HIRDETÉS-ON-LINE
FCI STANDARD-EK
FAJTÁK
FAJTAKATEGÓRIÁK
KUTYAISKOLA
TÖRTÉNETEK
FOTÓK AZ OLVASÓKTÓL
NEMZETKÖZi KUTYA MAGAZIN
HÁTTÉRKÉPEK WAALPAPERS1
HÁTTÉRKÉPEK WALLPAPERS2M
KÉPERNYŐVÉDŐ, SCREENSAVERS
LINKEK
HÍREK/TALLÓZÓ
REGISZTRACIÓ
e-mail:
pointernet@axelero.hu
TALLÓZÓ
DOG DANCING
 

Tulajdonképpen a pórázon "letudott" szó szerinti séta nem is feltétlenül kielégítő. A kutya -persze fajtától és kortól függően- igényli a futkározást, játékot, ugrálást. Neki ez a szórakozás. Nem beszélve az úton útfélen otthagyott szagjelekről, amelyeket a kutya úgy "olvas" mint mi az újságot. Tehát, hogy kutyánk igazán jól érezze magát szabadságra van szüksége. A szabadság legfontosabb követelménye azonban, hogy a kutya hívásunkra bármikor és azonnal visszajöjjön.
KUTYAISKOLA- NEM CSAK KUTYÁKNAK!

Ha kutyánk elérte azt a kort, hogy kivihetjük az utcára ne tétlenkedjünk. A legfontosabb védőoltások megkapása után már nagyobb kockázat nélkül vághatunk bele a világ alaposabb feltérképezésébe. A séta nem csak a lakásban lakó kutyáknak fontos, hanem a kertben felnövő

Az FCI Standard szerinti besorolású kutyák fajtalexikonját tekintheti meg az alábbi oldallakon.
Bemutatjuk azokat a kutya fajtákat is amelyek még nem kerültek az FCI által besorolásra.
A fajták oldalai felhasználhatóak kennel reklámok elhelyezésére
I
Háttérképek Eladó,fedező kutyáját  fényképekkel együtt Ön is elhelyezheti adatbázisunkban.www.pointernet.org Portálunkat jelenleg, naponta 15.000-en látogatják!

KUTYAISKOLA- NEM CSAK KUTYÁKNAK!
Szerző: Vajda József

8. IRÁNY AZ UTCA!
Szerző: Vajda József
   

Ha kutyánk elérte azt a kort, hogy kivihetjük az utcára ne tétlenkedjünk. A legfontosabb védőoltások megkapása után már nagyobb kockázat nélkül vághatunk bele a világ alaposabb feltérképezésébe. A séta nem csak a lakásban lakó kutyáknak fontos, hanem a kertben felnövő kutyáknak is. A sétálás nem csupán az eb fizikai kifárasztása.

Tulajdonképpen a pórázon "letudott" szó szerinti séta nem is feltétlenül kielégítő. A kutya -persze fajtától és kortól függően- igényli a futkározást, játékot, ugrálást. Neki ez a szórakozás. Nem beszélve az úton útfélen otthagyott szagjelekről, amelyeket a kutya úgy "olvas" mint mi az újságot. Tehát, hogy kutyánk igazán jól érezze magát szabadságra van szüksége. A szabadság legfontosabb követelménye azonban, hogy a kutya hívásunkra bármikor és azonnal visszajöjjön.

 


A behívásnál fontos néhány alapszabályt figyelembe venni. Eleinte nem árt ha viszünk magunkkal jutalom falatot a hozzánk engedelmesen visszajövő kutya megjutalmazására. Ne csak akkor hívjuk kutyánkat, ha éppen indulunk haza, mert legközelebb nem szívesen fog jönni. Azonban az ellentettje is igaz, ha unos-untalan minden ok nélkül hívogatjuk magunkhoz a kutya ebbe gyorsan beleun. Ha viszont tényleg magunkhoz akarjuk hívni a kutyát legyünk határozottak. Ha néhány bizonytalan próbálkozásunk után inkább feladjuk a későbbi nagyobb siker reményében kutyánkban rögződhet, ha nincs kedve nem kell a parancsot végrehajtani. Ne próbáljuk meg a felénk jövő ebet elkapni, mert ettől megriadhat vagy játéknak veheti és fogócskázva mindig csak annyit fog arrébb futni, hogy nehogy elérjük.
Fontos kérdés az utcai környezethez való viszonyulás is. Kutyánk általában valamilyen módon reagál az utcán közlekedő emberekre, kutyákra. Ha ezeket a reakciókat rosszul kezeljük könnyen konfliktusba keveredhetünk embertársainkkal. Hogy kutyánk (pusztán szeretetből) felugráljon mindenkire akivel séta közben találkozik, vagy éppen megugassa a "gyanús külsejű" egyedeket feltétlenül le kell szoktatni. Rossz szemlélet ha kutyánk nevelése helyett a kiszemelt járókelőt kezdjük győzködni, hogy ne féljen nem bánt a kutyus. Tudomásul kell venni, hogy az emberek (tulajdonképpen joggal) bizalmatlanok az idegen kutyákkal szemben
.


Szintén nehéz (ha nem nehezebb) a helyzet, ha kutyánk másik, idegen kutyával találkozik. Ilyenkor természetesen felfokozottabbak a kedélyek, hiszen nem tudni, hogy a kölcsönös szaglászás után mi lesz a folytatás.

 

Ha kutyánk még kölyök a felnőtt hímek valószínűleg nem fogják őket bántani legfeljebb ha túlságosan messzire mennek rendreutasítja a szemtelen kicsit. Inkább felnőtt nőstényeknél tapasztaltam ellenszenvet az idegen kölykök iránt -jobb az óvatosság. Ha kutyánk már felnőtt kan, előfordulhatnak komoly verekedések, ezért ha közelben idegen kutya van vegyük pórázra ebünket. Ha két kutya találkozik az esetek többségében kiszámítható a reakció, ha a gazda nyitva tartja a szemét. Sokszor szinte tapintható a feszültség a levegőben. A kutya szándéka már a pozitúrájából is kikövetkeztethető. Ha kutyánk farkát az égnek mereszti és mozdulatlanul tartja, szőrét a hátán felborzolja, fejét magasan hordja akkor erejét fitogtatja. Ha morogni is kezd ez biztos jele a másodpercek múlva kirobbanó verekedésnek. Ilyenkor a gazdák gyorsan és határozottan húzzák el egymástól kutyáikat.

 
 

Ha az egyik kutya behódol valószínűleg a verekedés elmarad. A behódolás jele a csapott fül, lehorgasztott fej, a hátsó lábai közé behúzott farok. Fiatal kutyák ezt az alázatos magatartást odáig fokozhatják, hogy hanyatt dobják magukat a tökéletes megadás jelét mutatva.
Hogy ezeket a konfliktusokat elkerüljük fontos, hogy kutyánkat jól ismerjük. És ha már jól ismerjük és ha kellően megbízunk benne nem csak a kutyának de nekünk is öröm lesz a séta.


Fajták ABC sorrendben
   
Airedale terrier
Agár
Basset hound
Bernáthegyi
Berni pásztor  
Bobtail
Boxer
Briard  
Bulldog
Bullmasztiff  
Bullterrier  
Collie
Csau-Csau  
Dalmata
Dán dog  
Foxterrier  
Golden retriever
Husky  
Ír farkaskutya
Ír szetter
Kaukázusi Juhász 
Kuvasz  
Komondor  
Labrador retriever  
Mopsz    
Német juhász
Óangol juhászkutya
Perzsa agár
Puli    
Rottweiler
Schnauzer
Skót juhász
Spániel
Tacskó
Uszkár  
Újfundlandi  
Vizsla
Westie
Walesi corgi  
Yorkshire terrier
 
Egyedi keresés

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása


HOME http://www.pointernet.pds.hu/kutya/index.html
Fajtalexikon főoldal http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/index.html
FCI 1 Juhász és pásztorkutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci1/index.html
FCI 2 Schnauzerek, pinscherek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci2/index.html
FCI 3 Terrierek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci3/index.html
FCI 4 Tacskók http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci4/index.html
FCI 5 Spitzek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci5/index.html
FCI 6 Kopók, vérebek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci6/index.html
FCI 7 Vizslák, Pointerek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci7/index.html
FCI 8 Retrieverek, Spánielek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci8/index.html
FCI 9 Társasági kutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci9/index.html
FCI 10 Agarak http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci10/index.html


powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites
Glo-Con Topsites