Lószállítás, ló kiképzés,
Lovas oktatás, hirdetések

Takarmányok (széna, zab, szalma, lótápok) hirdetési rendszere

Az arab telivér
Fajtanévjegy

Hazája: Arábia

Marmagasság: 145-155 cm

Súlya: 300-400kg

Színe: szürke, sárga, pej, (a feke-tét főleg az arábiai tenyészetekben kerülik) a tarka nem megengedett
Természete: bátor, okos, hűséges

Élettartam: még a 25-30 éves ló is munkaképes
Általános leírás

Feje viszonylag kicsi, száraz, nemes, gyakran csukafej. Szemei nagyok, egymástól viszonylag távol ülnek. Orrlyukai nagyok, fülei kicsik, mozgékonyak. Nyaka ívelt, izmos, mégis kecsesen vékony. Vonalát gyakran úgy hangsúlyozzák, hogy a sörényt néhány centiméter hosszan a tarkó mögött rövidre vágják. Jellemző a kvadratikus testfelépítés, tehát a ló egy négyzetbe foglalható. Szőre finom tapintású, rövid, a hosszúszőrök selymesek. Gyönyörű látványt nyújt zászlószerűen feltartott farka. Bőre vékony és finom. Mozgása térölelő és rugalmas. Lábai erősek, korrekt állásúak. Patái kicsik, kemények, ellenállók.

Története

Az arab telivér a legősibb lófajták egyike, közel ötezer éves múltra tekint vissza. Alig található ma a világon olyan lófajta, amelynek az ereiben nem csörgedezik arab vér. Még az angol telivér kialakításában is részt vett. Tenyésztése a Krisztus utáni VI-VII. században, tehát Mohamed próféta idején teljesedett ki. A keleti ember úgy vigyázott a lovára, mint a szeme fényére, mert a Korán szerint "rettenetes halállal bűnhődik minden igazhitű mohamedán, aki hitetlennek ad el belőlük". Mindaddig egy darab sem jutott el belőlük Keletről, míg - kb. 2000 évvel ezelőtt - fondorlattal ki nem lopták. A sivatagi nomád törzsek nagy odaadással folytatták a tenyésztést, ami nem csak vallási kötelezettség volt, hanem a törzs fennmaradását is szolgálta
.


Kíméletlenül kiszelektálták a nem megfelelő egyedeket. Az ember mellett, azonban a természet keze munkája is formálta a fajtát, ugyanis a sivatagi körülmények között csak a legszívósabb, legigénytelenebb, legellenállóbb lovak érték meg a szaporodóképes kort. Így alakult ki az a pár híres, ma is létező törzs és vonal, ahonnan a leghíresebb lovak származnak. A három leghíresebb törzs: a Kohaylan, a Saklavy és a Muniki törzs. A Kohaylan törzs a három közül a legnépesebb és magában foglalja a Kohaylan és a Hadban vonalat. A Saklavy törzs az előbbinél finomabb testfelépítésű. Ide tartozik a Saklavy, az O-Bajan, a Rishan, a Tuwaysan és a Milwah vonal. A Muniki törzs tagjai az arab telivérek között a leggyorsabbak és a legkitartóbbak. 1967-ben megalakították a WAHO-t, (World Arabian Horse Organisation) tehát az Arab Lovat Tenyésztők Világszövetségét, mely alapos mérlegelés és szakértők bevonása után dönti el a tenyésztő ország, egyesület. vagy a törzskönyvek felvételét.

A fajta használata

Leginkább hátaslónak tartják. Szívóssága, kitartása miatt leginkább a távlovaglásban ér el nagyszerű eredményeket. Sokan tartják csupán azért, hogy gyönyörködjenek benne. Intelligenciája és szelídsége gyermekek lovagoltatására is ideálissá teszi, de ugyanúgy találunk köztük tüzes, temperamentumos példányokat is.

Készítette: Hetényi Emese

Arabian

Myth To Reality

The Bedouin tribes of the desert, believing the horse to be a gift from God, told many romantic tales of the Arabian's beginnings. One such legend claims God fashioned the desert south wind into a creature who "shall fly without wings". No matter how the horse came to the desert, Bedouins took them as prized members of their households. Individual horses were selected for the gentle, affectionate nature, the striking look and proud spirit the breed is known for today. The Arabian was also bred to withstand long treks across the desert and the tribal wars which sometimes followed such trips. The Bedouins developed horses with strength, courage and stamina required for survival, and for the speed and responsiveness needed to win the tribal skirmishes. All in all, the Arabian Horse developed a significant list of attributes!

When Europeans sought to improve their saddle horses, Arabians were imported to cross with native strains. The standard procedure was to use purebred Arabians, especially stallions, to improve stock. The Byerly Turk, Darley Arabian and Godolphin Arabian are conspicuous in English Thoroughbred pedigrees. Similar improvement plans took place in France, Germany, Spain, Poland, Hungary, and Russia. Today, Arabians are found throughout the world and the blood of Arabians flows in all breeds of light horses.

Ancient Bedouin breeders were careful to record bloodlines and jealously guarded the purity of their Arabians. As a result, even though centuries have passed, today's Arabian cannot be mistaken for any other breed. Whether ridden English or western, shown in park classes or used for trail riding, Arabians have the same basic distinctive appearance.

The Arabian's head has a characteristic dished profile with a prominent eye, large nostrils and small teacup muzzle. His gracefully arched neck rises out of a long sloping shoulder and broad chest. A short, strong back and high trail carriage complete the picture.

Arabians come in grey, chestnut, bay and roan and an occasional solid black. Although some individuals will vary, most are between 14.2 and 15.2 hands in height and weigh between 800 and 1,000 pounds.

Lovasbolt

Tudomány

Magyar és külföldi linkek, link gyüjtemények a világ lovaséletével kapcsolatban
Magyar Lótenyésztő és Lovas Szervezetek Szövetsége, Egyesületei és társult tagjai
Tenyészmének kereshető adatbázisa, (megye, település, fajta, cím, stb.)
Breyer horse model


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása(c) Copyright 2002 International E-Trade Corporation


powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.huTop 100 Best Websites