Várjuk az önálló méztermelők jelentkezését, akiknek még nincs weboldaluk, vagy már elkészült weboldalaikat áthelyeznék hozzánk.

POINTERNET - MÉZ, INFORMÁCIÓK, KERESKEDELEM, TERMELŐK,TANÁCSADÁS,

Részletes információ: POINTERNET Automatikus weblap publikációs rendszer- "A változás - érték ! "

Mézes receptek 1
Mézes receptek 2
Mézes receptek 3
Mézes receptek 4
Mézes receptek 5
Mézes receptek 6
Receptek angol nyelven Sütemények

Czédulás méhészet
Apimel Mézüzem
Fabi BT.
Méhecske BT.
Vass Méhészet
Intézmények, szervezetek
Méhészeti Terméktanács
Országos Magyar
Méhészeti Egyesület
Magyar Agrárkamara
Kisállattenyésztési és Takarmányozásai Kutatóintézet
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Agrármarketing Centrum
Tudás méhészeknek
Méhész Újság
Méhész mestervizsga
Méhészetről irodalom 
angolul
FAO Dokumentum angolul
Statisztikai adatok
Magyar Élelmiszerkönyv
" MÉZ"
Német import 1999
Európai import 1998
Internet kapcsolatok
Hazai internet kapcsolatok
Nemzetközi internet kapcsolatok
Méz.lap.hu
Irodalom
Fajtamézek diasztáz aktivitása
A selyemkóróméz fémtartalma
Hogyan készül a méz?

A mézet a méh a virágok nektárjából gyűjti össze a saját szervezetében átalakítva, a lépek sejtjeiben raktározza. A virágok nektárja gyorsan romló híg cukoroldat, melyet a méhek felszívnak, s a szájukban lévő garatmirigy váladékát keverik hozzá, és mézgyomrukban gyűjtik.
A virágos növények nektárt termelnek. A nektár asszimilációs termék. A nektár cukortartalmát a növények fotoszintézissel állítják elő.
A nektárt a méhek begyűjtik és átalakítják mézzé. Az érett mézet viaszfedél borítja


Mi a méz

A méz nem csak édesség! Egyesek csupán azt hiszik, hogy a méz csupán nyalánkság, csábító édesség. Nem. Annál sokkal több. Cukrai egyszerűen könnyen felszívódók. A méz nemcsak édes, savas is. A méz szerves savai javítják az étvágyat, az emésztés. A méz illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavítók, némelyikük fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, nyugtató hatású.  Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul az esetleges hiány megszüntetéséhez. A méz előnyösen kombinálható különböző élelmiszerekkel. Javasolható a tej- méz és a mézkúra. Nemcsak teákban előnyös a méz, hanem süteményekben is. A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal látja el az ember szervezetét. A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást. Táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó.Külsőleg sebkezelésre is alkalmas.

 
 
Könyvek
A MÉHECSKÉK TÁNCA
Méz a művészetben
IRODALOM angolul
storyofhoneyweb.pdf 410Kb
tipsheet.pdf 66 Kb
astbake.pdf 1039Kb
fs4crc.pdf 393Kb
srecip.pdf 258Kb
ncfsrc.pdf 411Kb
sauces.pdf 2635Kb
techbroch.pdf 150Kb               


e-mail: pointernet@axelero.hu       

A virágpor

A virágpor a növények hímivarsejtje, ami a szél vagy a rovarok -főleg a méhek- segítségével kerül a bibére megtermékenyítés céljából. A virágokon munkálkodó méhek a testükre hullott virágport a hátsó lábukon lévő kosárkákba gyűjtik. A méhész a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy készülék segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja, és természetes formájában árusítja.

A méhek gyűjtötte virágpor nagyon ajánlatos serdülő, növekedő gyermekek számára. A vérben növeli a vörösvértestek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, hatására csökkennek a megfázások.
Napi 30-40grammos adagokban alkalmazva az erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja, gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag-hasznosítást és serkenti a szellemi képességet. Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosit. Magas triptofán - tartalma miatt alkalmas a hajhullás ellen. A szívizmot erősíti, ezt bizonyítja, hogy a versenylovak takarmányozásának fontos eleme a virágpor. A virágpor adagolásának gyakorlati mértékegységei: 1 kávéskanálnyi kb.5g, 1 evőkanálnyi kb.15g.  A virágporfogyasztás általános gyakorolt mértéke: Gyermekeknek 5-15g/nap, felnőtteknek:15-20g/nap


A propolisz

A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga, amelyet a növények mézgás anyagából, a rügyek ragadós váladékából gyűjtenek össze ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására felületi egyenetlenségének, idegen maradványok bevonására használják. A fiasításra használt bábinges sejteket is vékonyan bevonják propolisszal, mert a méhanya különben nem petézne bele. Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz.

Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2,B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek
Felhasználási formái: Az igényes felhasználás megkívánja a színvonalas feldolgozást.
A leggyakoribb feldolgozás az oldatkészítés. A kivonatokat az orr- fül- gége gyógyászatban használják, külsőleg.

Használhatjuk belsőleg is, limonádéba, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk.
Ha a besűrített propoliszkivonatot zsíros vivőanyaggal keverjük össze balzsamot kapunk.
Gyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér , prosztata-gyulladás, bőr-, és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak. Többféle propoliszos tabletta van már forgalomban. Általában 5% propoliszt tartalmaznak. cukor keményítő vivőanyagban. Gyomor- és bél-bajokra javasolják. Gyorsan felszívódik és könnyen bejut a szövetekbe.
A természetes bélflórát nem károsítja. Ellenjavallata nincs


A mézről tévhitek nélkül
Vannak, akik jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól, mert "nagyon hizlal"
A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik.

A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban.
A méz tejcukrából sem lesz zsír, mert azt a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel.

A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat.
Egyes mézek vizelethajtók, súlycsökkenést okoznak.

A méz nem okoz fogszuvasodást. A méz fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását.

A méz fajtától függően idővel megsűrűsödik, kikristályosodik, ez azonban nem befolyásolja belső értékét.
A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha maximum 40 Celsius-fokig melegítjük, de vigyázzunk, mert a magasabb hőmérséklet károsítja a minőséget.

Hogyan készítik a méhek a mézet?k, fajtalexikon

A méhek a viárgokból nektárt és virágport gyujtenek, de csak a nektárból készül méz. A virágport a hátsó lábukon levo "kosárban", a nektárt a "mézgyomrukban" szállítják a kaptárba.

A nektár lényegében vizes cukoroldat, rendszerint 25–50 százalék cukrot tartalmaz. A kaptárban a mézet méhsejtbe teszik. A fölösleges víz néhány nap alatt elpárolog; a méz körülbelül 83 százalék cukrot tartalmaz. Ha a méz betöményedett, a méhek a sejteket viasszal borítják be. Ha nagyon sok nektárt szárítanak egyszerre, a méhek a szárnyaikkal áramoltatják a levegot a kaptárban, hogy siettessék a folyamatot.

Nagyon fontos, hogy a nektár ne romoljon meg, különben nem fogyaszthatják hónapokig. A fölösleges víz elpárologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szolocukorra és gyümölcscukorra bomlik le. Ennek hatására az oldat túlságosan tömény lesz ahhoz, hogy élesztok és más mikroorganizmusok szaporodjanak benne.

A nektár a cukron kívül kis mennyiségben más vegyületeket is tartalmaz, amelyek más-más ízt és illatot kölcsönöznek a különbözo mézeknek. A nyár folyamán a méhek sok száz növényfajból gyujtenek nektárt, de egyes idoszakokban csak egy vagy náhány fajból szállítanak nagy mennyiségu nektárt a kaptárba. Ha a méhészek az ilyen nektárból származó mézet összegyujtik, a méz ízét és színét egy adott növény szabja meg.

Francis Ratnieks
Sheffield University


Hogyan készítik a méhek a mézet?k, fajtalexikon

A méhek a virágokból begyűjtött nektár szárításával készítenek mézet. Az idősebb méhek keresik meg a nektárt és viszik be a kaptár viaszból készült, nyitott méhsejtjeibe. Egy egészséges kaptárban több mint 60000 méh van. Egy nap 120 kg nektárt is begyűjthetnek.

A fiatalabb méhek dolga, hogy levegőt áramoltassank a kaptáron át, s így felgyorsítsák a víz párolgását a nektárból. Ha megfigyelünk egy kaptárt, láthatjuk, hogy a bejárat egyik oldalán egy csoport méh befelé hajtja a levegőt a szárnyával, míg a másik oldalon a méhek ellentétes irányba fordulnak, és kifelé hajtják a levegőt. A kaptárban elhelyezkedo "ventilátor-méhek" szintén a levegő áramlását irányítják.

A nektárt azért kell kiszárítani, hogy sokáig elálljon. Az egyiptomi fáraók piramisaiban romlatlan mézet is találtak.

Richard Hyde, Mountain View, California


A mezőgazdasági kibontakozási lehetőségei
részlet -Dr.MészárosGyula, 
a Magyar Agrárkamara főtitkárának előadásából

A méhészeti ágazat bizonyos szempontból előnyös bizonyos szempontból hátrányos helyzetben van azáltal, hogy technológiailag főleg a feldolgozási és a kereskedelmi, kiszerelési dolgok hiányoznak Magyarországon, vagy nagyon alacsony színvonalon vannak. Ez egy kedvezőtlen helyzet.

De kedvező abból a szempontból, hogy nem húsipar, nincsenek még multinacionális cégek Magyarországon. Tehát ha a szakma kézbe veszi a feldolgozást és a kereskedelmet, ennek a marketingjét, képes ebben összefogni, akkor a termelő fogja irányítani a feldolgozó és a kereskedelem szintjét is. Ehhez most az EU csatlakozás küszöbén nagyon komoly pénzeket lehet kapni. Biztos vagyok benne, hogy milliárdos nagyságrendet lehet elérni.

Ha bent leszünk az EU-ban, akkor már a nyitott határokon keresztül Magyarországra fog telepedni az EU-s feldolgozó rendszer, kereskedelem, a marketing tevékenység."

Forrás: Méhészujság 2002.02.


Vélemények a mézrőlk, fajtalexikon

A méz már hosszú idők óta az ember nagy gyógyitója. Magyarország régen méz nagyhatalomnak számított.

Gyógyításra csak az a méz használható amely nem szenvedte el a tömeggyártás káros tartósító folyamatait. Ez azt jelenti, hogy nem esett át hőkezelésen. A méz ugyanis 30°C-on elveszi azokat a jó tulajdonságait amit alább láthatunk. Általában ez a hőkezelés világossá teszi, ezért annál a méznél van esélyünk amely sötét színű (mint a fekete tea, amiben benne hagyták a tea filtert:) kivéve persze az eleve világos mézek mint pl. az akácméz. Az alábbiakban alapértelmezett méznek a vegyes virágmézet tekintjük. Egy méz attól valamilyen virágnak a méze, hogy legalább 70%-ban tartalmazza annak a virágnak a mézét. A méheknek nehéz ugyanis megmondani, hogy a virágzáskor csak bizonyos virágokból gyűjtsenek.

Alkalmazása: naponta 1x, délelőtt közepe, vagy reggel, a szájban nyállal (a víz szállitja az információt) teljesen fel kell oldani. Azt, hogy az elfogyasztott méz valóban gyógyitó-e azt abból is érezhetjük, hogy elfogyasztása után a májnak melegednie kell, és a kar ereinek kis mértékben rezonálni.

Akácméz: az akácméz világos és nem cukrosodik. Régi rossz emlékek feloldására (előző életbeliek is), máj, vese, mellékvesék, vizelet hajtó hatása is van.

Gesztenye: jellegzetes nagyon sötét barna színu, leginkább méhész találkozókon, és börzéken lehet hozzájutni, ez tartalmazza a legtöbb nyomelemet (52). Ez a mézek királya, különleges illata van. A leghatékonyabb méz.

Lépes méz: A lép megnyitására, daganatos betegségekre, döntési kényszerben szenvedőknek a kényszer megszünésére alkalmazhatjuk.

Jól alkalmazható az alábbi problémákra:
rák, a test ellenes problémák gyógyítására
sejt asszimilációs, sejt komunikáció, sejt légzés visszaállítására
cukorbetegség (rejtett is)
azonnal hat a központi idegrendszerre
dibilitás gyógyítása, szellemi elmaradottság
emesztőrendszer
máj
szív idegesség, szív ritmus zavar
vér tisztító, csont és agyvelő tisztító
kábítószer hatásainak leküzdésére (a durvább drogokat is kiszedi!)
impotencia, frigiditás, meddőségre - az erejét a potenciát növeli
hatására olyan gyerekek születnek, akik idegrendszeri betegségektől mentesek (értelemszeruen az anyán alkalmazni)
vírus és baktérium ölő hatás
jó altató
Alkalmazásai:

Mézes pakolás (lila fény): lerakodások kioldására, 1 mm-es méz pakolás 1 cm-rol old ki, ha vastagabb a pakolás mélyebb rétegekből is. Eleinte csak 10-15 percre hagyjuk rajta, késobb max. 30 percig alkalmazzuk! Ne kezeljünk nagy területeket mert megviseli a szervezetet. Elotte a felületet langyos vizzel melegítsük fel. A mézet szobahomérsékleten tartsuk. A kezelés után langyos citromos (valódi citromot használjunk) vizzel mossuk le. szigorúan tilos: csípő izületekre alkalmazni!

Férfiaknak a pénisz lerakódásait is kioldja, igy megszünteti a merevedési problémákat.

A gyógyító növények ható erejét 6-szorosára növeli, alkalmazható továbbá gerinc, térd, váll és óvatosan boka izületekre.

Más források vélekedése a mézről: A méz nem csak a világ első édesítőszere, de az alkoholtartalmú italok alapja is. Friss vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul és rövid időn belül sörré érik. Régen a fiatalasszonyok az esküvőjük után egy hétig ezt itták, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. (Talán innen származik a mézeshetek elnevezés). A méz aszparaginsavat és E-vitamint tartalmaz, melyek jó hatással vannak a női nemi mirigyekre. Kis mennyiségben, de található ösztrogén is benne, ami szintén fontos szerepet játszik a női nemi muködésekben.

A méhsört mindenhol szent italként tisztelték, és különleges, rituális alkalmakkor fogyasztották. Hogy fokozzák erősségét, gyakran hallucinogén növényekkel fűszerezték. A maja indiánok például bódító hatású fa kérgét vagy olyan békát (Bufo marinus) merítettek az italba, amelynek kiázó pszichedellikus méreganyaga, a DMT erősítette a mámoros hatást. A kategória legjobbjának a germánok "keserű fűvel", valószínűleg beléndekkel kevert mézsörét tartják, de a kókuszdióval elegyített mézbort is nagyon dicsérik, mivel rendkívüli módon hat a szerelemben megfáradt emberre.

Mítoszok>A maja indiánok hite szerint a Földet a méhisten teremtette. Erre az is utal, hogy egy szó jelöli náluk a világot és a mézet. Az isten miután megismertette az emberekkel a mézsör áldásos hatásait, saját oltalmába vette és ettől kezdve csak a beavatottak ismerhették elkészítésének módját. Az ókorban a méhek fullánkjait Ámor szerelemnyilaihoz hasonlították, a kis állatok pedig a szorgalom jelképévé váltak. Ekkor a méz már mindent gyógyító csodaszer és univerzális ellenméreg hírében állt. Külsődleges alkalmazása is szokásban volt például fejfájás és impotencia esetén, de bedörzsölve a tetvek és poloskák elpusztítására is használták. Galenus általános erosítő és potencianövelő, valamint fiatalító szernek tartotta, míg Plinius egyszerűen csak mennyei csodaszernek nevezte. Európában különösen a provanszi rozmaringméz állt jótékony potencia- és erősítőszer hírében.

Afrodisztikus hatóanyagai? Minek köszönheti a méz afrodisztikus hatását? Gyorsan felszívódó gyümölcscukrai azonnal hasznosítható energiává alakulnak, ezenkívül - mint az édességek általában - serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelődését. Ásványi anyagai, vitaminjai és védő hormonjai jót tesznek az általános egészségi állapotnak, s így a szerelmi életnek is. Talán annak is van jelentősége, hogy a méz bizonyos enzimei - a sejtanyagcsere katalizátoraként - elősegítik a szervezetben végbemenő kémiai folyamatokat.
Indiában például gyakran külsőleg, általában a nemi szerveken alkalmazták masszírozással. Ma már az is tudományosan bizonyított, hogy a mézkenőcs - nagy ozmotikus koncentrációjának köszönhetően - folyadékáramlást indít el, és élénkíti a helyi vérkeringést.

Vadméz: Gyógyszerként és afrodiziákumként a vadmézet tartották a legjobbnak, mint például a mexikói fullánknélküli vadméh mézét (miel virgen) vagy a kínai Su kung-ot. Az utóbbi egy kínai fűszerkönyv szerint erosíti az akaraterőt, és csökkenti a test időskori elgyengülését. A bolíviai callahuaya indiánok a lépből préselik ki a vadmézet, és a visszamaradt lépet (poge) is felhasználják impotencia és meddőség kezelésére, de az oregánóval fuszerezett mate teájukba is belefőzik, melyet afrodiziákumként fogyasztanak.

Méhtermékek: Nemcsak a méznek tulajdonítottak fiatalító és afrodisztikus hatást, hanem a többi méhterméknek is. Méhviaszból formázták például a szerelmi varázslások ember alakú bábuit. Ez a rítus a mai napig is él a woodoo kultúrában. Az ázsiai népek szerint a méhviasz megakadályozza az öregedési folyamatokat és az impotenciát. A leghatékonyabbnak mégis a méhpollen számít, ami naponta fogyasztva megőrzi a testi egészséget és hatalmas nemi aktivitást eredményez. Újabban a nyugati országokban is rendszeresen fogyasztják, és a dokumentációk több-kevesebb sikerről is beszámolnak. A gyógyító és megelőző hatás elvitathatatlannak tűnik, de erotikus hatását időnként nyilvánosan kigúnyolják, titokban azonban sokan ilyen célból is élnek vele.

Royal jelly A legritkább és legnehezebben hozzáférhető méhtermék a gelée royal. A méhlárvák kezdetben csak ezzel táplálkoznak, később pedig kizárólag az anyakirálynő lárvája eheti ezt a mennyei eledelt. Csak az utóbb időben dolgoztak ki megfelelo eljárást a kinyerésükre, ugyanis a gelée royal rendkívül érzékeny fényre, hőre, nedvességre. Az orvosi, egészségügyi kutatások a legújabb csodaszereként tartják számon, zsírokat, egyszerű cukrokat, B1, B2, B6 vitamint, ásványi anyagokat, nikotinamidot, biotent, aminobenzoesavat, enzimeket és hormonokat, valamint eddig nem azonosított vegyületeket tartalmaz.

Hatékonynak bizonyult érelmeszesedés, emésztési zavarok, bőrbetegségek, szövethiány, és kiválasztási panaszok gyógyításában. Ugyancsak gyakran számolnak be az impotencia és a frigiditás kezelésében való sikeres alkalmazásáról. Több kísérleti személy említette, hogy kúraszerű alkalmazása a nemi képességeit fokozta. Tudományos kísérletek pedig igazolták, hogy a spermatermelésre serkentőleg hatott, ezáltal a libidó is erőteljesebb volt, és a szexuális izgalom is növekedett.
A Viagra sikerét követően megjelent természetes potencianövelő, a Niagra fo hatóanyagai között is megtaláljuk a royal jelly-t. Lehet, hogy azok a bizonyos azonosítatlan összetevők felelősek az afrodisztikus hatásért?
A méz segíthet a rák gyógyításban 2001.08.31. 04:00


Vastagbél-rákos betegek gyógyítása során olyan sebészeti eljárást használnak, amely tovább szaporíthatja a rosszindulatú rákos sejtek számát. Török tudósok azt feltételezik, hogy a méz kenocsként való használata megállíthatja a terjedést a metszéseken.Az elmúlt hetekben egy török tanulmány bolygatta meg a nemzetközi orvosi közéletet. Török tudósok szerint a méz kenocsként való használata segíthet a vastagbél-rák bizonyos eseteiben. Megakadályozhatja a rák visszatérését.

A tanulmány megjelenése után természetesen nem árasztották el mézes bödönökkel a kórházakat az aggódó és bizalmatlan hozzátartozók, bár a bibliai idok óta közismert a méz rendkívül jótékony, gyógyító hatása. A török kutatókon kívül senki sem fuz nagy reményeket a felfedezéshez, bár izgalmasnak tartják.

A kutatást egy kedvelt sebészeti eljárás miatt végezték, melynek – a tapasztalat azt bizonyítja - visszamaradhatnak káros következményei. A laparoszkópia elvégzése vastagbél-rákosok esetében magával hozhatta a hasfal sérülését, és így a rák esetleges tovább terjedését.

A török kutatók azt feltételezik, hogy a méz akadályként szolgálhat a rákos sejtek elburjánzásához a sebészeti beavatkozás során. Az orvosok és a kutatók érdeklodéssel fogadták a hírt, bár azt még egyáltalán nem érzik bizonyítottnak, hogy mekkora valójában a méz hatalma.

A laparoszkópiát egy laparoszkóp nevu eszközzel végzik, mellyel széndioxidot pumpálnak a testbe, hogy legyen hely a sebészeti beavatkozás elvégzésére. A has ugyanis a gáztól megno, felpuffad és így elegendo tér jut a sebészeknek az alkotáshoz. Az egyetlen ráktípus, amihez ezt az eszközt használják az orvosok: a vastagbél-rák.

Sokak szerint maga a gáz okozhatja a rákos sejtek ugrásszeru megszaporodását. Mások viszont azt állítják, hogy ez csak akkor következhet be, ha tapasztalatlan sebészek kése alá fekszik a beteg. Tapasztalt orvosok esetében ugyanis 1 %-nál kevesebb azon esetek száma, amelynél a rosszindulatú sejtek megszaporodnak, de a kockázat inkább egyenlo a nullával.

A törökországi kutatásban, melyet Dr. Ismail Hamzaoglu vezetetett, az egerekbe levegot pumpáltak, és nyakmetszéseket végeztek, hogy a rákos sejteket bejuttassák a szervezetükbe. Aztán mézzel borították a metszéseket az egerek egyik csoportjánál. A másik csoportban, ahol nem használták a mézet, mind a 30 egerében kifejlodött a rák. Az elso mézzel kezelt egerek közül viszont csak nyolcnál.

Chicagói kutatók tovább gondolkodtak a méz jótékony hatásáról, és arra jutottak, hogy a méznek antibakterizáló értékei vannak, és nagyon hatásosak lehetnek égések kezeléséhez is.

portissimo.hu


Finom legyen a méz és higiénikus, megbízható helyről származzon, fajtalexikon

[2000.08.01.]

Létérdek a közösségi marketing

A hazai mézfogyasztás a jelenlegi két-háromszorosára is növekedhet a következő években. Az Agrármarketing Centrum (AMC) a méz piaci pozíciójának javítására törekszik itthon is, külföldön is. Tavalyelőtt az AMC tízmillió, tavaly kiemelten 14 millió forinttal járult hozzá a méz közösségi marketingprogramjához, idén pedig hétmillióval.

Egyelőre a méhészek átlagos években 14-15 ezer tonna mézet gyűjtenek össze szorgos méheik közreműködésével. A többség exportra kerül. Érdekes módon viszont az itthon maradó termésük nagyobbik felét közvetlenül adják el fogyasztóiknak, és csak kisebb rész jut a szervezett kereskedelembe.
Ha létezik termék, amelynek belföldi felvásárlási ára és forgalma döntően az export helyzetétől függ, akkor az a méz. Amikor ugyanis tavaly az alacsony minőségű, de olcsó dél-amerikai méz szinte elárasztotta a világpiacot, lementek az árak. Külföldön is, itthon is. S hiába kiváló minőségű a magyar akácméz és vegyes virágméz, a világpiaci túlkínálat miatt a magyar export megközelíteni sem tudja az 1996-ban kivitt 13 159 tonnás mennyiséget. Bár a tavalyi 9889 tonna mégiscsak előrelépésnek tekinthető az 1997-es 7655 tonnás exporthoz képest. A méz belföldi kereskedelmi forgalma idén várhatóan 1,5 milliárd forint körül lesz. Ennyit tesz ki a körülbelül 2000 tonna, amelynek fogyasztói átlagára az év elején 701,90 forint kilónként. Ennél valamivel nagyobb mennyiséget, mintegy 2500 tonnát a méhészek saját maguk értékesítenek háznál, ismerősöknek vagy piacokon. Az alacsony felvásárlási áraknál mindenképpen drágábban.
Ha a mézfogyasztás az erőfeszítések eredményeként megduplázódik, akkor mai áron hárommilliárd forintos kereskedelmi forgalmat lehet vele elérni. Ez az összes élelmiszer-forgalom 0,5 százaléka marad.
Egy kiló méz átlagos felvásárlási ára tavalyelőtt még elérte a 360 forintot. Aztán tavaly a jó közepes termés ellenére 274-re csökkent, idén az első négy hónapban pedig 285 lett. Jelenleg az összes termés 65-75 százalékát kitevő, értékesebb akácméz kilójáért azonnal 330 forintot adnak a felvásárlók. Decemberi fizetés esetén azonban 400-at. A kisebb hányadot képviselő vegyes virágméz májusi felvásárlási ára kilónként 210 forint. Kimagaslik viszont a bioakácméz kilónkénti felvásárlási ára 430 forinttal.
Egészséges, finom,
tápláló
– Az árakkal együtt sajnos a magyar méz hazai presztízse is veszélyben volt – állapítja meg Illés Kálmán, a Méhészeti Terméktanács ügyvezetője. Az AMC tanulmányát idézi, amely szerint többek közt a mézhamisítás, a nem ellenőrzött körülmények közötti szállítás veszélyeztetheti a méz piaci pozícióját.
A minőség védelmének érdekében a terméktanács működteti az úgynevezett mézvigyázó bizottságot, elterjedt szóval mézkommandót. Tagjai szúrópróbaszerűen ellenőrzik a kereskedelemben árusított mézeket. Ha szükséges, jelzést tesz a hatóságok felé.
Az AMC tanulmánya megállapítja, hogy nálunk a lakossági fogyasztás évek óta 45 deka/fő évente, szemben a nyugat-európai 1,2-1,5 kilogrammal. A jövedelmen belül a táplálkozásra kényszerűen fordított magas hányad miatt kevés pénz jut a mézre.
A tudatformálásból, egészséges életmód propagálásából pedig figyelemből jut viszonylag szintén kevés a mézre. Ennek ellenére a méz megítélése a lakosság körében kimondottan pozitív. Egészséges, finom, tápláló, vitaminban gazdag, természetes édesítő, sokoldalúan felhasználható, mondják egy felmérés megkérdezettjei.
A méz legelőnyösebb tulajdonsága a Méhészeti Terméktanács rendelkezésére álló felmérés adatai szerint, hogy védi az egészséget. Értékes beltartalmi tulajdonságai, illetve a kellemes íz, illat és szín következnek.
Érdekes okokat neveznek meg a mézet nem vagy ritkán fogyasztók. Akik nem szeretik, azok a gyerekkorban evett túl sok mézre hivatkoznak vagy arra, hogy túl édes.
Mások nem fogyasztják a mézet, mert a családban élő cukorbeteg miatt mellőzik vagy általában ártalmasnak tartják a sok cukrot.
További ok, hogy egyszerűen nem ismerik, nem kedvelik. Akadály a lustaság is, mert a méz ragad és kényelmetlenséget okoz.
Megszokás dolga
A mézfogyasztás fellendítése érdekében az AMC feltárta a jelenlegi helyzetet és megállapította, hogy a méz eredetéről, összetételéről a lakosság általában keveset tud.
A felvilágosítás szükségességét támasztja alá, hogy a megkérdezettek a sárga színű, sűrűn folyós mézet tartják jó minőségének.
De az élvezeti értékek sokfélesége is rejtve marad a fogyasztók többsége számára, ugyanis szinte kizárólag az akác- és virágmézet ismerik.
– A méz természetes módon végbemenő ikrásodása a közvélekedés szerint sajnos az, hogy csökkenő minőséget jelent, illetve hamisítást feltételez – kommentálja a felmérés megállapításait Illés Kálmán. – A korlátozott fogyasztás másik megszüntetésre váró oka, hogy az emberek zöme nem is ismeri a fajtamézeket, így érthető, ha nem is keresi, fogyasztja őket.
A magyar méz belföldi forgalmának növelése érdekében a marketingkommunikáció céljai között első helyen a mézfogyasztási szokások befolyásolása áll. Utána a méz édes helyettesítő jellegének elismertetése következik, majd az egészségre gyakorolt pozitív hatás tudatosítása.
A Méhészeti Terméktanács az AMC támogatásával évenként megjelenteti ???A magyar méz” című színvonalas prospektust, mellette pedig egy mézismertető szórólapot. Mézes receptkönyvet is terveznek. Rendezvényeken, kiállításokon is népszerűsítik a mézet, illetve fogyasztását.
Ár és érték – külföldön
A hazainál nem sokkal több a termelők exportból eredő bevétele. Idén az első négy hónapban külföldre vitt 3400 tonna mézért kilónként átlagosan 1,34 USA-dolláros, azaz 353 forintos árat lehetett elérni.
Ugyanis ahogy lenni szokott, a kivitel zöme tömegáruként kerül a nyugati töltőüzemekbe, 300 kilós hordókban. A kész áru a magyarországi származási hely feltüntetése nélkül kerül az ottani fogyasztókhoz. Így aztán az egyedi értékeket, ízeket, zamatokat, illatokat tartalmazó magyar méz például eredetvédelem híján keveredik máshol termelt áruval.
Ezzel kapcsolatban Wild János, a Méhészeti Terméktanács elnöke a tavaszi Méhek Napja alkalmából rendezett budapesti fórumon elmondta, hogy az itthon üvegezett mézek reklámja, külpiaci marketingje több százezer dollárba kerülne. Ekkora összeget a kispénzű méhészek és mintegy 40 hazai mézkereskedő cég képtelen előteremteni. Ráadásul az értékesebb, kiszerelt mézért több vámot kellene fizetniük a nyugati importőröknek, ami szintén gátolja a méz magyarországi töltését és márkázását.
– Mézünk és méhészeink kiszolgáltatott helyzetén csak az EU-tagság változtathat – jelentette ki Wild János. – Az egységes európai piacon ugyanis szabadon, vámok nélkül forgalmazhatók az áruk. Ezért a magyar méz eredetvédelmét biztosító lépéseket még a csatlakozás előtt meg kell tennünk, mert csak ennek révén maradhatunk versenyben.
Az AMC által támogatott közösségi marketing arra a számunkra kedvező helyzetre épít, hogy az Európai Unió évi 300 ezer tonnás mézfogyasztásának csak felét termeli meg, és a többit pedig importálja. Ehhez képest a 10 000 tonnányi magyar mézexport tíz százaléknál is kisebb arányt képvisel. De egyrészt a mennyiség hatékonyabb marketinggel nyilván növelhető. Másrészt az sem mindegy, hogy a magyar áru elszürkül és rangján alul kerül piacra, vagy meg lehet kapni érte azt az árat, amely valójában jár érte.
Kis cégek összefogása
Magyarország természeti adottságai kedvezőek a méztermeléshez. Körülbelül 17 000 család foglalkozik méhészettel, és összesen 800 ezernél több méhcsaládot gondoz szerte az országban. Többségük számára kiegészítő jövedelmet nyújt a tevékenység, tájékoztat Illés Kálmán.
Egyre csökken azok száma, akik kizárólag kedvtelésből méhészkednek. Sőt, 1500-an már főállásúak, és a mézből élnek.
A belkereskedelem is érzi hátrányát annak, hogy a méz termelése kis gazdálkodó egységekben történik. Azoktól alig várható marketingtámogatás a bolti eladáshoz. Ezért az AMC által kezdeményezett közösségi marketing az érintettek számára nem csupán segítség, hanem szinte létérdek.
B.


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározásapowered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.huTop 100 Best Websites