Fajtalexikon-FCI-1


Tartalomjegyzék Belga juhászkutya Bergamói pásztorkutya Utolsó lap

Mallorcai pásztorkutya

FCI321

A mallorcai juhászkutya a legritkább spanyol fajta.
Általános megjelenés: Enyhén konvex profilú, nagy, de túlzásoktól mentes, közepes súlyú kutya. Teljesen fekete színű vagy fekete, fehér mellfolttal. Arányos, rusztikus, erőteljes, izmos, robosztus és fürge. Két szőrváltozat létezik:

Szőrzet: Rövid és jól a testhez simul, a háton kb. 1,5-3 cm hosszú, nagyon finom, a bőrhöz simuló, vékony aljszőrzettel. A hosszúszőrű változatnál a szőr a háton enyhén hullámos, és évszaktól függően több mint 7 cm hosszú; télen a leghosszabb. Az aljszőrzet jól eloszlik és nem vastag. A szőrzet a farkzászlónál, a fülek hegyén és a végtagok hátulsó részén az átlagosnál hosszabb. Mindkét szőrváltozatnál puhának, ellenállónak és megfelelően finomnak kell lennie.

Színek: Az egyetlen megengedett szín a fekete illetve annak árnyalatai: gagát-fekete, normális fekete és szurokfekete. Fehér csak a mellkason, mint nyakkendő a nyak alatt, és a mancsokon megengedett. A fehér a körmökön és a lábujjak végén, kiterjedésének megfelelően csökkenti a minősítést. A hibátlan gagát-fekete a legértékesebb, a normális és szurokfekete valamivel kevésbé értékes.

Marmagasság: Kanok 66-73 cm között, szukák 62-68 cm között. 1 cm eltérés lefelé és felfelé elfogadott, de hatással kell lennie a végső értékelésre.

Súly: A közepes súly kb. 40 kg.

Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása