HIRDETÉS-ON-LINE
FCI STANDARD-EK
FAJTÁK
FAJTAKATEGÓRIÁK
KUTYAISKOLA
TÖRTÉNETEK
FOTÓK AZ OLVASÓKTÓL
NEMZETKÖZi KUTYA MAGAZIN
HÁTTÉRKÉPEK WAALPAPERS1
HÁTTÉRKÉPEK WALLPAPERS2M
KÉPERNYŐVÉDŐ, SCREENSAVERS
LINKEK
HÍREK/TALLÓZÓ
REGISZTRACIÓ
e-mail:
pointernet@axelero.hu
TALLÓZÓ
DOG DANCING
 

Bár igazából a kutya dönti el, hogy min és legfőképpen hol aludjon, igyekezzünk neki megfelelő helyet, megfelelő helyen biztosítani. Míg egy kis termetű kutya tökéletesen elégedett lehet egy székre való párnával, amit boldogan hurcolászhat oda, ahol épp a gazdi van, addig egy nagyobb termetű kutyának legalább egy félbehajtott plédre van szüksége, hogy kényelmesen elférjen..

KUTYAISKOLA- NEM CSAK KUTYÁKNAK!

A fonott vesszőből készült kosarak tisztítása nehéz, és a veszély is fennáll, hogy a kiskutya előszeretettel szétrágja. Ha a kutyus a kertben alszik ügyeljünk rá, hogy a vásárolt vagy saját kezűleg készített eb lakok jó helyen legyenek, különben a kutya nem fogja használni. Fontos, hogy jól belássa belőle egész territóriumát, a házat és a bejáratot is

Az FCI Standard szerinti besorolású kutyák fajtalexikonját tekintheti meg az alábbi oldallakon.
Bemutatjuk azokat a kutya fajtákat is amelyek még nem kerültek az FCI által besorolásra.
A fajták oldalai felhasználhatóak kennel reklámok elhelyezésére
I
Háttérképek Eladó,fedező kutyáját  fényképekkel együtt Ön is elhelyezheti adatbázisunkban.www.pointernet.org Portálunkat jelenleg, naponta 15.000-en látogatják!

KUTYAISKOLA- NEM CSAK KUTYÁKNAK!
Szerző: Vajda József

3. KÖRNYEZET KIALAKÍTÁS, GONDOZÁS
Szerző: Vajda József

 A kiskutyának, hogy jól érezze magát minden téren jó feltételeket kell biztosítani.

Bár igazából a kutya dönti el, hogy min és legfőképpen hol aludjon, igyekezzünk neki megfelelő helyet, megfelelő helyen biztosítani. Míg egy kis termetű kutya tökéletesen elégedett lehet egy székre való párnával, amit boldogan hurcolászhat oda, ahol épp a gazdi van, addig egy nagyobb termetű kutyának legalább egy félbehajtott plédre van szüksége, hogy kényelmesen elférjen.

A fonott vesszőből készült kosarak tisztítása nehéz, és a veszély is fennáll, hogy a kiskutya előszeretettel szétrágja. Ha a kutyus a kertben alszik ügyeljünk rá, hogy a vásárolt vagy saját kezűleg készített eb lakok jó helyen legyenek, különben a kutya nem fogja használni. Fontos, hogy jól belássa belőle egész territóriumát, a házat és a bejáratot is.

Lehetőleg ne tegyük a házát tűző napra és igyekezzünk a kutyusnak olyan házat biztosítani, ami sem alulról, sem felülről nem ázik át, valamint a teteje nyitható így könnyebben takarítható.

Mielőtt megvásároljuk (vagy elkészítjük) a kutyaházat mindenképp győződjünk meg arról, hogy kutyánk (később felnőtt korában is!) kényelmesen el fog e férni házában. Az sem célszerű ha az ólban a kutyát "nagyítóval kell keresni". Képzeljük csak el szegény kedvencünket mire télen lakát beleheli…  Az ideális kutyaház belső mérete húsz centivel magasabb mint kutyánk marmagassága, szélessége pedig akkora, hogy ebünk kényelmesen meg tudjon benne fordulni.

Ha kutyánk megszereti házát menedéknek fogja tekinteni, amit bármilyen baj esetén használhat.Ezért ha rossz fát tett a tűzre és az ólba menekül ne rángassuk ki őt erőszakkal. Azon se mérgelődjünk, ha nyáron nem használja a házát, inkább az ajtó előtt alszik. Érthető ha a forró éjszakákon szívesebben alszik a szabadban.
     

A kutyánk felneveléséhez-gondozásához elengedhetetlen eszközök még az etető és itató edények a szőrzetápoló eszközök és a játékok.
-Az etető és itató edények bár fontosak túl sok szót nem érdemelnek. Készülhetnek kerámiából, fémből és műanyagból. Mindhárom anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai is, kutyánk azonban nem fog akkor sem megsértődni, ha mondjuk egy általunk nem használt lábast nevezünk ki ivótáljának. A lényeg úgyis az, ami benne van, vagyis a mindig friss víz.

   

-A kutyaszőr ápolásához tulajdonképpen csak fésűre és kefére van szükség. Természetesen a fésű használatának gyakorisága nagyban függ a kutya fajtájtól (Egy skótjuhászt sűrűbben kell fésülni, mint mondjuk egy vizslát.). A szőrápolás részét képezi még a fürdetés is. Ha a kutyus túl piszkos vagy büdös lesz érdemes megfürdetni. Fontos, hogy a kiskutyát fokozatosan erőszak nélkül szoktassuk hozzá a vízhez és a fajtának megfelelő sűrűséggel fürdessük.Bizonyos terrier fajták akár a havonkénti fürdetést is igénylik, míg más fajták megelégszenek évi egyszeri fürdetéssel is.

A fürdetést nem túl meleg és nem túl hideg vízben végezzük lehetőleg kutyasamponnal, de semmiképpen nem háztartási szappannal! A fürdetésnél fontos, hogy se az állat szemébe se fülébe samponos víz ne kerüljön.-A játék a kutyakölyök fejlődésének nélkülözhetetlen velejárója és tulajdonképpen a legtöbb fajtát egész életében végigkíséri. Az önfeledt játszadozás feloldhatja az új hely által kiváltott konfliktusokat, segítheti a beilleszkedést. A kutya tulajdonképpen mindenben meglátja a játékot és egy zoknival épp úgy el tud játszani, mint egy fadarabbal. Célszerű azonban kezdetben tömör gumicsontot, gumilabdát vásárolni, ami azonkívül, hogy a fogazatát erősíti az ínyét sem sérti fel.
A játék és a tanulás kölyök korban még teljesen összefonódik, bár később sem lehet igazán szétválasztani.  Játék közben érdemes maximum egy-két igazán fontos vezényszót  a kutyussal megtanítani.
A kutya intenzív nevelését két hónapos kora előtt semmiképpen nem ajánlatos elkezdeni de erről a következő részekben bővebben szólok.Fajták ABC sorrendben
   
Airedale terrier
Agár
Basset hound
Bernáthegyi
Berni pásztor  
Bobtail
Boxer
Briard  
Bulldog
Bullmasztiff  
Bullterrier  
Collie
Csau-Csau  
Dalmata
Dán dog  
Foxterrier  
Golden retriever
Husky  
Ír farkaskutya
Ír szetter
Kaukázusi Juhász 
Kuvasz  
Komondor  
Labrador retriever  
Mopsz    
Német juhász
Óangol juhászkutya
Perzsa agár
Puli    
Rottweiler
Schnauzer
Skót juhász
Spániel
Tacskó
Uszkár  
Újfundlandi  
Vizsla
Westie
Walesi corgi  
Yorkshire terrier
 
Egyedi keresés

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása


HOME http://www.pointernet.pds.hu/kutya/index.html
Fajtalexikon főoldal http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/index.html
FCI 1 Juhász és pásztorkutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci1/index.html
FCI 2 Schnauzerek, pinscherek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci2/index.html
FCI 3 Terrierek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci3/index.html
FCI 4 Tacskók http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci4/index.html
FCI 5 Spitzek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci5/index.html
FCI 6 Kopók, vérebek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci6/index.html
FCI 7 Vizslák, Pointerek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci7/index.html
FCI 8 Retrieverek, Spánielek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci8/index.html
FCI 9 Társasági kutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci9/index.html
FCI 10 Agarak http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci10/index.html


powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites
Glo-Con Topsites