Várjuk az önálló méztermelők jelentkezését, akiknek még nincs weboldaluk, vagy már elkészült weboldalaikat áthelyeznék hozzánk.


Karácsonyi receptek
POINTERNET - Méz felhasználásával készült ételek receptjei

Részletes információ: POINTERNET Automatikus weblap publikációs rendszer- "A változás - érték ! "

Mézes receptek 1 Mézes receptek 2
Mézes receptek 3 Mézes receptek 4
Mézes receptek 5 Mézes receptek 6
Receptek angol nyelven Sütemények






Czédulás méhészet
Apimel Mézüzem
Fabi BT.
Méhecske BT.
Vass Méhészet
Intézmények, szervezetek
Méhészeti Terméktanács
Országos Magyar
Méhészeti Egyesület
Magyar Agrárkamara
Kisállattenyésztési és Takarmányozásai Kutatóintézet
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Agrármarketing Centrum
Tudás méhészeknek
Méhész Újság
Méhész mestervizsga
Méhészetről irodalom 
angolul
FAO Dokumentum angolul
Statisztikai adatok
Magyar Élelmiszerkönyv
" MÉZ"
Német import 1999
Európai import 1998
Internet kapcsolatok
Hazai internet kapcsolatok
Nemzetközi internet kapcsolatok
Méz.lap.hu
Irodalom
Fajtamézek diasztáz aktivitása
A selyemkóróméz fémtartalma
Hogyan készül a méz?

A mézet a méh a virágok nektárjából gyűjti össze a saját szervezetében átalakítva, a lépek sejtjeiben raktározza. A virágok nektárja gyorsan romló híg cukoroldat, melyet a méhek felszívnak, s a szájukban lévő garatmirigy váladékát keverik hozzá, és mézgyomrukban gyűjtik.
A virágos növények nektárt termelnek. A nektár asszimilációs termék. A nektár cukortartalmát a növények fotoszintézissel állítják elő.
A nektárt a méhek begyűjtik és átalakítják mézzé. Az érett mézet viaszfedél borítja


Mi a méz

A méz nem csak édesség! Egyesek csupán azt hiszik, hogy a méz csupán nyalánkság, csábító édesség. Nem. Annál sokkal több. Cukrai egyszerűen könnyen felszívódók. A méz nemcsak édes, savas is. A méz szerves savai javítják az étvágyat, az emésztés. A méz illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavítók, némelyikük fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, nyugtató hatású.  Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul az esetleges hiány megszüntetéséhez. A méz előnyösen kombinálható különböző élelmiszerekkel. Javasolható a tej- méz és a mézkúra. Nemcsak teákban előnyös a méz, hanem süteményekben is. A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal látja el az ember szervezetét. A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást. Táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó.Külsőleg sebkezelésre is alkalmas.

 
 
Könyvek
A MÉHECSKÉK TÁNCA
Méz a művészetben
IRODALOM angolul
storyofhoneyweb.pdf 410Kb
tipsheet.pdf 66 Kb
astbake.pdf 1039Kb
fs4crc.pdf 393Kb
srecip.pdf 258Kb
ncfsrc.pdf 411Kb
sauces.pdf 2635Kb
techbroch.pdf 150Kb



Méz felhasználásával készült ételek receptjei

Sütemények és más finomságok
Mézrecept 1.

Liegnitzi bomba

12 db, kb. 2425 KJ (575 kcal) darabonként
12 g fehérje, 18,9 g zsiradék, 87,2 g szénhidrát
7,1 g rostanyag

HOZZÁVALÓK
400 g méz
150 g vaj
4 tojás
200 g barnacukor
4 evőkanál kakaó
125 g apróra vágott mandula
1 kávéskanál mézeskalácsfűszer
4 cl rum
450 g teljes őrlésű búzaliszt
1 csomag sütőpor
vaj a forma kenéséhez, darált mandula a szóráshoz
100 g szárított sárgabarack
125 g mazsola
100 g marcipánmassza
50 g aprított cukrozott narancshéj
50 g aprított cukrozott citromhéj
150 g mézes csokoládé
50 g vaj


Olvasszuk fel egy lábosban a mézet és a vajat. Keverjük ki a tojásokat a cukorral, majd fokozatosan keverjünk bele 2 evőkanál kakaót és adjuk hozzá az apróra vágott mandulát, a mézeskalácsfűszert, a rumot, a lisztet, a sütőport és a vajas mézet.
Vajazzunk ki 12 db bombaformát, szórjuk be belsejüket darált mandulával és félig töltsük meg tésztával. Vágjuk apróra a sárgabarackot, keverjük össze a megmosott mazsolával az apróra vágott marcipánnal, narancs és citromhéjjal, és mindegyik formába tegyünk a keverékből. Töltsük rá a maradék tésztát. 180 fokra (gázsütőnél 2-es fokozat) előmelegített sütőben, alulra helyezett sütőrácson 30 percig süssük. Ha elkészült, gyorsan fordítsuk ki a formákból, és rácon hűtsük ki a süteményt.
A mázhoz olvasszuk fel a vajat és a csokoládét, és keverjük bele a maradék kakaót. Kenjük a még langyos tészták tetejére és hagyjuk kihűlni.
Másképpen: Ananásszal is tölthetjük. Ehhez hámozzunk meg egy fél friss ananászt, és a gyümölcs belső -nem fás- részét vagdaljuk apróra. Keverjük össze darabolt marcipánnal. Töltelék más módon: éjszakára áztassuk be a sárgabarackot és a mazsolát 1,2 dl vörösborba
1 dl barackpálinkába vagy rumba. A lecsepegtetett gyümölcsöket tegyük a tésztába

Mézrecept 2
Mazsolás szelet


60 db kb. 380 KJ (90 kcal) szeletenként
2,2 g fehérje, 4,3 g zsiradék, 10,8 g szénhidrát, 0,6 g rostanyag


HOZZÁVALÓK
6 tojás
450 g méz
2 kávéskanál burgonyaliszt
200 g hámozott mandula
175 g dióbél
2 narancs
4 evőkanál citromlé
1/4 kávéskanál őrölt gyömbér
csipet tengeri só
200 g teljes őrlésű búzadara
125 g mazsola
2 kávéskanál sütőpor
2 tojásfehérje
3 kávékanál zselatin
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját verjük sűrű habos krémmé 300 g mézzel, majd fokozatosan adjuk hozzá a szitált burgonyalisztet. Daráljuk meg a mandulát és a dió, majd az egyik narancs reszelt héjával és levével, a citromlével, a mézeskalácsfűszerrel és a gyömbérrel együtt keverjük a tojásos krémhez. Csipetnyi sóval verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Keverjük hozzá a búzadarát, a megmosott és szárazra törölt mazsolát, a sütőport és adjuk hozzá a másik masszához.
Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, öntsük bele a tésztát és 180 fokra (gázsütőnél 2-es fokozat) előmelegített sütőben 40 percig süssük. A mázhoz verjük fel kemény habbá a másik tojásfehérjét, és fokozatosan adjuk hozzá a zselatint és 125 g mézet. Hámozzuk meg vékonyan a másik narancsot, nyomjuk ki a levét. Vágjuk vékony csíkokra a narancshéjat, és addig főzzük a mézes narancsleves keverékben amíg teljesen besűrűsödik. Szűrjük le, a mázat öntsük a tésztára, vágjuk fel rombusz alakokra. A sütemény tetejét a főtt narancshéjjal díszítsük.

Mézrecept 3

Diós sütemény

16 szelet kb. 1310 KJ (310 kcal) szeletenként
4,3 g fehérje, 20,9 g zsiradék,
24,8 g szénhidrát, 3,0 g rostanyag


HOZZÁVALÓK
250 g pekándió vagy dió
150 g vaj
150 g méz
1 tojás
1 tojássárgája
1 evőkanál cseresznyepálinka
1/4 kávéskanál mézeskalácsfűszer
250 g teljes őrlésű búzaliszt
4 savanykás alma
100 g mazsola
1 evőkanál tejszín
vaj a forma kenéséhez, liszt a tészta nyújtásához
Daráljuk közepes finomra a diót. Keverjük el a vajat a mézzel, adjuk hozzá az egész tojást, a cseresznyepálinkát és a mézeskalácsfűszert. Szitáljuk rá a lisztet, és jól keverjük össze a darált dióval.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal, töltsük bele a tészta felét. Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat, keverjük el a mazsolával és osszuk el egyenletesen a tésztán. Liszttel beszórt deszkán nyújtsuk ki kör alakúra a maradék tésztát és tegyük a töltelék tetejére. Keverjük el a tojássárgáját a tejszínnel és kenjük be vele a tészta tetejét A süteményt 180 fokra (gázsütőnél 2-es fokozat) előmelegített sütőben, középre helyezett sütőrácson 60-70 percig süssük. A formában hűtsük ki, majd csúsztassuk rácsra.
Ötlet: Legjobb a tálalás előtt egy-két nappal elkészíteni, némi pihenés jót tesz az izének.

Mézrecept 4.


Csokoládés-kókuszos kalács

12 szelet kb. 1120 KJ (265 kcal) szeletenként
4,4 g fehérje, 16,2 g zsiradék, 22,3 g szénhidrát, 1,9 g rostanyag


HOZZÁVALÓK
2 tábla mézes csokoládé
50 g friss kókuszdió
100 g teljes őrlésű búzaliszt
1 narancs
100 g vaj
75 g méz
2 tojás
késhegynyi vaníliapor
25 g burgonyaliszt
1 kávéskanál rum
2 db korpás kétszersült, vagy keksz
vaj a forma kenéséhez
10 g vaj


Aprítsuk fel az egyik tábla csokoládét, és a másikból 2 sort. Reszeljük finomra a kókusz húsát. Szitáljuk át a lisztet, a korpát tegyük félre. Meleg vizzel mossuk meg a narancsot, töröljük szárazra és reszeljük le a héját úgy, hogy a húsa egészben maradjon. Vágjuk félbe mindkét feléből vágjunk le egy-egy vékony karikát. A maradéknak csavarjuk ki a levét. Keverjük habosra a vajat 50 g mézzel, adjuk hozzá a tojásokat és keverjük habos krémmé. Vegyítsük el a lisztet a vaníliával és a burgonyaliszttel, és lassanként adjuk a masszához, majd tegyük bele a csokoládé és kókuszdarabokat és jól keverjük össze. Cseppenként adjuk hozzá a rumot és 2 kávéskanál narancslevet. A fóliazacskóba tett kétszersültet nyújtófával morzsoljuk szét, és keverjük hozzá a korpát.
Vajazzunk ki egy 17 cm hosszú őzgerincformát, belsejét szórjuk meg morzsával. Öntsük bele a tésztát, simítsuk el a tetejét. 180 fokra (gázsütőnél 2-es fokozat) előmelegített sütőben, középre helyezett sütőrácson kb. 50 percig süssük. Közben hurkapálcával ellenőrizzük, jól átsült-e. Amíg hűl, vágjuk fel mindkét narancsszeletet 6-6 apró darabra.
Forraljuk fel a maradék mézet a maradék narancslével, és addig főzzük benne a narancsokat, amíg a lé elfő. Tányérra téve hűtsük ki. Állandó keverés mellett olvasszuk rá a maradék csokoládétét a vajjal. Borítsuk a tésztát rácsra, és amikor még kissé langyos, kenjük rá a mázat és díszítsük narancsdarabokkal.

Mézrecept 5.


Kókusztorta

16 szelet kb. 1330 KJ (315 kcal) szeletenként
5,6 g fehérje, 18,5 g zsiradék
29,4 g szénhidrát
2,9 g rostanyag


HOZZÁVALÓK
250 g teljes őrlésű búzaliszt
tengeri só
75 g nád vagy barnacukor
1 tojás
180 g vaj
2 kávéskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál fehérbor
60 g mazsola
3 evőkanál rum
125 g méz
3 tojássárgája
3 tojásfehérje
100 g sovány tehéntúró
150 g reszelt kókuszdió (lehetőleg friss)
750 g alma, 3 evőkanál citromlé
100 g tejszín
1 kávéskanál vaníliapor
2 evőkanál darált mandula
A lisztből csipetnyi sóval, nádcukorral, az egész tojással, 125 g vajjal, 1 evőkanál citromlével és a fehérborral gyúrjunk omlós tésztát, és pihentessük. A mazsolát áztassuk be a rumba 50 g vajat a tojások sárgájával és a mézzel keverjünk habosra, adjuk hozzá a tehéntúrót és a reszelt kókuszt. Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat, közben keverjük hozzá a maradék citromlét, majd az egészet adjuk a túrós masszához. A tejszínt a vaníliaporral verjük kemény habbá. A tojásfehérjékből kevés sóval szintén verjünk kemény habot, és adjuk a túrós keverékhez. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki a maradék vajjal, szórjuk be darált mandulával és béleljük ki a tésztával. Tetejét villával több helyen szurkáljuk meg. majd töltsük bele az alma-túró masszát. A tortát 190 fokra előmelegített sütőben (gázsütőnél 2-es fokozat), középmagasra helyezett sütőrácson 60-70 perc alatt süssük arany barnára.

Mézrecept 6
Amerikai mézes rizsfelfújt

16 szelet kb. 1505 KJ (355 kcal) szeletenként
8,9 g fehérje, 21,5 g zsiradék,
31,5 g szénhidrát, 1,5 g rostanyag


HOZZÁVALÓK
Tésztához:
200 g teljes őrlésű búzaliszt
csipetnyi só
75 g barnacukor
1 tojás
125 g vaj
Töltelékhez:
200g fényezetlen rizs
1/4 l tej
1/4 l tejszín
tengeri só
150 g méz
150 g mandula
100 g friss földimogyoró
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
6 tojás
Továbbá:
vaj a forma kenéséhez
Konyhai robotgéppel készítsünk tésztát a lisztből a sóval, a barnacukorral, a tojással és a megpuhított vajjal. Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőszekrénybe. A tejben és a tejszínben egy csipet sóval tegyük fel főni a rizst. Kevergetve forraljuk fel, és gyenge tűzön főzzük 40 percig, közben időnként keverjük meg. Ha megfőtt, keverjük a méz felét a rizsbe és hagyjuk kihűlni. A mandula héját konyharuhával dörzsöljük le, majd a földimogyoróval együtt addig pörköljük, amíg a mogyoró vékony héja leválik. Konyharuhával dörzsöljük le és őröljük meg a magokat. 4 evőkanálnyi őrleményt tegyünk félre. Forró vízben mossuk meg a narancsot és citromot, szárítsuk meg és reszeljük le mindkettő héját. A tojások sárgáját a méz másik felével keverjük habosra, a fehérjéket néhány csepp citromlével, csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgás keverék felét tegyük a rizsre. Szórjuk rá a darált mogyorót, a narancs és citrom reszelt héját, a tetejére simítsuk rá a tojáshabot. Nagyon óvatosan keverjük össze az egészet. Alul és körben béleljünk ki tésztával egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Szurkáljuk meg az alját villával, szórjuk rá a félretett darált magokat. Simítsuk bele a rizses masszát, a tetejére pedig a maradék habot. 180 fokra előmelegített sütőben (gázsütőnél 2-es fokozat), középmagasra helyezett sütőrácson kb. 50-60 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, csak hidegen szabad kiborítani. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Mézrecept 7.

Mézes túrótorta

16 szelet kb. 1185 KJ (280 kcal) szeletenként
9,1 g fehérje, 12,7 g zsiradék
27,9 g szénhidrát, 2,4 g rostanyag

HOZZÁVALÓK
Tésztához:
250 g búza
1 kávéskanál sütőpor
1 tojás
1 tojássárgája
4 evőkanál barnacukor
tengeri só
2 evőkanál rum
100 gr vaj
Túrókrémhez:
150 g mazsola
4 evőkanál rum
1 citrom
5 tojásfehérje
4 tojássárgája
500 g tehéntúró
100 g tejszín
150 g méz
1/2 vaníliarúd belseje
40 g zabpehely
vaj a forma kenéséhez
30 g darált mandula


Őröljük meg a búzaszemeket, és finom szitán át, szitáljuk a deszkára. A korpát tegyük félre. Keverjük a sütőport a liszthez, a halom közepébe nyomjunk mélyedést és az egész tojást, a tojássárgáját, a barnacukrot, sót és rumot öntsük bele. Daraboljuk fel és adjuk hozzá a vajat. Gyúrjunk omlós tésztát. Pihentessük hűvös helyen. A töltelékhez mossuk meg forró vízben, alaposan csepegtessük le és áztassuk a rumba a mazsolát. Reszeljük le a citrom héját, nyomjuk ki a levét. A tojásfehérjéket két kávéskanál citromlé hozzáadásával verjük kemény habbá. Keverjük el a túrót a tejszínnel, a tojások sárgájával, a mézzel, vaníliával, a citromhéjjal és a maradék citromlével. Óvatosan simítsuk rá a tojáshabot, szórjuk rá a zabpelyhet és a korpát, majd az egészet nagyon óvatosan, de alaposan keverjük össze. Végül adjuk hozzá a mazsolát. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal és szórjuk be a darált mandula felével. Béleljük ki a tésztával a formát, körben 3 cm magas peremet is hagyjunk. Villával több helyen szurkáljuk meg, és szórjuk rá a maradék darált mandulát. Töltsük meg a túrós keverékkel. 180 fokra előmelegített sütőben (gázsütőnél 2-es fokozat), alacsonyra helyezett sütőrácson 50 percig sütjük. Ha a teteje túl gyorsan barnul, fedjük be pergamenpapírral. 5 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a formából és tegyük rácsra. Frissen tálaljuk.



Receptek angol nyelven



Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása




powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu







Top 100 Best Websites