Fajtalexikon-FCI-10


Tartalomjegyzék Borzoi Utolsó lap

Afgán agár

FCI 228

A szeptember 11-i tragikus terrortámadásoknak köszönhetően pillanatnyilag nincs olyan keleti kutyafajta a világon, amelyik szülőhazája többet szerepelne a hírekben, mint az afgán agár. Afganisztán mindig is a szélsőségek országa volt, földrajzilag, kulturálisan és történelmi szempontból egyaránt  legalábbis a nyugati világ számára.
Mozgása, alkata, szőrzete jellegzetesen eredeti. Termete magas, rendkívül kecses, szép vonalú. Járása könnyed, táncos, szinte lebeg a föld felett. Hosszú szőrzete selymes, fején szinte hajszerűen helyezkedik el.


Természete sok mindenben eltér a többi fajtáétól, meglehetősen eredeti; ragaszkodó, de hűségét nem mutatja ki annyira, mint pl. a boxer vagy az óriás schnauzer. Gazdáját nagyon szereti, igényli is a szeretetet, de érzelemnyilvánításaiban nem olyan szélsőséges, mint más kutya. Szinte minden helyzetben megtartja az ún. három lépés távolságot. Hűséges, értelmes, rendkívül vakmerő, éber, idegenekkel szemben bizalmatlan, olykor harapós. Más kutyákkal sokszor vad, verekedős; kellemetlen ellenfél, mert hihetetlenül gyors, nagy sebességgel többször belekap ellenfelébe. Amilyen gyorsan kezdi a verekedést, olyan hirtelen abba is hagyja. Általában nem ugatós.


Minden kutyaszínben előfordulhat; leggyakoribb az aranyszőke a fekete, a rajzos, de lehet csíkos is. Feje hosszú, állkapcsa erős, stopja enyhe. Orrtükre fekete; a világos szőrű egyedeken a májszínűt is elfogadják. Szeme barna, füle mélyen tűzött, szorosan a feje mellett lelóg, hosszú, selymes szőrzet borítja. Fogazata erőteljes, harapása ollószerű. Nyaka hosszú, háta izmos, a fara felé enyhén lejt. Mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Erőteljes, nagy mancsait hosszú szőr borítja, farka lelóg, a vége gyűrűbe kunkorodik. A kanok marmagassága 69-74, a szukáké 51-76 cm; testtömege 26-34 kg.


Leírása: A legszebb, legelegánsabb megjelenésű kutyák egyike. Járása ruganyos, kecses, suhanó, ugyanakkor egész felépítését a kitartás és az erő jellemzi. Fejtartása büszke, elegáns. Szeme ovális alakú, sötétbarna. Füle hosszú, a fejéhez simulva lelóg. Mellkasa a könyöke alá ér, háta a fara felé kissé lejt. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, mancsa nagy, ujjai zártak. Farka lelóg, a végét enyhén kunkorítja. Szőrzete hosszú, selymes, a fején szinte hajszerű. Színe fekete, kékesszürke, aranysárga, vöröses, fehér, rajzos, csíkozott. Eredete: Ősi afgán fajta, egy Kr. e. 2000-ből származó barlangrajzon ilyen típusú kutya látható. Az afgán agár modern formáját valamikor a századforduló előtt Angliában alakították ki. Eredeti neve: Afghan Hound. Tulajdonságai: Önálló egyéniség. Ragaszkodó, de ezt a tulajdonságát nem mutatja ki annyira, mint a többi fajta. Alkalmazása: Az egész világon kedvelt luxuskutya, de az agárversenyeken is megállja a helyét.


Profil: versenykutya. Marmagasság: kan 69-74 cm, szuka 63-66 cm. Testtömeg: 23-27 kg. Táplálékigény: 1585 g/nap. Alomszám: 5-8 kölyök. Várható élettartam: 10-14 év.

Az afgán kétségtelenül az egyik legszebb kutya. Afganisztán eredeti hajtókutyáira már csak kevéssé hasonlít. A hegyi afgán tömzsibb, kompaktabb és sűrűbb szőrű, mint a délnyugati sivatagok nyúlánk, gyors futója. A kutyák egyedül, kettesével vagy falkában teljesen önállóan vadásznak mindenre, amire a földön csak vadászni lehet, a nyúltól a gazellán át a hóleopárdig. Ezt az önállóságot az afgán agár máig megőrizte. A kutyák a XIX. század végén kerültek brit tisztekkel Nagy-Britanniába, a tenyésztésük azonban csak az I. világháború után indult virágzásnak. Kezdetben sivatagi típust (Bell-Murray) és hegyi afgánt (ghazni) is tenyésztettek. A pompás, selymes szőr alapos ápolást igényel. A büszke, független, a figyelemért sohasem kuncsorgó kutya csak megértő gazda mellett lesz boldog, mert a szokásos nevelési módszerekkel az afgánnál kevés sikert lehet elérni. Veleszületett hajtóösztöne miatt szabadon futtatása alig lehetséges. A kutyának azonban rendkívül sok mozgásra van szüksége, ezért egy nagy, biztonságosan körülkerített telek, ahol szabadon hancúrozhat, elengedhetetlen. A coursing kitűnően pótolja számára a vadászatot. Agárversenyre is alkalmas.
Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása