Crufts 2003.

vissza


A közel 21 ezer hazai és ötszáz külföldi kiállító, valamint a világ szinte minden pontjáról érkezett több ezer tenyésztő és érdeklődő az idén is a profi kutyások legjelentősebb európai találkozójává tette Anglia legnagyobb és a világ talán leghíresebb kutyakiállítását, a Crufts Show-t.
Szalánczi Gábor

A kiállítás BIS győztese a toy csoport győztese, a pekingi palotakutya Ch. Yakee a Dangerous Liason, t.: Bert Eadson és Philip Martin. A Crufts történetében ez az első eset, hogy pekingi nyerte a BIS-t. "Danny" tavaly már Res. BIS volt, 2001-ben pedig másfél évesen lett az Év Kutyája az összesített pontversenyben. Hét hónaposan nyerte első CC-jét, tíz hónaposan pedig első Best in Show-ját.


Boxer
fajtagyőztes a főkörben


A kiállítás Reserve BIS győztese, a kerry blue terrier, Ch. Torumís Tunde Bayou, T.+t.: Ron Ramsay. Tunde a 2000. évi győztes, Torumís Scarf Michael fia. Michael már Amerikában van, egy hónappal a Crufts előtt megnyerte a Westminster Show-t, a legrangosabb amerikai kiállítást.


A "rescue" ebben az esetben nem mentő, hanem megmentett kutyákat jelent. Nagy-Britanniában nagyon népszerű az agárfuttatás, profi keretek között működik, azaz pénzdíjas versenyeket rendeznek, és fogadni is lehet, akár a lóversenyeken. Évente mintegy tízezer agár születik, nagy részüket gyenge időeredményeik miatt kiselejtezik. A Greyhound Rescue azzal foglalkozik, hogy a kiselejtezett vagy kiöregedett agaraknak új otthont keressen, ahol családi kedvencként élhetnek tovább. Évi több ezer kutyát mentenek meg az elaltatástól.


Fiatal bullmasztiff kanok a Special Junior osztályból. Idén 140 bullmasztiffot neveztek, ezzel a hetedik legnépszerűbb fajta volt a working csoportban.A Cruftson már van tenyészcsoportok versenye is. Erre sem lehet simán nevezni, a nagyobb kiállítások tenyészcsoportgyőztesei kvalifikálhatják magukat. Az idei győztes a Diallyne beagle kennel lett.


"Napoletan" masztiffok. Mint olasz kiállítókkal egyetértettünk, a mastino napoletanótól igencsak különböznek. Nem ez az egyetlen fajta, amelynél az angol tenyésztők a saját fejük után mennek, és nem veszik figyelembe a standardgazda ország típusát.Az ellentétek vonzzák egymást?
Csivava és felvezetőjeAz angol tenyésztésű fajtagyőztes komondor nagy közönségsikert aratott a fajtacsoport összevetésén. A harmadik helyet sikerült megszereznie.