HIRDETÉS-ON-LINE
FCI STANDARD-EK
FAJTÁK
FAJTAKATEGÓRIÁK
KUTYAISKOLA
TÖRTÉNETEK
FOTÓK AZ OLVASÓKTÓL
NEMZETKÖZi KUTYA MAGAZIN
HÁTTÉRKÉPEK
WAALPAPERS1
HÁTTÉRKÉPEK
WALLPAPERS2M
KÉPERNYŐVÉDŐ,
SCREENSAVERS
LINKEK
HÍREK/TALLÓZÓ
REGISZTRACIÓ
e-mail:
pointernet@axelero.hu
TALLÓZÓ
DOG DANCING
 

Az agility ünnepe

K


Az FCI Standard szerinti besorolású kutyák fajtalexikonját tekintheti meg az alábbi oldallakon.
Bemutatjuk azokat a kutya fajtákat is amelyek még nem kerültek az FCI által besorolásra.
A fajták oldalai felhasználhatóak kennel reklámok elhelyezésére
I
Háttérképek Eladó,fedező kutyáját  fényképekkel együtt Ön is elhelyezheti adatbázisunkban.www.pointernet.org Portálunkat jelenleg, naponta 15.000-en látogatják!AZ AGILITY ÜNNEPE - Gyula, 2002. IX. 6-8.

III. IMCA keverék és fajtatiszta agility-világbajnokság és I. ParAgility Világkupa


14 ország versenyzői ünnepelték vasárnap este Gyulán egymást és az agilityt egy páratlan hangulatú, kétnapos rendezvény végén. Mindaz, amit valaha tanítottunk az agilityről, itt most egyszerre valóra vált keverékek és fajtatiszták minden megkülönböztetés nélkül versenyeztek a világbajnoki címért, kitűnően felkészült, neves bírók állítottak szakmailag érdekes, mégis jól futható, nem "sérülésveszélyes" pályákat a közönség minden pályán futó kutyának lelkesen szurkolt, bármely csapathoz is tartozott a második napon már mindenki szinte minden nyelven beszélt, vagy legalábbis énekelt és táncolt a messziről jött vendégekkel. És ráadásként megvalósult egy tavaly ilyenkor még csak merész álomnak tűnő ötlet, az I. ParAgility Világkupa, hogy az agility valóban mindannyiunké lehessen.
Köszönet a szenzációs ötletekért és a fáradhatatlan szervezésért Tóth Árpádnak, a Magyar Agility Szövetség elnökének, Alt Sándornak, a Gyulai Agility Klub elnökének, Mányik Richárdnak és minden segítőjüknek!
Alt Sándor és a magyar csapat: Gáspár Gabriella és Mozart, Segovits Bernadett és Apolló, Jenkei Tamás és Fáni, Boróczky Lászlóné és Ambrus, Németh Balázs és Tequila, Gábor Edina és Leon, Kökény István csapatvezető és Jeffrey, (alsó sor) Haskó Tibor és Csutak, Scherr Gabriella és Pici, Ács Viktória és Lisa, Rak Gábor és Stefi, Felleg Bernadett és Döme (akik a második legjobb magyar eredményt, az egyéni összetettben a 13. helyet érték el!), Karlyk Nóra és Scherlock, Domokos Valéria és Clair + Zsazsa.A gondosan megkoreografált nyitóműsor a rendezvény újító szelleméhez méltóan egyedülállóan ötvözte az agility és a music freestyle elemeit, azaz a gyulai agilitysek zenére mutattak be egy páros gyakorlatokból és agilityfeladatokból komponált összeállítást, amely olyan hatásosra sikerült, hogy - saját bevallásuk szerint - a kutyás sportok iránt kevéssé érdeklődő segítő személyzet tagjai is meghatódva figyelték, milyen együttműködésre képes kutya és gazdája.


