Fajtalexikon-FCI-1


Tartalomjegyzék Schipperke Slovensky cuvac Utolsó lap

Shetlandi juhászkutya

FCI88

A kis Shetlandik okosak, fordulékonyak, gyorsak, és engedelmesek.
A megbízható, nagyon intelligens és nagyon szép shetlandi juhászkutya a Skócia északi partjainál elterülő Shetland Szigetekről származik. A kedvezőtlen klíma, mostoha körülmények és a viszonylag kevés eleség következtében az évek hosszú sora alatt egy kis méretű kutya fejlődött ki.


A shetlandi juhászkutya nagyon engedelmes természetű, könnyen nevelhető, és nagyon tetszeni vágyik. Ragaszkodó, szelíd természete, intelligenciája és gondolkodásmódja kiváló társsá teszi. Idegenekkel tartózkodó, családjával és gazdájával nagyon hűséges, odaadó és érzékeny.

Nagyon jól érzékeli területe határait, így nagyszerű jelzőkutya.
A shetlandi juhászkutya szőrzetének jellegzetessége dús sörénye és gallérja. Két rétegű szőrzete, melyben hosszú, egyenes szálak alatt rövid, sűrű szőrzet található, rendszeres ápolást igényel.
A kutya átlagos magassága 35-37 kilogramm, a szukák súlya 7,8 kilogramm, a kanoké 8,8 kilogramm.


Shetland Sheepdog (88)

HU EN DE FR SP

FCI Office
Place Albert 1er, 13
B-6530 THUIN
BELGIQUE
Tel : ++32.71.59.12.38
Fax : ++32.71.59.22.29
E-mail : info@fci.be

HU
Shetland Sheepdog (88)

Általános megjelenés:A sheltie magasfokon egyesíti magában a szépséget, intelligenciát és az élénkséget. Járásának könnyednek és kecsesnek kell lennie. Mozgás közben elért sebessége igen nagy a termetéhez viszonyítva. Felépítésének szisztematikus egységnek kell lennie oly módon, hogy a test egyik része se tűnjék aránytalannak az egészhez viszonyítva. Szőrzetének, szügyén a szőrzetnek és sörényén a szőr vastagságának arra kell szolgálnia, hogy szép metszésű fejével és a kifejezés finomságával egyesítse magában a sheltie-t, mely inspirálja a csodálatot.


Jellemző tulajdonságok:Ahhoz, hogy a sheltie teljesíteni tudja természetes juhászkutya feladatait, felépítésének nagyon erőteljesnek és agilisnek kell lennie, mentesnek minden nehézségtől és durvaságtól. Bár a kívánatos típus közel áll a colliehoz, a különbségek jól érzékelhezőek. A kifejezést, mely egyike a legjellegzetesebb tulajdonságának, a tökéletes harmónia és a helyes arányok révén kapja meg a koponya és a pofa, a formátum, a forma, a szín és a szemek helyzete között, a fülek helyes állása és tartása révén. Az egész harmóniában van, hogy egy finom, éber és nyugodt intelligenciájú, majdnem meghatározhatatlan külső megjelenési formát hozzon létre. A sheltie-nek szeretetet és engedelmességet kell tanúsítania gazdája iránt, de tartózkodónak kell lennie idegenekkel szemben anélkül, hogy ez a félelemig fokozódna.

Fej és agykoponya:
A fejnek kifinomultnak kell lennie, alakja felülről és oldalról nézve egy hosszú, csonka kúp alak, mely a fülektől az orr végéig nyúlik. A koponya szélessége szükségszerűen a fej teljes hosszától függ, az egész első részt a kutya termetéhez viszonyítva kell figyelembe venni. A koponyának simának, a fülek közt mérsékelten szélesnek kell lennie, a nyakszirtcsont kiemelkedése nélkül. Az arcnak simának kell lennie és finoman bele kell olvadnia a jól lekerekített pofába. A koponya és a pofa azonos hosszúságú, a felezőpont a szemek belső sarka. Profilnézetben a koponya vonala párhuzamos a pofa felső részének vonalával, de magasabb síkban az igen jellegzetes, mérsékelt stop miatt. Az állkapcsok tiszták és fejlettek, jól fejlett alsó állkapoccsal. Az ajkak jól zártak, a fogak jól helyezkednek el, ollós harapással záródnak.


Szemek: A szemek igen fontosak az arckifejezésben. Közepes nagyságúak, ferdén mandula alakban helyezkednek el. Sötétbarna színűek - kivéve a blue-merle egyedeket, ahol kék is lehet.

Fülek: Kicsik, háromszög alakúak, az alapnál szélesebbek. Egymáshoz elég közel helyezkednek el a koponya fölött. Ha a kutya pihen, füleit hátraveti, de figyelő helyzetben előre viszi és félig kiegyenesítve tartja úgy, hogy a fülek hegye előre esik.

Nyak: A nyaknak jól íveltnek, izmosnak és megfelelő hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy lehetővé tegye a büszke tartását.

