Fajtalexikon-FCI-2


Tartalomjegyzék Landseer Sarplaninac Utolsó lap

Rafeiro do Alentejo

FCI 96

Marmagasság kanok 6674 cm, szukák 6470 cm Súly kanok 4050 kg, szukák 3545 kg Szín ordas vagy sárga Ország Portugália FCI-szám 96.

 
Alentejo vidékéről származik, amely a Tejótól délre egészen az Algarvéig húzódik. Valószínűleg a cao da serra da Estrela és az alföldi kutyák keresztezéséből alakult ki. A birtokosok nagyra becsülték ezt a szép, hatalmas kutyát, uradalmuk megbízható őrét, és sok szeretettel és hozzáértéssel tenyésztették. Az Alentejo masztiff státusszimbólum, a gazdagok kutyája volt, ami végül azzal fenyegetett, hogy a végzetévé válik. Amikor a forradalom elűzte a nagybirtokosokat, gazdáikhoz hasonlóan gyűlölettel viseltettek irántuk, és szinte kiirtották a fajtát.
 
Azóta összegyűjtötték az utolsó túlélő példányokat, és ismét felépítették a tenyésztést. A rafeiro továbbra is őrkutya, amely főleg éjszaka éber. Az önálló kutya erőskezű, következetes nevelést igényel, ám sohasem lesz belőle engedelmes, alárendelődő kutya. Családjával szemben megbízható és barátságos. Hasonló fajta, amely Portugália északi részén őrzi a nyájakat, a cao de Gado transmontano. Mostanában kezdik felkarolni és tenyészteni.
 

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása