Fajtalexikon-FCI-10


Tartalomjegyzék Arab agár Greyhound Utolsó lap

Angol agár

FCI 158

LEÍRÁSA: Nagy termetű, karcsú, elegáns, de rendkívül izmos kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő, koponyája lapos, állkapcsa erős, fogazata fejlett. Szeme sötétbarna színű. Füle kicsi, kissé hátrahajló, lelóg. Nyaka hosszú, izmos, elegánsan ívelő. Háta erős és feszes, ágyéka rövid, izmos, fara kissé lejtős, mellkasa mély, hasa jellegzetesen felhúzott. Végtagjai egyenesek, hosszúak, izmosak. Mancsa boltozatos. Farka hosszú, lelógó, a végét könnyedén begörbíti. Szőrzete rövid, sűrű, testhez simuló. Színe leggyakrabban fekete, szürke, vörös, kékesszürke, de lehet csíkos és fehér vagy foltos is. Járása könnyed, ruganyos.
Marmagassága 71-76 cm (kan), ill. 68,5-71 cm (szuka); testtömege 27-32 kg.
EREDETE: Ősrégi fajta, már a IV. dinasztia korából származó egyiptomi metszetek, domborművek is ábrázoltak ilyen típusú ebeket. Egyes szakkönyvek szerint ezek a kutyák Hódító Vilmossal érkeztek Angliába. Mindenesetre modern változatukat valóban az angolok tenyésztették ki.
TULAJDONSÁGAI: Rendkívül aktív, mozgásigényes, temperamentumos, villámgyors. Idegenekkel szemben eléggé bizalmatlan, de nem hamis, nem harapós.
ALKALMAZÁSA: Valamikor régen farkasra vadásztak vele, majd később az volt a feladata, hogy szemmel kövesse és gyors futással üldözze az őzet, a rókát, az utóbbi időkben a nyulat. Erre utal elnevezése is, amely a "gaze" szóból származik és szemmel vadászó kutyát jelent. Ma már ezt a fajtát is kedvencként tartják, de mindenekelőtt az agárversenyek koronázatlan királya. Elő futógép!

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása