhelyezve, ha valaki többet szeretne beszerezni. Elérhető 1, 3, 5 literes PET palack, 1, 3, 5 literes fémkannákban, és üvegben is 0,5 liter, 1 liter, dísz üveg stb (ezek emberi fogyasztásra javasoltak, de bőrbetegségekre is kiválló, és kozmetikai célra). Embernek naponta két evőkanál elegendő, langyis pirítóssal elfogyasztva.

Összehasonlítástként kérem szemlélje meg a nagyáruházak árait.

A kiemelt hatóanyagokkal rendelkező extra táp (fokhagyma + oliva olaj) együttes hatása optimális összetétel esetében megsokszorozza az egyszerűbb, elérhető anyagokból összeállított recept alapján készült táp hatékonyságát.

A picual olaj (kesernyésebb) háromszor annyi hatóanyagot tartalmaz mint egy egyszerű (vásárolható nálunk is) de táplálkozásban elterjedt olaj (ami édesebb).

A nagy márkák az oliva olaj üvegen ritkán tüntetik fel az oliva bogyó fajtáját, mert sokszor keverékekről van szó (sajnos, ezért a márka ebben az esetben nem mindig előny).

A Spanish Moradó fokhagyma szintén többszörös hatóanyaggal rendelkezik a piacon kapható kínai fajtáknál.

Összefoglalva: A picual típusú oliva olajat reményeink szerint tudjuk  szállítani megrendelésre is, 1, 3, 5 literes PET palack, 1, 3, 5 literes fémkannákban, kedvező áron. Emberi fogyasztásra üveg csomagolás is kapható.  Az extrudált kukorice pehely őrleményt szintén tudjuk szállítani. A Spanish Moradó beszerezhető az interneten is, de megpróbáljuk azt is elérhetővé tenni.

Ha a termékek árait nézve valaki drágának tartja a kezelést, arra kell gondolnia hogy mennyibe kerül az állatorvos munkája és a gyógyszer. Az állatorvos jelenléte egyébként ajánlatos és a gyógyszerek is kellenek ha a ló olyan súlyos állapotban van hogy kezelésre szorul.

*

A fokhagyma és oliva olaj használata viszont a jó állapot fentartásában segíthet és esetleg visszafordít folyamatokat.

Konzultáljon orvosával ha kérdése van, de valószínű hogy a fokhagymáról szóló információs anyagokat is célszerű a figyelmébe ajánlania.

Csak érdekesség, de igaz, hogy a fel nem használt termékeket elfogyaszthatjuk mi emberek is, tehát nem vész kárba semmi.4. Változat, tavaszi vitaminkoktél olcsóbb anyagokból

*

A receptet megváltoztatjuk annyiban, hogy a drága fokhagyma és az oliva olaj helyett jó minőségű (7-8 cm átmérőjű) vöröshagymát (bármelyik változatban) és Vénusz napraforgó olajat adunk a recept szerint felhasználva. Természetesen a napraforgó olaj vagy repce olaj lehet olcsóbb, akciós is.

*

Az extrudált kukorica pehelyliszt is helyettesíthető kukoricadarával. Valamilyen dara liszt szükséges, mert ennek a funkciója az olajos hagymapép felszívása (különben a vödör lesz olajos). A sárgarépa és alma jó ha felhasználásra kerül.

A sárgarépa és az alma is zöldség darálóval legyen feldolgozva.

Ennek a változatnak a vitamin és ásványianyag pótlás a fő funkciója, és táplálék kiegészítőként szolgál. Lényegesen olcsóbb mint a fenti változatok, de nem is várhatunk tőle annyit. Alkalmazni viszont nagyon ajánlott.

*

Csak érdekesség: nem gondoltam volna hogy a hagymát ilyen mennyiségben megeszik a lovak, és ennyire tetszik nekik. Nálam az a rendszer hogy az abrak beadásának idejére bezárjuk a boxot, hogy ne zavarják egymás. Etetés után kimehetnek a legelőre. Most ezeknek a tápoknak az etetése után, ha kinyitom a boxokat, a lovak átrohangálnak a többiek boxába, hátha maradt valami ennivaló. Amikor már minden gramm ki lett takarítva akkor hatalmas vágtával kirohannak a legelőre.

*

II. Csűdsömör kezelése nagy hatékonysággal

Az oliva olaj hihetetlenül gyorsan megszabadította a lovamat a csűdsömör fertőzéstől. Már kezeltük egy ideje, kb. három hétig egy állatorvos által javasolt szerrel de nem volt látványos javulás. Kisérletképpen elkezdtem használni az egyébként már megismert extra szűz oliva olajat is az egyik lábán lévő betegségre, hogy hátha használ valamit. Nagyon hamar javulás állt be az állapotában, amíg a másik lába nem javult lényegesen. Ez után természetesen elkezdtem kezelni mindkét első lábát, és egy hét után már látszott hogy a betegséget le fogjuk győzni. Természetesen több gyógyszer, spray, stb. létezik ennek a betegségnek a kezelésére, de mindegyik sokkal drágább, különösen ha az orvosi munkát is számba vesszük.

*

Előny hogy a megmaradó oliva olaj elfogyasztható. :)

*

A módszer egyszerű: vattával, vagy fecskendővel felvisszük a felületre az extra szűz "picual" oliva olajat (vagy amit be tudunk szerezni) és ezt naponta többször megismételjük (3 eset elegendő) de súlyosabb esetben lehet többször is. Az olivákkal foglalkozó oldalon megtalálható az olaj tulajdonságai között, hogy gyuladáscsökkentő, gombaölő hatású, és hatással van különböző egyéb kórokozókra is. Itt nem részletezném mert nagyon sok ismerete van erről. (egyéb extra szűz olaj is használható természetesen, ugyan lényegesen gyengébb hatásfokkal, de eredményesen - nem a "picual" eladása a döntő részemről, hanem annak a fontos részletnek a felismerése, hogy nem mindegy melyik olajat használjuk)

*

Információk az oliva olajról

http://www.pointernet.pds.hu/diet/olive/index.html


Tapasztalatait kérjük írja meg mail címünkre:

pointernet@t-online.hu

Ha a fenti anyagokra szüksége van kérjük jelezze mailben, hogy a beszerzésüket ütemezni tudjuk.

Támogatás lehetősége

Ha Ön sikeres felhasználó aki a fenti megoldásokat eredményesen alkalmazta vagy szeretné hogy minőségi anyagokat szerezzünk be nagyon kedvező áron, és így képesek legyünk a beteg lovak tulajdonosainak ezeket eljuttatni, akkor kérjükhogy támogassa a beszerzéseket az Ön által elképzelt összeggel. (ha az alábbi képre kattint részletesebb információt talál, és egy gombot amivel elvégezheti a támogatás átutalását).Fokhagyma termesztéssel kapcsolatos információk

A fokhagymafajtákat kétféleképpen csoportosíthatjuk:

ültetés ideje alapján őszi és tavaszi fajtákat különböztetünk meg.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az őszi fajták termésátlaga magasabb a tavaszinál, hagymái nagyobbak. Hátrányuk azonban, hogy rövidebb ideig tárolhatók, illetve fűszerező értékük valamelyest alacsonyabb.

Morfológiai szempontból vizsgálva a magszárat nem képző (Allium sativum convar. sativum) és magszárat képző (Allium sativum convar. ophioscordon) fajták különíthetők el.

1. Őszi fajták:

a. Makói őszi: virágzatot nem fejlesztő (Allium sativum convar. sativum), magyar fokhagymafajta. Magas fűszerező értékével igazi hungarikumnak minősül. Állami elismerésére 1975-ben került sor. Lombozata sűrű, középzöld színű levelekkel. A növény 60–70 cm-es magasságot ér el. Hagymája 50–60 g-os, 6–8 db gerezdből áll. Héja szürkésfehér színű, jól záródó. Tenyészideje középhosszú. Ültetésére október közepéig mindenképpen kerítsünk sort, hogy jól megerősödve menjen a télbe. A fajta kiváló fagyállósággal rendelkezik. Legjobban kedveli a kötöttebb jellegű réti agyagtalajokat és a folyók menti öntéstalajokat. Betakarítására június végén kerülhet sor. Megfelelő termesztéstechnológia mellett akár 15–20 t/ha termésátlagra is számíthatunk.

b. Őszi B 15: magszárat képző, államilag elismert, magyar fajta. A 90–120 cm magas szárak tetején léghagymákat nevel. Lombozata dús, erőteljes növekedésű. A levelek színe kékes-sötétzöld. Előnyös tulajdonságai közé tartozik a magas termésátlag, és a hosszú tárolhatósága (akár február végéig is eláll).

2. Tavaszi fajta:

a. GK Lelexír: államilag elismert, makói fokhagymafajta. Tájfajtából klónszelekcióval nemesítették. A magszárat nem képező, Allium sativum convar. sativum-hoz tartozik. A Makói őszi fajtánál alacsonyabb növésű, lombozata ritkább, középzöld színű. Maga a növény alacsonyabb, 40–50 cm-es. A 30–50 g-os hagymában található gerezdeket több rétegű, zárt, fehér színű buroklevelek fogják közre. Igen korai, márciusi ültetés esetén hoz nagy termést (10–15 t/ha). Betakarítására július elején keríthetünk sort. Előnyös tulajdonsága, hogy rendkívül jól tárolható (akár következő év április–májusáig is), illetve átlagon felüli fűszerező értékkel rendelkezik. (Iváncsics, Gombkötő, 2007)

