Első lépések: Fogathajtók kézikönyve, Hibás kóros elváltozások a végtagoknál!
HIRDETÉS-ON-LINE
INGATLAN
UTAZÁS
LOVAGLÁS
KUTYA
MEZŐGAZDASÁG
FORUM
REGISZTRÁCIÓ
MAGAZIN
ÚJSÁGOK
TARTALOM
CÉGINFORMÁCIÓ
MOBILTELEFONOK
e-mail: pointernet@axelero.hu

Első lépések
Fogathajtók kézikönyve

Hibás kóros elváltozások a végtagoknál !

Patikás Norbert
Hibás kóros elváltozások a végtagoknál!

A térdtapló: Külső hatásból eredő kötőszövet szaporulat a lábtő elülső felületén. A gyakori lábtőre esések következménye lehet verekedő csikóknál vagy botladozó lovaknál.

A csontkinövés: csonthártyagyulladás következménye. A szár külső vagy belső oldalán illetve a csánkon. Súlyos hiba a hajlító ín közelében van, mert sántaságot okoz. A belső oldali csontkinövés gyakran a bokázás következménye, ami figyelmes pata faragással, gyógy patkolással, ínvédő használatával javítható. A párhuzamos lábak, iker csontkinövései- csikókorban szervezeti lazaságra utalnak.

A kapta: a csüdön és a pártán előforduló csontkinövés. Ha körkörösen húzódik akkor gyűrűtetemnek hívjuk, és ez a lónak a használatát erősen korlátozza.

A vápa: ennek esetében a párta és a csüdcsont túlterhelés vagy szervezeti szilárdság hiánya miatt összeforrt. Állandósuló sántasággal jár.

A lágypók a száron valamint a csánkon: Az inak, ínhüvelyek meghúzódása, szakadása, a túl korai vagy túl terhelt igénybevétel következménye. De a puha szervezet jele is lehet a száron és a csánkon.

A szarurepedés:8. ábra

a szarufal hosszanti repedése a patán. Különböző fokozatai eltérő hatékonysággal javíthatók. Kiváltó oka lehet: a pata kiszáradása, anyagcserezavarok, a szaru újraképződési zavara, sérülések, pártakörnyéki sebek, rendszertelen körmölés és patkolás, nedves alom, hibás lábállásból adódó pataalakulás, rossz patkolás, kemény talajon történő tréning és még sorolhatnám a végtelenségig.

Gyakran megfigyelhetjük, hogy a pata legszélén kezdődik a repedés, de azon lovak esetében, ahol a körmölés el van hanyagolva, ott a pataszél feltöredezik és megrepedezik. Ezt maga a tulajdonos is otthon korrigálni tudja, hiszen a feltöredezett részeket harapófogóval lecsípi, és ha kell, akkor reszelővel megreszeli a patát.
Ha a repedés a széli résznél feljebb található, akkor célszerű a repedéssel merőlegesen, ugyanolyan vastagságban bereszelni, hiszen ezzel megakadályozzuk, hogy a patarepedés feljebb, a pártaszél felé haladjon. Fontos, hogy a nagy kiterjedésű patarepedéseket idejében észrevegyük, mert ha nem, akkor a szemmel nem látható baktériumok a repedésekbe bejutva gyulladást okoznak, amely sántaságot okozhat.

A patarepedések csoportjai:
1. A felületes és rövid, valamint a pata teljes hosszában végigérő.
2. A mély és rövid, valamint a pata teljes hosszában végigérő.

Az első csoportba tartozó patarepedések orvoslása egyszerűbb, mert nem okoznak sántaságot, valamint ha kiküszöböljük a repedést kiváltó okot, biztosítjuk a pata élettani sajátosságának megfelelő nedvességet és a patazsírral a megfelelő rugalmasságot, akkor a hiba már orvosolva is van.
A második csoportba tartozó elváltozások azonban már sokkal problematikusabbak, hiszen nem mindegy, hogy a pata melyik részén vannak, és nem mindegy a mélységük sem. Ezen elváltozások általában sántasággal járnak. Orvoslásukra több lehetőség van:
ˇ A repedés mentén a szarut reszelővel vagy késsel addig vékonyítjuk, hogy a vér szinte kiserkedjen, majd olyan patkót helyezünk fel a patára, amely az elváltozott területen a patát tehermentesíti.
ˇ A repedés mentén megint ugyanúgy készítjük elő a szarut, mint az első esetben, de azzal a különbséggel, hogy kétkomponensű ragasztóval az eltávolított szaru helyét kipótoljuk.
ˇ A repedést megpróbáljuk dróttal, vagy lemezzel és csavarral összehúzatni. Ezen gyógymódok segítségével elég nagy hatásfokkal lehet gyógyítani a patarepedések ezen elváltozásait.

Igaz a régi mondás, mely szerint "jobb megelőzni, mint gyógyítani", ezért érdemes odafigyelni az optimális pataápolásra. Ezen azt értem, hogy hetente 2-3 alkalommal kell a megfelelő patazsírral a pataápolás után bekenni, valamint a jártatás után érdemes vízzel és szivaccsal lemosni a patát.

A szaru csorba:9. ábra

Haránt irányú folytonossági hiány a patafolton.

Irhagyulladás: Talán a leggyakoribb betegségek közé sorolható az irhagyulladás. Jellemző tünete, hogy a beteg patát nem terheli a ló, sántít, a patája melegebb és érzékenyebb. A gyulladás a hegyfalon és a talpi részen szokott általában kialakulni. A gyulladás következtében az irha és a szarutok közötti kapcsolat fellazul, aminek az eredménye lehet, hogy a patacsont a szarutokon belül elmozdulhat, és kialakult a patairha-gyulladás.

Okai:
ˇ külső behatások (megerőltető munka kemény, köves talajon), ilyen esetben a pata talpi része zúzódik meg és válik fájdalmassá. Érdemes megemlíteni, hogy az angol telivéreknél és az arab fajtájú lovaknál a pata talpi szaruja vékonyabb, ezért sokkal érzékenyebbek a kemény, köves talajon való járásra. Más fajtáknál is előfordul, de ott általában vagy a kancacsaládok, vagy a ménvonalak örökítik ezt az érzékeny és vékony talpi szarut.
ˇ vérkeringési zavarok
ˇ mérgezőanyagok, pl. szteroid gyulladáscsökkentő adására is kialakulhat, de kólikás betegségnél is vagy ellésnél is felléphet ez a probléma
ˇ fertőző megbetegedések is okozói lehetnek ezen betegség kialakulásának.

Gyógykezelés: az első és egyben a legfontosabb lépés, hogy patakutatóval megvizsgáljuk, hogy a pata melyik területe érzékeny és fájdalmas. Ha fájdalmas, akkor érdemes egy párakötést felhelyezni a patára. Természetesen ennek csak akkor van értelme, ha friss az elváltozás. Ilyenkor a patában fellépő gyulladásos anyagok a patán belül fokozzák a belső nyomást, és ha tudnak, akkor utat lelve maguknak a külvilágra, távoznak. Ezenkívül még adni kell gyulladáscsökkentőket, valamint antibiotikumot és tetanuszt.

A vérfolt: úgy keletkezik, hogy a patatalp nyomása, zúzódása következtében az irha vérerei megpattannak, és a vér elszínezi a szarut.

A szegnyomás, megnyilallás: akkor következik be, ha a fehér vonalba vagy azon belül verik a patkó szöget. Ez nagy fájdalommal jár a ló számára, és heveny sántaságot okoz. /azonnali tetanuszoltás szükséges./ enyhébb esetben a szeg áthelyezésével a sántaság megszüntethető.

A nyírrothadás: A pataápolási hiányosságra vezethető vissza. Főleg a nyirkos, nedves almon tartott lovaknál fordul elő főként. Ez a betegség a középso és néha az alsó nyírbarázda anyagcsere-vesztesége miatt alakul ki, valamint a szaru feloldódása jellemzi. Gyakrabban jelentkezik a hátsó lábakon, mint az elülso lábakon, és inkább elofordul azoknál az egyedeknél, amelyek nyírja rosszul fejlett, csökevényes. A nyírrothadás miatt a lovak akkor sántítanak, amikor azt már erosen elhanyagolták, és a pata érzékeny része szabaddá válik.

A nyírrohadás kórokozói oxigén nélkül is vegetáló gombák. A nyírrothadás pontos külso oka azonban ismeretlen. A nyírrothadás kialakulásának kockázatát viszont nagymértékben növeli a rossz istálló-higiénia, a nedves talaj, a mozgáshiány és a pata ápolásának elhanyagolása. A nyírrothadás esetében a tudomány csak a kialakulását növelo kockázati tényezoket ismeri, de annak pontos okára még nem derült fény. Megakadályozásában viszont segíthet a gondos és mindennapos almozás, a tiszta és száraz istállókörülmény, a rendszeres mozgás, illetve a nyír nyomását lehetové tévo jó patkolás. A nyírrothadás kezelésének módja elsosorban a megbetegedett szaru eltávolítása, a nyírbarázdák szárazon és tisztán tartása. Ha azonban nem vezet eredményre, javallott összehúzó és szárító hatású porral kezelni a megbetegedett nyírrészeket. Ilyen készítmény készen is kapható (pl.: SBC paszta), de alkalmazható 1 rész réz-szulfát és 2 rész bórpor keveréke is. Gyakran alkalmazzák továbbá a réz-gálicot, népi nevén kékkövet. Hátránya az eljárásnak, hogy nem csak a problémás területen hat, hanem az egész patát nagymértékben kiszárítja. Hosszantartó folyamatos alkalmazása ezért nem javasolt. A nyírrothadás kezelésére hazánkban gyakran alkalmazzák a két-három naponként megismételheto, fakátránnyal átitatott vattacsomós kezelést. A fakátrányos vattacsomóval be kell tömni a sérült nyírterületeket. Nagy elonye, hogy nem szárítja ki a patát, de a gombákat megöli. A sokáig kezeletlenül hagyott nyírrothadás "patarákká, nyírrákká" fajulhat, melynek kezelése már sokkal költségesebb, és akár sebészi beavatkozást is igényelhet.

Savós patairha-gyulladás: A pata a tapintásra meleg, a pata talpi, hegyfali rész nagyon érzékeny. A savós patairha-gyulladás kiváltó okaként érdemes megemlíteni a penészes takarmányokat (ez lehet abrak vagy széna), a nagy mennyiségben beadott szteroid gyulladáscsökkentő injekciót, nehéz ellést, fertőző betegségeket, illetve sérülések után is kialakulhat ez a betegség. Természetesen, ha időben szólnak az állatorvosnak, ez a betegség gyógyítható.

A patát első lépésben rögzíteni kell, illetve gyulladáscsökkentőkkel a gyulladást és a fájdalmat enyhíteni. Majd gyógypatkó felhelyezésével gyógyítani és szabályozni lehet a beteg patát. A történetben szereplő kanca ezek után elkerült a pályáról, és a sorsáról azóta sem tudok semmit. Az biztos, hogy ez a család befejezte "egy életre" a lovazást.

Ebben és más esetekben is, ha megfelelő időben szólnak az állatorvosnak, akkor az ilyen betegségben szenvedő lovak tünetmentesen meggyógyulhatnak, és tovább folytathatják a sportkarrierjüket.

A patarák: hosszadalmas, súlyos betegség, amit az irhából a talp felé kiburjánzó daganat idéz elő.
A ló értékét, használhatóságát, mozgását, nagyban befolyásolják a csánkon előforduló kóros elváltozások az ún. lágypókok és keménypókok.

- A csánk pók: időszakonként súlyos sántasággal jár, csont kinövés a csánk elülső- belső- alsó részén.

- Az őz tetem: a csánk elülső-külső- alsó részének csont kinövése, amely ritkábban okoz sántaságot, de gyakran a nyúltetem előhírnöke.

- A nyúl tetem: a csánk hátsó- alsó részének csontkinövése Ez főleg a kardállású gyenge csontozatú lovakon jelentkezik, és várhatón idült sántaságot okoz.

- A tojás daganat vagy skorpiópók: a sarokgumó nyálka tömlőjének gyulladása okozza, aminek állandósulás szépség hibának minősül.


A POINTERNET lovas témát  tartalmazó dolgozatokat szivesen megjelentet, ha a kidolgozás szakmai színvonalát megfelelőnek találjuk.

Az általunk fontosnak tartott témák szakmai konzultációit vállaljuk.

Kérjük írja meg a téma javaslatot a pointernet@axelero.hu címre
.
Top 100 Best Websites Monitored by: InternetSeer - Web Site Monitoring

powered by Pointernet-DB Kft.

E-mail:pointernet@axelero.hu