HIRDETÉS-ON-LINE
FCI STANDARD-EK
FAJTÁK
FAJTAKATEGÓRIÁK
KUTYAISKOLA
TÖRTÉNETEK
FOTÓK AZ OLVASÓKTÓL
NEMZETKÖZi KUTYA MAGAZIN
HÁTTÉRKÉPEK WAALPAPERS1
HÁTTÉRKÉPEK WALLPAPERS2M
KÉPERNYŐVÉDŐ, SCREENSAVERS
LINKEK
HÍREK/TALLÓZÓ
REGISZTRACIÓ
e-mail:
pointernet@axelero.hu
TALLÓZÓ
DOG DANCING
 

Hogy milyen fajtát válasszunk, belátható hogy nincs egyértelmű recept. Néhány dolgot azonban érdemes átgondolni. A kutyatenyésztők egy fajta tenyésztésekor nem csak a külső vonások, hanem a karakter továbbvitelére is törekszenek.
KUTYAISKOLA- NEM CSAK KUTYÁKNAK!

Minden családban nagy esemény egy kiskutya érkezése. Legalábbis normális esetben. Semmiképpen nem szokott jó vége lenni a hirtelen jött, piacokon vásárolt-, jaj de édes kis gombócoknak. Fontos, hogy aki kutyát vesz, átérezze milyen felelősséggel jár is ez. Sajnos az első látásra vásárolt kiskutyák szinte mindig meglepetést, és ami rosszabb csalódást okoznak. Így sok kutya kerül utcára vagy menhelyekre.

Az FCI Standard szerinti besorolású kutyák fajtalexikonját tekintheti meg az alábbi oldallakon.
Bemutatjuk azokat a kutya fajtákat is amelyek még nem kerültek az FCI által besorolásra.
A fajták oldalai felhasználhatóak kennel reklámok elhelyezésére
I
Háttérképek Eladó,fedező kutyáját  fényképekkel együtt Ön is elhelyezheti adatbázisunkban.www.pointernet.org Portálunkat jelenleg, naponta 15.000-en látogatják!

KUTYAISKOLA- NEM CSAK KUTYÁKNAK!
Szerző: Vajda József

KUTYAISKOLA- NEM CSAK KUTYÁKNAK!
1. ÚJ CSALÁDTAG ÉRKEZIK
Szerző: Vajda József
Motto: Egyszer a kiskutyák is felnőnek

Minden családban nagy esemény egy kiskutya érkezése. Legalábbis normális esetben. Semmiképpen nem szokott jó vége lenni a hirtelen jött, piacokon vásárolt-, jaj de édes kis gombócoknak. Fontos, hogy aki kutyát vesz, átérezze milyen felelősséggel jár is ez. Sajnos az első látásra vásárolt kiskutyák szinte mindig meglepetést, és ami rosszabb csalódást okoznak. Így sok kutya kerül utcára vagy menhelyekre.

Az, hogy a későbbiekben milyen kapcsolat alakul ki a kutya és a gazdája között nagyban függ attól, hogy sikerül e az igényeinek megfelelő egy kicsit önmagához hasonlító társ kiválasztása. A kutyavásárlást hasonlatosan a gépkocsi vásárláshoz bizonyos kutatómunkának kell megelőznie. Autót sem úgy vesz az ember, hogy az utcán meglátva felkiált, jaj de szép és rögtön hazaviszi. Felteszünk magunkban bizonyos kérdéseket, amelyeket kutyavásárláskor is meg lehet fontolni: mit várok el tőle? Hol fogom tartani? Mennyit fogyaszt? Kiviszem e minden nap az utcára? Tudom e irányítani a kiszemelt típust?
Kutyavásárlásnál azonban fel kell tenni még egy talán mindennél fontosabb kérdést. Képes leszek átlagosan tizenkét éven át felelőséget érezni iránta és a gondját viselni? Hiszen a kiskutya bár fizikailag megerősödik és megnő a lelkében haláláig csak egy játékos gyermek marad.
Semmi jó nem sül ki abból, ha a nemrég olyan aranyos kiskutyát, aki felnőve akaratos és heves vérmérsékletű lesz, megpróbáljuk házi ölebbé szelídíteni vagy békés alaptermészete ellenére megvadítani
.