Vöröshagyma fajták

A vöröshagyma fajtaválasztásánál több tulajdonságot veszünk figyelembe: morfológiailag a hagyma alakja lehet gömbölyű, lapított, vagy hengeres. A buroklevél színe bronzvörös, szalmasárga, lila, illetve fehér lehet. A hús színe sárgásfehér, illetve lila lehet. Beltartalmi értékek közül legfontosabb az allilszulfid-tartalom, ami a hagyma csípősségével van kapcsolatban (Tarjányi, 1994)

Mi termesztéstechnológia alapján vesszük sorba az egyes fajtákat:

1. Áttelelő fajták:

a. Tisza I.: hosszú tenyészidejű fajta. Vetésére augusztus végén kerül sor. Felmagzásra kevésbé hajlamos, télállósága jó. Hagymája gömb alakú, héja sárgásbarna, viszonylag jól tárolható.

b. Glóbus: középhosszú tenyészidejű. Vetésideje: szeptember. Felmagzásra nem hajlamos, télállósága jó. Hagymája gömb alakú, barna héjú. Viszonylag jól tárolható.

2. Egyéves fajták:

a. Favorit: magról termeszthető konstans fajta. Tenyészideje rövid, közepes termőképességű. Szárazanyag-tartalma alacsony. Hagymája gömb alakú, héja barna, közepesen tárolható.

b. Makó 104: magról termeszthető konstans fajta. Termőképessége alacsony. Szárítóipari feldolgozásra alkalmas. Rövid tenyészidejű. Hagymája gömb alakú, héja bronz színű. Jól tárolható fajta.

c. Aroma: magról termeszthető konstans fajta. Termőképessége közepes. Közepes tenyészidejű. Szárítóipari feldolgozásra alkalmas. Hagymája gömb alakú, héja barna színű, közepesen tárolható fajta.

d. Sonkahagyma: magról termeszthető konstans fajta, úgynevezett salátahagyma. Közepes termőképességgel és tenyészidővel rendelkezik. Hagymája hosszú, megnyúlt alakú, sárgásbarna héjú.

e. Alsógödi: magról termeszthető konstans fajta. Nagy termőképességű, hosszú tenyészidejű. Szárazanyag-tartalma alacsony. Hagymája felül lapos, alul kissé megnyúlt alakú, héja barna. Közepesen tárolható fajta.

f. Makói bronz: magról termeszthető konstans fajta. Jelenleg az ország egyik fő fajtája. Hosszú tenyészidejű, alacsony szárazanyag-tartalmú. Hagymája gömb alakú, bronzbarna a héja. Jól tárolható.

g. Pannónia: magról termeszthető konstans fajta. Nagy termőképességű, hosszú tenyészidejű. Hagymája gömb alakú, héjszíne bronzbarna. A Makói bronz fajtával azonos minőségű árut ad.

h. Fertődi ezüstfehér: magról termeszthető konstans fajta. Rövid tenyészidejű, közepes termőképességű. Hagymája lapos, héjszíne fehér. Zöld- vagy főzőhagyma termesztésre alkalmas, mivel tárolhatósága rossz. (FEHÉR, 2000)

i. Makométa: nagy hozamú egyéves fajta, hosszú tenyészidejű, ezért korán kell vetni. Nagy termésátlagú. Héjszíne bronz.

j. GK Makolor: frissfogyasztásra és szárítmányipari célokra felhasználható makói fajta. Magas szárazanyag-tartalmú, kiváló fűszerező értékű. Terméshozama közepes. Bronzbarna héjú.Jól tárolható. (Barnóczki, Barnóczkiné, 2007)

3. Dughagymáról termeszthető:

a. Makói fehér: a Makói fajta fehér színű változata. Termőképessége alacsony-közepes, szárazanyag-tartalma magasabb. A hagymák gömb alakúak, héjuk fehér, zöldülésre hajlamos. Hosszú ideig tárolható.

b. Makói: termőképessége alacsony-közepes. Szárazanyag-tartalma magasabb. A hagymák gömb alakúak, bronzbarnák. Felmagzásra hajlamos, ezért a dughagymát hőkezelni kell. Ültetése: április eleje.

c. Makói CR: a Makói fajta úgynevezett klímarezisztens változata. A hagyma tulajdonságai a Makói-val közel azonosak. Viszont ez a fajta felmagzásra alig hajlamos, ezért márciusban is ültethető.

d. Góliát: alacsony szárazanyag-tartalmú, nagyon hosszú tenyészidejű fajta. Nagy, gömb alakú, sötétsárga héjú hagymákat fejleszt. Folyamatos öntözés mellett kellemes, nem csípős ízű.

e. Tétényi rubin: magról termeszthető konstans fajta. Termőképessége nagy, tenyészideje hosszú. Hagymája felül kissé lapított gömb alakú, héjszíne lila. Közepesen tárolható. (Fehér, 2000)
További információk: http://www.pointernet.pds.hu/donation.htmlHirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása