Hazai fajtamézek jellemzői
FÓRUM
ÁRUHÁZ

FORDÍTÓ
iroda
ÁSVÁNYVÍZ
BOR
MÉHÉSZET
LOVAGLÁS
KUTYA
VADÁSZAT
GALÉRIA
MAGAZIN
MODELL
GALÉRIA
TÁVMUNKA
INGATLAN
MEZŐ
GAZDASÁG
TERMŐ
FÖLD
ÚJSÁGOK
IPAR
művészet
Akácméz
(Robonia pseudoacacia)
Íze kellemesen lágy, nagyon jól lehet vele ételt, italt édesíteni. sokáig folyékony marad. Jó fertőtlenítő, köhögés ellen ajánlott.
Aranyvesszőméz (Solidago canadensis) Ízletes, lágy és aranyszínű, mint az aranyvessző nyári virágpompája a patakok partján és az erdő szélen. Gyakran kristályos. Solidagóból származik. Későnyári mézfajtánk.
Baltacimméz
(Onobrychis viciifolia)
Halványsárga, csak lassan kristályosodik, de eredeti színét akkor is megtartja. Kristályosodva is lágy, finomszemcsés, krémszerű.
Édesharmatméz
Fenyő, hárs és fűzfavirágokból gyűjtött, nagyon aromás, könnyen sötétedő, fűszeres.
Gesztenyeméz
(Castanea sativa)
A szelídgesztenyések nyáreleji virágaiból származik, különleges ízét az ínyencek nagyra értékelik. magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki. Színe sárgásbarna, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas.
Hársméz
(Tilia cordata)
Pikáns íz jellemzi, amely nem csak édesíti, hanem fűszerezi is az ételt és italt. Állaga gyakran kristályos. Hörghurutra kiválló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére is és görcsoldásra is. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.
Lóhereméz
(Trifólium pratense)
Vízfehér vagy nagyon halványsárga, kristályosodott állapotban kifehéredik. Kellemes ízű. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.
Lucernaméz
(Medicago savita)
Gyakran keveredik más virágmézekkel, ezért hol világosabb, hol sötétebb. Az utóbbi árnyalat a gyakoribb. Néha mentolos az íze, gyorsan kristályosodó, krémszerű.
Medvehagyma-méz
(Allium ursinum)
Fűszeresen édes, a Mecsek vidékének pikáns ritkasága.
Mézontófű-vagy facéliaméz
(Phacaelia tanacetifolia)
Halványbarna, enyhe zamatú, kissé opálos, a beszédes nevű mézontófűről gyűjtik a méhek.
Mustárméz
(Sinapis alba)
Jellegzetesen illatos, világossárga, kristályosodásra hajlamos.
Napraforgóméz
(Helianthus annuus)
Aranysárga, később sötétebbé váló mézfajta, amely a 
benne lévő sok szőlőcukor miatt hamar szétválik folyékony és kritályos részre Lágy, gyorsan krémesedik, főleg délmagyarországi síkságok napraforgótábláin gyűjtik a méhek.
Olajfűzméz
(Elaeagnus angustifolia)
Többnyire szürkészöldes, opálos, az első évben ikrásodik. Illatosan aromás, mit az olajfűz virága, nagyon finom.
Pusztai kutyatejméz
(Euphorbia sequeriana)
Ritka, különleges, néha karamellízű, világosbarna, különleges illatú. Eléggyorsan kristályosodó, különlegessége a magyar Alföldnek.
Repceméz
(Brassica napus)
Sárga, könnyen sűrűsödő méz. Amíg folyékony, sárga színű, de gyorsan kikristályosodik. és akkor majdnem fehérré változik. A repceméz nem túlságosan savas, sőt a gyomorsavtúltengés jó ellenszerének számít.
Selyemfűméz
(Asclepias syriacus)
Világos színű, fűszeres, főleg a Duna menti galériaerdőkből és a Tolnai - dombvidékről származik. Igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű, illatos. Nyers ételek különleges ízesítője.
Tavaszi virágméz
A világos szín a legfinomabb aromával párosul, és az erdőszélek gyümölcs-, fűz, vadmeggy-, galagonya-, vadrózsa-, akácvirágának finom szemcséssé váló együtteséből származik.
Pohánkaméz
Barna színű, sajátos ízű és illatú. Könnyen megszokható, megkedvelhető. Jó erősítő szer. Elősegíti a bőrképződést, csökkenti a gyermekek növekedési fájdalmát.
Facélia
Halványbarna, kissé opálos. Zamata enyhe, kellemes.
Ezüstfaméz
Szürkés-zöld, opálos, aromája illatos, jellegzetes. Vegyes mézben ízjavító. Egy éven belül kristályosodik.