Néhányan aggódva látták, hogy az egykor keverékkutya agility vb-nek induló rendezvényen egyre nagyobb arányban vesznek részt fajtatiszta kutyák, ám végül megértették, hogy a pedigrés kutyák kirekesztése nem illik "az agility mindenki számára nyitott sport!" elvéhez, és ráadásul a gyakorlatban is meglehetősen nehezen kivitelezhető.
A két maxi kutyával is induló orosz lány kétszer is hibátlant futott staffordshire terrierjével.A világon először Magyarországon, Gyulán találkozhattak és mérhették össze tudásukat nemzetközi versenyen olyan agilitysek, akik valamilyen mértékben hátrányos helyzetben vannak a teljesen egészséges versenyzőkkel szemben.
Reméljük, jövőre Spanyolországban a IV. IMCA vb-n újra lehetőségük lesz a versenyzésre.
Középen a holland Carrol Dielen (kölyök malijával), aki a két ParAgility futamot bírálta.Az egyéni futamokat bíráló angol úr, John Gilbert, már ismerős a magyar agilityseknek. Itt épp Kökény István és Jeffrey szlalomozását figyeli.A csapatverseny két pályáját bíráló Sebők Istvánnak nehezebb dolga volt, mint eddigi pályafutása során valaha. 130 kutyát lebírálni egy fél nap alatt önmagában is rettenetesen megterhelő feladat, ráadásul a világ élvonalába tartozó négylábúak nagy része iszonyatos sebességgel közlekedett a pályán.A legmesszebbről érkezett, mexikói fiú a standard futamban ugyan "elszállt", de a jumpingban hibátlan teljesítménnyel a 11. lett a képen látható AC fehér juhászkutyájával, amely egyelőre még nem elismert fajta, így nem indulhatna az FCI világbajnokságon.Az eredményhirdetésre váró, pályán ünneplő tömegből sorra kiváltak néhányan, akiknek feltűnt, milyen hasonló típusú keverékük van, és a különböző országokból összeállt párosok elfoglalták a már előkészített dobogót, hogy egy kedves tréfával hirdessék a keverékek egyenrangúságát.Lynn Deering, aki Floridából érkezett a versenyre, két kutyával is indult. Nyolc-éves retrievere sajnos a verseny előtt megsérült, így végül midi méretűre állított akadályokon fejezte be a versenyt, ám Fly nevű powder puff kutyájával remek idővel hibátlan jumpingfutamot ért el.Magyary Ági, aki még csak nem régóta ismerkedik az agilityvel, hivatásos mozgássérült-segítő kutyájával állt rajthoz. Vasárnap egyedül ők mentek hibátlan futamot Durmival (aki egyébként Filip testvére), de most még nem voltak elég gyorsak a jumping-győzelemhez.Mányik Richárd a jumpingfutamban 3. lett a nyolc maxi versenyző közül. Bár Filip egyre jobban távirányítható, hibái most is abból adódtak, hogy Ricsi mechanikus kerekesszékével csak igen nehezen tud lépést tartani temperamentumos kutyájával. Míg a holland és az amerikai hölgy motoros széke hihetetlen sebességgel cikázott a pályán, a magyar versenyzőknek sajnos egyelőre nem áll rendelkezésére a sportoláshoz megfelelő kerekesszék.Csapatverseny
eredmények

MINI
1. Csehország
2. Szlovénia
3. Hollandia
7. Magyarország

MIDI
1. Csehország
2. Olaszország
3. Szlovénia
7. Magyarország

MAXI
1. Hollandia
2. Finnország
3. Ausztria
5. MagyarországI. ParAgility Világkupa

A már tavaly megindult szervezőmunka eredményeként 8 országból 10 versenyző (11 páros: 2 mini, 1 midi, 8 maxi) érkezett a versenyre. A kifejezetten erre a célra tervezett pályákon kényelmesen lehetett közlekedni kerekesszékkel is, és bár néha a megnövelt szintidő is szorosnak tűnt, a szokásoktól eltérően a bíró nem állapított meg maximum időt.


Résztvevő országok:

Ausztria, Csehország, Finnország, Hollandia, Magyarország, Mexikó, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna (és USA).
A maxi egyéni győztes cseh versenyző bebizonyította, hogy az agility nem csak a legfiatalabb korosztály sportja.
A standard futamban a holland Susan Rekweld győzött fekete labradorjával, és pompás versenyzéssel összetettben is ő lett a győztes.
Az olasz versenyző boxere mindig türelmesen megvárta, míg gazdája utoléri őt.Midi méretű kutyával egyedül az olasz mozgássérült lány indult, mindkét futamban csak időhibája volt.
Haskó Tibor kutyája, a 11 éves Csutak volt talán a vb legidősebb versenyzője, ám korát meghazudtoló sebességgel a standard futamban a 8. helyet érte el.
A John Gilbert által vasárnap felállított igen technikás jumpingpálya néhány szokatlan megoldást is tartalmazott (pl. 11. akadály), amelyek sajnos a hazai versenyzőknek is sok gondot okoztak.
Az egyéni összetett verseny mini kategóriájában 38 indulóból a holland (sheltie) és a finn (cavalier) versenyző mögött harmadik lett két gyönyörű, hibátlan futammal Németh Balázs és Tequila (jagdterrier).
A maxi csapatverseny győztesei a dobogón . A szőke férfi narancssárga trikóban azért marad számunkra emlékezetes, mert igen sportszerűen maga jelentette be a bírói asztalnál, hogy volt egy verőhibája az egyéni standard futamban, amely valamiért nem lett beírva az eredménylistára. Így az eddig mögötte, a harmadik helyen álló Domokos Vali végül az ezüstérmet tudhatta magáénak.
A pályán több mint kétszáz agilitys és legalább száz kutya ünnepelt együtt, anélkül hogy a kutyáknak eszébe jutott volna egymást vagy az embereket bántani, pedig az iszonyú hangzavar, dübörgő zene és a táncoló tömeg még egy rutinos agilitykutya számára sem lehetett megszokott inger.
A képen az ünneplő magyar csapat és a lelkes szurkológárda. Őszintén sajnálhatják azok a magyar agilitysek, akik nem jöttek el Gyulára, mert igazán kivételes élményből maradtak ki.
Fajták ABC sorrendben
   
Airedale terrier
Agár
Basset hound
Bernáthegyi
Berni pásztor  
Bobtail
Boxer
Briard  
Bulldog
Bullmasztiff  
Bullterrier  
Collie
Csau-Csau  
Dalmata
Dán dog  
Foxterrier  
Golden retriever
Husky  
Ír farkaskutya
Ír szetter
Kaukázusi Juhász 
Kuvasz  
Komondor  
Labrador retriever  
Mopsz    
Német juhász
Óangol juhászkutya
Perzsa agár
Puli    
Rottweiler
Schnauzer
Skót juhász
Spániel
Tacskó
Uszkár  
Újfundlandi  
Vizsla
Westie
Walesi corgi  
Yorkshire terrier
 
Egyedi keresés

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása


HOME http://www.pointernet.pds.hu/kutya/index.html
Fajtalexikon főoldal http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/index.html
FCI 1 Juhász és pásztorkutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci1/index.html
FCI 2 Schnauzerek, pinscherek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci2/index.html
FCI 3 Terrierek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci3/index.html
FCI 4 Tacskók http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci4/index.html
FCI 5 Spitzek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci5/index.html
FCI 6 Kopók, vérebek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci6/index.html
FCI 7 Vizslák, Pointerek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci7/index.html
FCI 8 Retrieverek, Spánielek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci8/index.html
FCI 9 Társasági kutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci9/index.html
FCI 10 Agarak http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci10/index.html


powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites
Glo-Con Topsites