Hogy milyen fajtát válasszunk, belátható nincs egyértelmű recept. Néhány dolgot azonban érdemes átgondolni. A kutyatenyésztők egy fajta tenyésztésekor nem csak a külső vonások, hanem a karakter továbbvitelére is törekszenek.

Ezért mikor fajtát választunk érdemes a tenyésztőnél vagy egy szakértőnél érdeklődni a fajta belső vonásairól. A gyerekekkel biztosan szívesen fog játszani egész nap egy bohókás labrador vagy egy szetter, míg mondjuk egy csau- csautól ezt ne feltétlenül várjuk el. A kert őrzésére vásárolt agártól ne várjunk komoly sikereket, míg a kutyáktól kissé tartó többgyermekes családapa se próbálkozzon kaukázusi juhászkutyával. A nagy mozgás igényű kutyák (agarak, terrierek) semmiképpen nem valók tizedik emeleti szoba konyhába. Ezeknek a kutyáknak a kifárasztása sokkal több időt vesz igénybe, mint mondjuk egy bernáthegyié. Az apróbb ölebek vagy egy basset hound napi pár sétával nyugodtan tartható szobakutya ként.

De nem árt tudni azt sem, hogy egy dog hamar kiehet a pénztárcánkból az afgán agár szőrének ápolása pedig napi elfoglaltságot is jelenthet.
Fontos eldöntendő dolog a fajtatisztaság kérdése is. Sok érv szól a fajta tiszta és sok a keverék kutyák mellett. A keverék kutya vásárlásakor szinte biztosak

lehetünk benne, hogy egy végtelenül hűséges igazi társra lelünk. Aki amellett, hogy olcsó a betegségekkel szemben is ellenálló, hiszen náluk a természetes kiválasztódás sokkal jobban működik, mint esetleg egy erőszakkal életben tartott nem tökéletes állapotú, de méregdrága fajtakutyánál. A menhelyeken vásárolt vagy esetleg csak ajándékba elhozott nem kölyök kutyák ragaszkodása biztosan nagyobb, de figyelembe kell venni, hogy ha ismét visszakerülnének a menhelyre azt valószínűleg nem élnék túl.


Aki kiállításokra szeretné hordani kutyáját, vagy csak egyszerűn büszkélkedni szeretne ebével a fajta kutya javasolt. A fajtatiszta kutyák sem tehetségtelenebbek, butábbak keverék társaiknál azonkívül már kicsi korukban tudni lehet, hogy mekkora kutya lesz és milyen lesz az alap temperamentuma. Ha már eldöntöttük milyen fajta kutyát szeretnénk nem árt elgondolkozni azon, hogy fiú vagy lány kutyus lenne alkalmasabb számunkra.

Ami a szukák elleni érvként fel szokott merülni az az évente kétszer történő tüzelés. Ekkor nem csak a "kislány" vonzza úgy magához a fiúkutyákat, mint mágnes a vasat, hanem a lánykutya is hajlamos elszökni kiszemelt partneréhez. Míg fiú kutyánál esetleg csak derülünk egyet az eseten a szukáknál következmények is vannak. A megszülető nem kívánt kiskutyák sok kellemetlen órát szerezhetnek a gazdinak. A szukák azonban talán simulékonyabb jobban kezelhetőek. Bár a kanok talán kiegyensúlyozottabbak mindenképp határozottabb bánásmódot igényelnek.


Ha első kutyát választunk és talán a kutyákhoz sem értünk annyira mindenképp érdemes egy hozzáértő barát vagy ismerős tanácsainak kikérése, hogy az alomból melyik kiskutyát vigyük haza

A hozzáértés nem azért szükséges, hogy előreláthatólag egy többszörösen díjnyertes kiskutyát válasszunk ki, hiszen kölyökkutyáknál erre még a fajta szakértői sem képesek. A kölyök átvizsgálására leginkább azért van szükség, nehogy egy beteg, legyengült esetleg valamilyen fajtától eltérő (pl. tiszta fekete helyett foltos) tulajdonságú kutyust sózzanak ránk sokszor komoly összegekért. Félreértések elkerülése végett: egy fekete fehér foltos újfullandiként megvásárolt kiskutya is lehet a világ legokosabb kutyája, de semmiképp nem érdemes annyi pénzt kifizetni érte, mint egy kiállítási példányért.

A szakirodalomból sokféle módszer ismert arra vonatkozóan, hogy miként lehet a legjobb kölyköt az alomból kiválasztani. E módszereket azonban nem feltétlenül kell pontosan követni. Nagyon fontos (főleg ha hölgyismerős is van velünk) a személyes benyomás. A benyomásokon kívül azonban mindenképp ajánlott néhány szempontból megvizsgálni a kicsiket: A kiegyensúlyozott kiskutyák általában barátságosan, érdeklődve szaladnak oda még az idegenekhez is.

Ha ez nem így történik az sokkal inkább a félénkségüket jelzi mint mondjuk az idegenekkel szembeni bizalmatlanságukat. A szakirodalomban előforduló tesztelési módszer a tapsolás is, amely során az érdeklődő, morgó esetleg ugató kiskutyust előnyben részesítik a szűkölő esetleg félénken elbújó kicsikkel szemben. E tulajdonságok mellett fontosak a fizikai vizsgálatok is. Az egészséges kiskutya örül ha felveszik, nem mutatja jelét fájdalomnak. A kiskutya szeme, füle, és orra nem váladékos. Rózsaszín az íny a nyelv. Nem mutatja jelét hasmenésnek. A végig simított szőrzet puha, a bőrön nincsenek sebek, fekélyek. Az -ez nem veszélyes, -ezzel ne is törődjön kezdetű mondatok nem túl sok jóval kecsegtetnek. Ezeket a kutyusokat jobb, ha az általunk hozott állatorvos is megvizsgálja.

Persze a legfontosabb dolog a jó kennel kiválasztása. Hiába próbáljuk ki a tapsolást, ha az összes kiskutya elszalad, de az is előfordulhat, hogy érkezésünkkor már csak pár kutya maradt a kennelben nem hagyva választási lehetőséget. Ezért is fontos egy jó tenyészet kiválasztása, hiszen egy ilyen alom utolsó kölykével is jobban járhatunk, mint egy esetleges beltenyésztett alom legjobb utódjával.

Fajták ABC sorrendben
   
Airedale terrier
Agár
Basset hound
Bernáthegyi
Berni pásztor  
Bobtail
Boxer
Briard  
Bulldog
Bullmasztiff  
Bullterrier  
Collie
Csau-Csau  
Dalmata
Dán dog  
Foxterrier  
Golden retriever
Husky  
Ír farkaskutya
Ír szetter
Kaukázusi Juhász 
Kuvasz  
Komondor  
Labrador retriever  
Mopsz    
Német juhász
Óangol juhászkutya
Perzsa agár
Puli    
Rottweiler
Schnauzer
Skót juhász
Spániel
Tacskó
Uszkár  
Újfundlandi  
Vizsla
Westie
Walesi corgi  
Yorkshire terrier
 
Egyedi keresés

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása


HOME http://www.pointernet.pds.hu/kutya/index.html
Fajtalexikon főoldal http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/index.html
FCI 1 Juhász és pásztorkutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci1/index.html
FCI 2 Schnauzerek, pinscherek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci2/index.html
FCI 3 Terrierek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci3/index.html
FCI 4 Tacskók http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci4/index.html
FCI 5 Spitzek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci5/index.html
FCI 6 Kopók, vérebek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci6/index.html
FCI 7 Vizslák, Pointerek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci7/index.html
FCI 8 Retrieverek, Spánielek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci8/index.html
FCI 9 Társasági kutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci9/index.html
FCI 10 Agarak http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci10/index.html


powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites
Glo-Con Topsites