http://www.rexwine.hu/index.html  e-mail: rexwine@rexwine.hu    

   VINCZE BÉLA PINCÉSZETE


1994-ben elkészült saját pincészetemet elsősorban a családi szőlőbirtokokon termett szőlők feldolgozására, érlelésére és palackozására építettem.
Gondosan művelt szőlőtábláink (18 ha) Eger környékén találhatók. Pincészetem ún. "chai" francia rendszerű, tufakőből épített, 2 szintes épület, ahol a modern feldolgozási és erjesztési technológiát ötvözöm az egri történelmi borkészítési és érlelési hagyományokkal.
Az egészséges és válogatott fehér szőlő a saválló acél fogadó- és bogyózó rendszeresen át jut a pneumetikus présbe, ahol kíméletes, reduktív körülmények között készítem a mustot.
A fehérborok erjedése irányítottan, 8 db hűtött, 190 hl-es saválló acél tartályban történik, 12-14 oC-on, 16-20 nap alatt (Chardonnay, Tramini, Olaszrizling).
A vörös cefre szintén irányítottan, 9 db 100 hl-es héjonerjesztő saválló acél tankban erjed 7-10 napig. Az erjedést kíméletes préselés követi, majd a friss vörösborokat lefejtem a 5-20 hl-es tölgyfahordókba, ahol a boraim savharmóniája, bársonyos cserzőanyagai kialakulnak és kifejlődnek (Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc és Bikavér).
Palackozás előtt a borok stabilitását hűtéssel, pihentetéssel és szűrésekkel biztosítom. Míg a fehér boraimat február-márciusban palackozom, a vörösboraim 6-16 hónapos új tölgyfahordós érlelés után kerülnek palackba. A vörös boroknál, elsősorban a sorszámozott palackokban értékesített Bikavérnél 3-6 hónapos palackos pihentetés előzi meg a forgalmazást.
Boraimat elsősorban külföldi piacokra (Japán, Kanada, Hollandia, Németország) szállítottam, palackjaim mind beltartalmi értékeikkel, mind megjelenésükben igyekeznek elnyerni a borfogyasztó közönség méltó elismerését.


   VINCZE BÉLA BORAI


TRAMINI 1999: Minőségi félédes fehérbor.

Illatos, fűszeres félédes fehérbor. A borvidékre jellemző napsütéses, száraz őszökön mindig jól beérik ez a fajta. A bor szép árnyalatú sárgás színe, kicsit töppedt illata, a természetes szőlőcukor finom aromája az őszi táj aranyló hangulatát idézi fel bennünk.

CHARDONNAY 2000: Minőségi száraz fehérbor.

A reduktív típusú fehérbor a pincészet új próbálkozása. A saját ültetvényen szüretelt teljes érésű egészséges szőlőből gyönyörű fajtajelleges, intenzív illatú és zamatú bor született.

MERLOT 1999: Minőségi száraz vörösbor.

A Merlot fajtajelleges rubin színű különleges technológiai eljárással készült bor, amely során a bor jellegét fahordós érleléssel nyeri el. A fahordó diszkrét tölgy illata és zamata mellé finom gyümölcsökre emlékeztető jelleg alakult ki. Gyümölcsös illatában keveredik az erdei gyümölcsök és a málna illata. Rubinvörös színe szép tannin és sav harmóniával társul. Hosszú íz érzetű és élettartamú bor. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete + 14 - +16 0C.
Vörös húsból (marha, borjú, vadhús) és kacsából készült ételek ideális kísérője lehet

BIKAVÉR 1999: Minőségi száraz vörösbor.

A Bikavér az egri borvidék legendás vörös bora, amely Vincze Béla pincészetében a Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot fajták házasításából készül. Többhónapos fahordóban való érlelés alatt alakul ki jellegzetes illat és zamat világa. E testes különösen fanyar vörösbort a megszokottnál kissé hűvösebben 14-16 0C-on ajánlatos fogyasztani.

CABERNET FRANC 1999: Minőségi száraz vörösbor.

A Cabernet Franc fajtajelleges, különleges technológiával készült bor, mely jellegét az új fahordós érleléssel nyeri el. Fűszeres illatú, sötét rubin színű bor. Testességét fokozza bársonyos tannin tartalma, amely kiegészül a fahordós érlelés során szépen hozzásimuló íz- anyagokkal. Ez egy szelektált bor, Eger egyik legjobb termőhelyéről, melynek eredetiségét bizonyítja a pincészetből készült előző évjáratok kimagasló eredményei. A bor méltó utódja az 1997-ben megrendezett Bordeaux-i Vinexpón aranyérmet nyert 1994-es évjáratú Cabernet Francnak. Ebben az évben, 2002-ben, a 2000 évjárat szintén arany érmet nyert ezen a versenyen. E kiváló borunk ajánlott fogyasztási hőmérséklete + 14 - +16 0C.
Vörös húsból (marha, borjú, vadhús) és kacsából készült ételek ideális kísérője lehet

CABERNET SAUVIGNON 1999: Minőségi száraz vörösbor.

A Cabernet Sauvignon jellegzetes, csak a fajtára jellemző fűszeres illattal, rubin színnel első benyomásra meghódítja fogyasztóját. Ízében kerek, harmonikus tannin és savtartalmú bor mely meghálálja a további palackos érlelést. Ez egy különleges technológiával készült bor, mely jellegét az új fahordós érleléssel nyeri el. Szelektált bor, Eger egyik legjobb termőhelyéről, melynek eredetiségét bizonyítja a pincészetből készült előző évjáratok kimagasló eredményei. A bor méltó utódja az 1997-ben megrendezett Bordeaux-i Vinexpón bronzérmet nyert 1994-es Cabernet Sauvignon-nak.
Vörös húsból (marha, borjú, vadhús) és kacsából készült ételek ideális kísérője lehet


   EGRI TÖRTÉNELMI BORVIDÉK

Magyarország északkeleti részén, a Bükk-hegység előhegyein terül el a világhírű Egri Történelmi Borvidék. A borvidéket a Nagy-Eged hegy jelképezi, amely vulkáni eredetű. Félkör alakban előtte húzódnak az enyhe lejtésű, szőlővel borított hegyoldalak. A borvidéken a fehér borok mellett kiváló vörös borokat termelnek, amelyek közül a legismertebb az Egri Bikavér.
A vidék talaja főleg miocén kori riolittufán kialakult, mészben szegény agyagtalaj.
Éghajlatára jellemző a késői tavaszkezdet és a kevés csapadék. A hosszú, langyos időjárás a kékszőlők túlérésének, amely az egri vörösborok egyedülálló íz- és a hozzá tartozó Andornaktálya, Egerszalók, Egreszólát, Egerbakta, Kerecsend, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Maklár, Verpelét, Feldebrő községekben találhatók.

EGER

This old, baroque town is known abroad first of all for its wine. Though the ecological conditions are favourable for white wine production, the name "Egri Bikavér" /Bull's Blood of Eger/ sounds familiar all over the world and this wine made the town of Eger and its surroundings famous. There is a large cellar- and cave-system beneath Eger, through the corridors of the cellars the town can be walked through under the surface in its whole width. Parts of the caves are of natural origin, but most of them are artificial, decorated with carvings.

Area: 3910 hectares.
Climate: little precipitation, long winter.
Vine varieties, wines: Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó are the base of Egri Bikavér. Characteristics of the wine: harmonious, full-bodied, velvety, harsh, warming, - it gets its characteristic bouquet after years of ageing in wooden casks. From grapes named Leányka is made the slightly sweet, fruity wine with complex taste-harmony. Italian Riesling - harmonious, fine, characteristic fragrance, elegant acidic. Tramini - characteristic fragrance and bouquet.


   AZ EGRI BORVIDÉK TÖRTÉNETE, JELLEMZŐI, SZŐLŐFAJTÁK

Története

Bárhol a világon megfordulva tapasztalható, hogy az egri bort ismerik. Egészen pontosan: az egri bikavért. Holott -természetesen- korántsem csak vörös borok teremnek ezen a vidéken. A körülbelül négyezer hektáros borvidéken terem a kitűnő egri leányka és az egri olaszrizling is, a fehér borok reprezentánsai. Az államalapítás óta egyházmegyei, püspöki székhely. Szerzetesrendek is működtek a városban. A keresztény liturgia kapcsolatban van a borral, tehát már csak emiatt is igény mutatkozik az itteni szőlőművelésre. Tény azonban, hogy a megfelelő éghajlati és talajviszonyok indokolták igazán kialakulását. Hozzá tehetjük még, régi pincerendszere pedig a méltó bortárolást alapozta meg.
Tény, hogy a borvidék emblematikus bora mindenképpen a bikavér, amelynek legendás névmagyarázatai úgyszólván hozzá tartoznak a zamatához. Valamikor az itt lúdtalpúnak becézett kadarka volt az egri bikavér alapja, ez volt a "vezérfajta", újabban azonban a kékfrankos váltotta föl itt is a kadarkát és napjaink egri bikavérét -nagyobb hányadban- a kékfrankos teszi ki, míg a többi fajta -oportó, cabernet, merlot- az arányokat teszi hozzá. Különleges zamatát azonban az illatos ottonel muskotály adja meg, amelyet 5-10 százalékban adagolnak hozzá. Természetesen -éppen a vegyítési arányok szerint- különböző bikavér borok kerülhetnek a fogyasztókhoz. Még Petőfi Sándort is megihlette az egri bor:

Töltögetve poharamba
Egri bércek jó borát,
Jó barátok, jó borocska-
Kell-e más?


Jellemzői

Terület : 4395 ha
Klíma : Éghajlatára jellemző, hogy viszonylag későn tavaszodik, száraz jellegű.
Talaj : A hegy- és a domboldalakon, főleg miocén korú riolittufán, ezenkívül agyagpalán kialakult fekete színű mészben szegény nyiroktalaj, barnaföldek, agyagbemosásos barna erdőtalajok.
Telepítésre ajánlott szőlőfajta: leányka, olaszrizling, chardonnay, ottonel, muskotály, tramini,
sauvignon blanc, zenit, királyleányka, szürkebarát, pinot blanc,
hárslevelű, kékoportó, blauburger, pinot noir, kadarka, merlot,
cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos.


SZŐLŐFAJTÁK

Cabernet Franc:
Franciaországból származik. Világszerte termesztik.
Jellemzői:
Termőképessége a nagy tőkeformákon is közepes. Október elején átlagosan 18 cukorfokkal szüretelhető. Viszonylagos fagytűrése átlagon felüli. Termése nem rothad, sokáig a tőkén hagyható. Fürtje, bogyói kicsik, vastag héjúak. Cukor- és savtartalma közepes.

Bora kiváló minőségű, testes, szép sötétvörös színű, cserzőanyagokban gazdag, különleges zamatú, málnára emlékeztető, finom illatú, intenzív zamatú. Extrakttartalma nagy.Cabernet Sauvignon: Származása a Cabernet franc-éval azonos. Gyakran együtt termesztik.
Jellemzői:
Nálunk a Cabernet sauvignon kevesebbet terem, jobb minőséget ad,
mint a Cabernet franc. Franciaországban a Cabernet sauvignont tartják értékesebbnek, újabban csak ezt termesztik. A világhírű bordói vörös borok zömmel e fajtából és a Merlot-ból készülnek. Más szőlőtermesztő országokban is sokra becsülik. Az elterjedtebb Cabernet sauvignon bor minősége még a franc-ot is felülmúlja.

Bora: Színe mélyvörös, cserzőanyagokban gazdag. Illata az avarillatba forduló zöldpaprika aromájú. Zamata intenzív, hosszú. Extrakttartalma nagy.Chardonnay:
Francia eredetű. Nagy becsben tartják a világ számos szőlőtermesztő országában. A világhírű francia francia pezsgő részben e fajta terméséből készül.

Jellemzői:
A legmegbízhatóbb fajták egyike. Kielégítően terem. Szeptember végétől 18-20 cukorfokkal szüretelhető. Vesszőinek viszonylagos fagytűrése jó. Termése kissé rothad. Középerős növekedésű, korán fakad, szeptember végén október elején érik. Legkiválóbb minőségű borait a szárazabb magasabb mésztartalmú talajokon adja.

Bora kemény karakterű, fajtajelleges, kiváló minőségű. Fűszeres és hosszú illatú, zamatú, extraktban gazdag, kiemelkedő minőségű.
A legkiválóbb minőségű borszőlőfajtákhoz tartozik, túlérett szőlőből készített borai különleges minoségűek.Merlot:
A XVIII. Század végétől ismert francia fajta. A Bordeaux-i borvidéken termesztik.

Jellemzői:
A két cabernet fajtáéval majdnem azonosak a tulajdonságai, de bővebben terem. Szeptember végén érik. Tőkéi sűrű lombot, sok hajtást nevelnek, fokozott mértékű zöldmunkát igényelnek.
Termőképessége közepes. Fürtje, bogyói kicsik, vastag héjúak. Későn érik, nem rothad. Cukortartalma nagy.

Bora a Cabernet-ekéhez hasonló, kiváló minőségű, esetenként azokénál finomabb. Kiváló minőségű, mélyvörös színű. Illat- és zamatgazdag. Extrakttartalma nagy.Tramini:
Nevét a dél-tiroli Tramin községről kapta, de ott alig fordul elő. Az
északi szőlőtermesztő országok jól ismert fajtája.

Jellemzői:
Közepesen terem. Mustja szeptember második felében éri el a 20 cukor-
fokot. Sok cukrot, kevés savat tartalmaz. Edzett fajta. Viszonylagos fagytűrése jó. Sok hajtást nevel, ezért fokozott mértékű hajtásválogatással kell termeszteni.
Fürtje és bogyója kicsi. Bogyóhéja vastag, szívós. Korán érik, alig rothad.

Bora majdnem muskotályos illatú, lágy karakterű, fűszeres zamatú, kiváló minőségű. Kisebb termőképessége és zöldmunka igényessége miatt nem kedvelik. Extrakttartalma nagy
Céginformációs adatbázis megtekintése


FÓRUM
ÁRUHÁZ

FORDÍTÓ
iroda
ÁSVÁNYVÍZ
BOR
MÉHÉSZET
LOVAGLÁS
KUTYA
VADÁSZAT
GALÉRIA
MAGAZIN
MODELL
GALÉRIA
TÁVMUNKA
INGATLAN
MEZŐ
GAZDASÁG
TERMŐ
FÖLD
ÚJSÁGOK
IPAR
művészet
© Copyright 2000;POINTERNET-DB , Céginformáció , Üzletszabályzat , Regisztráció , Telepont, Email pointernet@axelero.hu


powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@t-online.huPageRank Kereső optimalizálás

Top 100 Best Websites