Haflinger

Haflingi lovak Magyarországon
Szántó Imre


Egy szőke szépség - a haflingi
Ramona Dünisch


A haflingi az ausztriai Tirol tartomány szülötte, és keménységét, szívósságát az Alpok zord időjárása és nehéz terepei alakították. A haflingi a hidegvérű és a kislófajták közé egyaránt besorolható, hiszen külleme és méretei alapján mindkét kategória határain belül esik. Eredetileg mint igásló dolgozott a nehéz hegyi terepeken a fakitermeléseken, mára azonban egyre inkább sokoldalúan használható szabadidőpartnerré vált. Tetszetős külleme, jellegzetes "mosott" sárga illetve fakó szine, barátságos, tanulékony jelleme, a tartással szembeni igénytelensége egyaránt megfelel a hobbilovasok igényeinek. A haflingi nemesítésére ma is előszeretettel használnak arab lovakat, főként mióta a fajta kedvelői egyre inkább hátaslóként is használják a haflingit.

The Haflinger is a hardy mountain breed which originated the Austrian Tyrol. Tough and thickset with plenty of bone and substance, its breeding can be traced back to the Arabian on one side and to the cold-blooded heavier breeds on the other. This combination makes it ideal for both draught and ridden work in its native land and its sure-footedness and placid temperament make it especially suitable for beginners to ride. Haflingers are also bred in some 20 other countries, of which Germany, Switzerland and Holland are the main ones. Rarely exceeding 14.2 h.h., the Haflinger is exceptionally strong for its small size. It is always chestnut in colour, ranging from shades of gold through to rust, and it frequently has white facial markings. The mane and tail are flaxen, varying from greyish-cream to reddish brown.
A haflingi lóról egy hobby lovas szemszögébol:

Bizonyára jónéhány olyan negyvenes korosztályhoz tartozó, a lovaglást hobby szinten uzo sporttársam van, aki e csodálatos idotöltésnek elsosorban
hétvégeken hódol egyrészt idohiány miatt, másrészt mert e szenvedély gyakorlásának pénztárcája is határt szab. Elsosorban a hozzám hasonlóan maximális biztonságra törekvo, óvatos hobby lovas társaim körében szeretnék népszerusíteni egy a magyar lovastársadalomban véleményem szerint még mindig nem eléggé ismert
lófajtát, a haflingi lovat. A származásról, külso jellemzokrol most nem ejtenék szót, hiszen ezek bármelyik fajtalexikonban megtalálhatók. Annál inkább arról, hogy milyen nagyszeru dolog bejárni a természetet e kedves, megbízható, rendkívül nyugodt és jóindulatú ló hátán.
Jómagam 5 éve ismerkedtem meg e szép és kedves kislófajtával Gödöllon a Jakabi vadászház panzióban, ahol azóta is rendszeres vendég vagyok. Annak ellenére, hogy gyerek korom óta kisebb nagyobb megszakításokkal mindig visszatértem a lovak közelébe, addig nem hallottam errol a fajtáról, csak halványan tunt fel emlékeimben, hogy néhány filmben talán már láttam hasonló jellegu lovat... Ez bizonyára nem véletlen és néhány kérdést is felvet bennem: Miért nincsenek haflingi lovak a magyarországi lovardákban? Miért tartja úgy számos lovas aki lovastudása alapján még középszintunek sem nevezheto, hogy "a haflingi ló az nem ló " ? Talán érdemes lenne elgondolkodni sok edzonek és szülonek azon, hogy helyes-e a pónikat "kinott" és a "nagy" lovak lovaglásához még fizikailag nem elég érett gyerekeket a sokszor még felnott lovasok tudását és erejét is próbára tevo pacikra ültetni és egy esetleges kudarcélménnyel egy életre elvenni a kedvüket e szép és nemes állattal való mindennemu kapcsolattól. A 10 - 14 éves korosztály számára kituno tanítómester és nagyszeru sporttárs egy jól idomított haflingi, de bátran felülhet rá az az ifjabb vagy idosebb korosztályhoz tartozó lovas is, aki a lovaglás szelidebb formáját kedveli vagy lovas tudását felnott korban szerezvén nem érez magában elég önbizalmat a temperamentumosabb, gyorsabb lovak lovaglására. Különösen tereplovaglásra tudom ajánlani mindenkinek e fajtát, hiszen hegyi póni oseitol biztos járást, kiváló hallást örökölt, mely rendkívüli nyugodtsággal párosul. Aki rendszeresen lovagol a természetben, az tudja milyen kincs a nyugodt természetu ló, hiszen erdot, mezot lóháton bebarangolva számtalan váratlan dolog, megreccseno faág, rikoltozó madárhang, felrebbeno fácánok, ozek zaja riaszthatja meg a lovat és lovasát, s ki tudja, hogy a zaj miatt félreugró, megfutamodó lovat több kevesebb sikerrel megfékezni próbáló lovas, vagy a ló szíve zakatol-e jobban az ijedtségtol egy ilyen nem várt közjáték miatt. Végezetül annyit, hogy sokféle ló lovasaként, 30 éves hobby lovas múlttal a hátam mögött a legnagyobb szeretettel gondolok e kisló fajtára és ajánlom figyelmébe minden kedves jelenlegi és jövobeni lótulajdonosnak,lóbarátnak, akinél a ló legfobb erénye a nyugodt vérmérséklet, a barátságos természet és ehhez már csak ráadás a nemes, szép küllem. Örömmel olvasnám olyan lovastársaim élményeit és véleményét, akik hozzám hasonlóan saját tapasztalataik alapján szerették meg a haflingi lovakat és vallják, hogy a lovaglás élménye ezeken a lovakon semmiben sem marad el a hagyományos hobbyló fajták által nyújtott élmény mögött, sot....
Vilcsek AdrienneHaflingi Világkiállítás – 2000. Június 1-4. Fohlenhof Ebbs, Tirol
A Haflingi Világkiállítás méltó hírnevéhez. Több mint 15 országból - s nem csak Európából - ca 800 haflingi lovat várnak.

Minden résztvevő országnak felkínálják a lehetőséget, hogy saját tenyészettel vegyen részt e bemutatón. Természetesen a Haflingi Világszervezet rendelkezései szerint kizárólag tiszta vérvonalú haflingiakat engedélyeznek bemutatni.

1985-ben 291 ló vonult fel, ebből 120 kanca csikóval a lábánál. 1990-ben már 440 lovat láthatott a közönség és 160 csikót. 1995-ben 470 kanca szerepelt a bemutatón, közülük 206 csikóval a lábánál.

A kiállításon ismételten demonstrálni kívánják a folyamatos tenyésztői munka lenyűgöző eredményeit. A tenyésszemlén a Haflingi Világszervezet szabályai szerint nemzetközileg elismert szakértők és bírák értékelik a mezőnyt. Hangsúlyt kap az objektív megítélés és besorolás, melynél minden versenybíró a haflingi fajta tenyésztésének világméretű továbbfejlesztését tartja szem előtt. A Haflingi Világkiállítás középpontjában a tenyészállomány és tenyészelőírások dokumentálása, valamint az eddigi kiugró sikerek értékelése áll.

Több napon keresztül nemzetközi bemutatók keretén belül láthatják az érdeklődők a haflingi lovak széleskörű alkalmazási területeit. Az egyes országok, a rájuk jellemző hazai programokkal lelkesítenek majd. A hangsuly a lovagláson lesz, bemutatnak majd mindent a legkeményebb iskolákig. Lesz lovaglás dámanyeregben, spanyol lovasiskola, western lovaglás, iskolázás futószáron. Természetesen nem marad ki a voltizsálás sem, s a fogathajtás különféle módozataiban is gyönyörködhentk a nézők: egyestől a hatos fogatig, az akadályhajtáson át a száguldó maratoni négyesig.

Mindemellett a rendezők gondoltak a haflingi lófajta 19. századig visszanyúló történelmének bemutatására is a hagyományos lófogatokon keresztül.

A közönség rendelkezésére áll majd a “Fohlenhof aréna”, egy 4000 fős tribűn egy 1500 négyzetméteres bemutatóterülettel. A bemutatóterülethez tartozik egy 1000 autó fogadására alkalmas parkoló.

Bármely bemutató megtekinthető majd rossz idő esetén is, mivel a nézőtér fedett lesz.

A programok reggel 9h-tól este 8 óráig tartanak, az utolsó nap pedig du 15h-ig. A záróprogram az

“egy ló, mely meghódította a nemzetek szívét” díj átadása és megünneplése lesz.

fordította: Vilcsek Adrienne
Jelenlegi legszebb lovasélményemet szeretném megosztani lovastársaimmal.

Áprilisban a gödölloi Jakabi Vadászház panzió lovasudvarában elkezdtük nyereg alá szoktatni Vilmát, azt a szép, 3 éves haflingi kancacsikót, akinek a fejlodését már 1 napos kora óta van szerencsém figyelemmel kísérni. Vilma az apró, szertelen csikóból eroteljes megjelenésu, jó izomzatú, kedves és határozott felnott hölggyé érett. Itt az ido tehát, hogy a hobby lovasok örömére elkezdje a hátasló számára elengedhetetlen tanulmányokat. A gondtalan gyermekévek után a felnott élettel együtt járó munka már nem ismeretlen Vilma számára, hiszen idén tavasztól idosebb, tapasztalt társnoi társaságában idonként már ot is befogják kocsit húzni. Nyereg alatt azonban csak 2 hete gyakorlatozunk (hiszen én is sokat tanulok tole) és mondhatom ,nagyon jó eredménnyel. Rendkívül jóindulatú, jól turi a nyergelést, és most már a hasát sem fújja fel lufi alakúra a heveder szorításának elkerülésére. Egyenlore csak karámban lovagolok rajta, szoktatom az utasítások megértésére és elfogadására, az egyenes vonalon való járásra lépésben, ügetésban, az irányváltásokra, de már fontolgatjuk, hogy az idosebb lovakkal együtt terepre is kivisszük. Aki tanított már be fiatal lovat, az tudja, mennyivel érzékenyebben reagál a lovas minden mozdulatára és milyen nagy felelosség hárul ilyenkor a belovaglóra, hiszen egy rossz élmény egy hátasló egész pályafutására negatívan hat és egyben az ot lovagló majdani lovasoknak is keserves perceket szerezhet. Én a magam részérol mindent elkövetek, hogy Vilma a jövoben is ilyen emberszereto, érdeklodo és nyugodt természetu maradjon mint a tanulás idoszakában.
Vilcsek Adrienne

Néhány internet kapcsolat

www.tirol.com/haflinger/index.htm

www.tirol.com/haflinger/worldfed.htm

www.daylanns.com/nwhaf/default.htm

www.tudoroaksfarm.com/forsale.htm

www.haflingerhorse.com