Fajtalexikon-FCI-10


Tartalomjegyzék Whippet Kis olasz agár Utolsó lap

Azawakh

FCI 307

Marmagasság 6474 cm, szukák 6070 cm Súly kanok 2025 kg, szukák 1520 kg Szín homokfehértől barnáig, sárgától vörösig minden árnyalat; fehér jegyek; a fekete maszk megengedett Ország Mali (Franciaország)

LEÍRÁSA: Karcsú, elegáns megjelenésű agárfajta. Feje hosszú, keskeny, szeme mandulavágású, színe a standard szerint "égő topázra emlékeztető". Füle lelóg. Háta rövid, egyenes, fara enyhén csapott, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, izmosak. Farka hosszú, vékony, mozgékony. Szőrzete rövid, selymes tapintású. Színe rőtes, vörös vagy homokszínű, fehér jegyekkel az arcorri részen, a mellkason és a farokvégen.


Marmagassága 64-72 cm; testtömege 28-30 kg.
EREDETE: A legősibb kutyafajták egyike. A tuaregek agara, akik Mali, Felső-Volta és Niger egyes vidékeit lakják. Első példányai 1972-ben kerültek Európába.


TULAJDONSÁGAI: Villámgyors, szívós, bátor, önálló, kissé nehezen kezelhető.


ALKALMAZÁSA: Őshazájában vadászkutya, Európában kedvencként tartják.

Gyors, mint a szél, kitartó, mint a teve és szép, mint az arabs lovak – így lehet jellemezni a tuaregek, a déli Szahara titokzatos nomádjainak kecses agarát, akiknek az eredete éppúgy ismeretlen, mint a kutyáiké. A tuaregek nagyra becsülik segítőjükként a vadászatnál és a sátrak és nyájak őreként. A sivatagi agár nem öli meg az áldozatát, hanem súlyosan megsebesíti, mert a halott állatok az égető napon hamar megromlanának. A kutya megőrizte ősi vadságát, élénk és éber, a számára ismert emberrel szemben is tartózkodó marad, azonban szeretetreméltó és gyengéd azokhoz, akiket megajándékoz ragaszkodásával. Az azawakh igényli a kapcsolatot a családdal és alkalmazkodó lakótárs, amennyiben biztosítják számára a szükséges napi mozgást. Lovas túrákon, agárversenyeken és coursingon tudja kiélni magát. A büszke, önálló vadászathoz szokott kutyát sok türelemmel, szeretettel és nyugodt következetességgel kell nevelni. A helytelen szigor és keménység megzavarja és elbizonytalanítja. A szabadságszerető kutya és gazdája mentalitásának illenie kell egymáshoz, hogy mindketten boldogok legyenek. Ez pedig csak a kutyák viselkedésének ismerete és ennek megfelelő bánásmód esetén sikerül, mert ha a gazda kudarcot vall, azt az azawakh sohasem felejti el és bocsátja meg. Finom szőrzetét könnyű rendben tartani.


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása