Lószállítás, ló kiképzés,
Lovas oktatás, hirdetések

Takarmányok (széna, zab, szalma, lótápok) hirdetési rendszere

A HOLSTEINI LÓ


A holsteini rendkívül elegáns, jó teljesítményekre képes sportló. Igen szívós és erős, mozgása ruganyos, lépteit térölelés jellemzi. E tulajdonságainak köszönhetően egyaránt jó díjlovagló, valamint akadályugró ló.

A megnyerő küllemű holsteinit mintha csak az ugrósportra teremtették volna, de a fajta képviselői díjlovagló és összetett versenyeken is sokszorosan bizonyították tudásukat.A HOLSTEINI EREDETE

A holsteini Észak-Németországból származik, ahol már a középkorban is nagyra becsülték és tenyésztették. A hosteinben uralkodó éghajlati viszonyok kitűnőfeltételeket kínálnak a lótenyésztés számára.

A holsteinit cisztercita szerzetesek már a középkorban figyelemreméltó lótenyészetet építettek ki. A reneszánsz időszakban aztán számos spanyol mént is bevontak a tenyésztésbe. Az ebből a kapcsolatból származó lovak eljutottak egészen a celle-i és dillen-burgi méntelepekig, és Németország távoli vidékein is hatással voltak a lótenyésztésre. A holsteinit akkoriban mindenekelőtt mint szívós és erős kocsilovat alkalmazták, és a katonaság is egyre jobban megkedvelte. Még XIV. Lajos, a Napkirály is felhasználta őket nehéz katonai lovak nemesítéséhez. A holsteini lovakat a 19. században angol telivérekkel és félvérekkel keresztezték. Az új rokonság több könnyedséget, és megnyerőbb küllemet kölcsönzött a fajtának. A porosz méntelepek felügyelő szerve 1867-ben megalapította a traventhali országos méntelepet.


A HOLSTEINI LÓ MA

A holsteini lovak tenyésztőinek egyesülete ma Elmshornban székel. A fajtát 1970-ig angol telivérekkel nemesítették. A fajnemesítéshez felhasználták többek között a francia hátaslovakat is, főleg az ugrótechnika javítása céljából. A leghíresebb átörökítő Cor de la Bruyére, benne láthatják ma a holsteini tenyészet legfontosabb vérvonalalapítóját. A holsteininek vezető szerepe van a német ugrólótenyésztésben. Szigorúan ügyelnek arra, hogy csak a legjobb méneket engedjék fedezni. Évente mintegy 3400 holsteini csikó születik.


A holsteini megnyerő külsejű, rendkívüli erejű, kiegyensúlyozott, jól kezelhető ló. Úgy tűnik, semmi sem tudja hátrányosan befolyásolni kitűnő teljesítményét.


Különleges jegyek:

A holsteini különleges sportló, mely egy kicsit hasonlít az ír hunterre. Testalkata erős, vaskos benyomást kelt, testsúlya mégis könnyebb, mint sok más melegvérű lóé. Mozdulatai térölelőek, lendületén, mozgásán és rettenthetetlen bátorságán a telivérek hatása ismerhető fel. A német fajták közül a legjobb ugró lónak számít. A holsteini azonban nem csupán egy kimagasló teljesítményű akadályugró ló, hiszen szép sikerei vannak díjlovaglásban és összetett versenyekben is.

Küllem:

Elődei jellegzetes, nehéz kos-fejét a holsteini már elveszítette, kifejező, kifinomult fejformája nagyban hasonlít az angol telivéréhez, s nemes vadász lóra vall. A mar magas, jól fejlett, vállai hosszúak, dőltek, a mellkas mély, a hát és az ágyék erős, izmos. Végtagjai mintaszerűek, a térd széles, a csánk formás, a szár rövid. Törzse erős és száraz, fejlett ízületekkel. Patái meglehetősen nagyok.
Marmagassága: 163-173 cm
Szín: Legjellemzőbb a pej és a szürke, ritkább szín a fekete és a sárga. A Németországban jegyzett 200 holsteini mén közül mindössze két sárga van!!!

Jellem.

A holsteinit kiegyensúlyozott természete miatt már korábban is nagyon szívesen alkalmazták kocsi húzó lóként. Ez a fajta jól mutatja, hogy lehetséges kitenyészteni egy sikeres, csúcsteljesítményekre képes sportlovat anélkül, hogy elveszítette volna kitűnő, eredeti jellembeli tulajdonságait.

Készítette: Bécsi Johanna

Holsteiner

The Holsteiner horse is the product of systematic breeding that has been ongoing in the northermost province of Germany, Schleswig-Holstein, for 750 years.

Originally the horse was valued by German farmers for his strength, steadiness and reliability, and by the military for his courage and agility. The age of mechanization and conditions in post war Germany necessitated a new direction for the breed. The Holsteiner developed into one of the great German sporting horses, particularly suited for jumping, dressage, driving and eventing. This was accomplished through careful infustion of English Thoroughbred and Anglo Norman blood which added elegance, refinement and jumping ability to the superior character of the Holsteiner foundation stock.

The modern Holsteiner is of medium frame and stands 16 to 17 hands with a powerful hind lag, strong back and loin. His arched neck rises from a well angled shoulder to a small head with a large intelligent eye. This conformation adapts easily to "self-carriage" - that expressive, elegant movement so essentail in dressage, driving and jumping.

When the Holsteiner begins to move, his reputation as one of the world's finest sport horses is assured. with his strong hauches providing implusion, he moves forward with elevation and suspension, producting an impression of strength, balance and elasticity. This fluid movement, coupled with renowned intelligence, willingness to work and kind temperment makes him the ideal sporthorse.
Lovasbolt

Tudomány

Magyar és külföldi linkek, link gyüjtemények a világ lovaséletével kapcsolatban
Magyar Lótenyésztő és Lovas Szervezetek Szövetsége, Egyesületei és társult tagjai
Tenyészmének kereshető adatbázisa, (megye, település, fajta, cím, stb.)
Breyer horse model


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása(c) Copyright 2002 International E-Trade Corporation


powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.huTop 100 Best Websites