Törzs és végtagok: A martól a lapockacsontok 45°-os szögben haladnak lefelé a vállízületekig. A marnál a csigolyacsontok választják el egymástól, de azoiknak bizonyos mértékig meg kell hajolniuk az oldalak megfelelő görbületéhez. A lapockacsontoknak a felső lábcsontnál derékszögben kell összefutniuk. A könyököknek azonos távolságban kell lenniük a földtől és a martól. Az első mancsoknak szemből nézve egyenesnek, izmosnak és tisztáknak kell lenniük, erős csontozattal. A csüdök szilárdak és hajlékonyak. A törzs kissé hosszabb a martól a farokig, mint a marmagasság, de a hosszúság elsősorban a lapockák és a far szögállásától függ. A mellkas mély és eléri a könyököt. Az oldalak domborúak, de szabad mozgást kell, hogy biztosítsanak a lábszárak és a lapockák számára. A hát egyenes egy kecses görbülettel az ágyéknál, a far fokozatosan beleolvad a hátsó végtagokba. A combok nagyok és izmosak, a csípőcsontokban derékszögben illeszkedő csontokkal, összhangban a lapockacsontok állásával. Az az ízület, amely a combcsontot összeköti a sípcsonttal, határozottan jellegzetes szöget mutat: a térdhajlat ízülete hajlított, alacsonyan elhelyezkedett és erős csontozatú. Hátulról nézve a térdhajlatok egyenesek.

Farok: Alacsonyan helyezkedik el, a csontok fokozatosan kisebbednek. A faroknak legalább a csánkig kell érnie, szőrrel dúsan borított, a végén kissé felfelé hajlik, mely hangsúlyosabb, ha a kutya mozgásban van, de nem érheti el a váll vonalát.


Lábfejek:
Ovális alakúak, a talpak igen vastagok, a lábujjak íveltek és vastagok.

járásmód:
A sheltie járása gyors és könnyed. A kutyának nem szabad ügetnie, keresztbe raknia a lábát, hullámoznia, alulról felfelé merev mozgással haladnia.


Szőrzet: Kettős szerkezetű. A fedőszőr durva szerkezetű, egyenes, hosszú szőrökből áll, az aljszőrzet finom, rövid és tömött. A sörényén és a szügyén a szőrzet bőséges, az elülső mancsok rojtosak. A hátsó mancsokat bőségesen fedi a szőrzet, de a térdhajlatok fölött a szőrzetnek rövidebbnek kell lennie. A pofán a szőr rövid. Azt a kutyát, amelyre a "rövidszőrű" jelző illik, ki kell zárni a tenyésztésből.


Színek: A tricoloroknak a törzsön intenzíven feketének kell lenniük foltnyomok (pontozás) nélkül. Az élénk tűzszínű foltok (a fejen és a lábakon) kedvezőek. A rőt, vörös színűek lehetnek egységesek, vagy árnyaltak (az aranyszíntől a sötét mahagóniig), de a színárnyalatnak mindig gazdag tónusban kell mutatkoznia. A farkasvörös és a szürke szín nem kívánatos. A blue-merle színeknél a világos ezüstöskék a megfelelő, valamint a pettyezés és a fekete márvány minta. A gazdag cserszínű tűzfoltok (fejen és lábakon) kívánatosak, de hiányukat sem szabad kifogásolni. Nagy fekete foltok, palaszürke vagy rozsdás színárnyalatok egyáltalán nem megengedettek a szőrzetben, sem az aljszőrzetben. Az egésznek a kék szín felé kell hajlania. Fehér foltok lehetnek a szügyön, a lábakon, a hátsó lábszárakon és a farok végén. Fehér foltok teljesen, vagy részben kívánatosak, de hiányukat nem lehet hibának tekinteni. A feketés és fehéret, valamint a feketét és cserszínt ugyancsak értékes szőrszínnek kell tekinteni. A törzs bundáján fehér foltok nem lehetnek. Az orrtükör fekete, bármilyen a szőrszín.

Gold-sable: minden árnyalat a világos aranytól a telt mahagóniig. Világos szalmaszín és krémszín fölöttéb nem kívánatos.

Méretek:Szukák esetében 35,5 cm marmagasság, kanok esetében 38 cm marmagasság tekinthető az ideális méretnek. Ha a kutya ezt a méretet 1"-el (kb. 2,5 cm) meghaladja, súlyos hibának tekintendő.

Hibák: Kupola alakú, vagy hátracsapott koponya, a stop hiánya, mélyen lógó, vagy felálló fülek, túl fejlett pofák, hegyes pofa, gyenge állkapocs, nem tökéletes fogazat, ívelt első mancsok, tehénállás, görbe farok, rövid, vagy háton hordott farok, fehér, vagy uralkodó fehér szín, rózsaszínű, vagy hússzínű orr, kék szemek (kivéve blue-merle), kerek, nagy szemek, lebegő vagy gipsz száj, idegesség.

Megjegyzés: A kanoknak két, láthatóan fejlett herével kell rendelkezni. A herék teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.EN


FCI-Standard No 88

SHETLAND SHEEPDOG

Kennel Club, London 1994
F.C.I. Standard No. 88

GENERAL APPEARANCE - Small, long haired, working dog of great beauty, free from cloddiness and coarseness. Outline symmetrical so that no part appears out of proportion to whole. Abundant coat, mane and frill, shapeliness of head and sweetness of expression combine to present the ideal.

CHARACTERISTICS - Alert, gentle, intelligent, strong and active.

TEMPERAMENT - Affectionate and responsive to his owner, reserved towards strangers, never nervous.

HEAD AND SKULL - Head refined; when viewed from top or side a long, blunt wedge, tapering from ear to nose. Width of skull in proportion to length of skull and muzzle. Whole to be considered in connection with size of dog. Skull flat, moderately wide between ears, with no prominence of occipital bone. Cheeks flat, merging smoothly into well rounded muzzle. Skull and muzzle of equal length, dividing point inner corner of eye. Topline of skull parallel to topline of muzzle, with slight but definite stop. Nose, lips and eye rims black. The characteristic expression is obtained by the perfect balance and combination of skull and foreface, shape, colour and placement of eyes, correct position and carriage of ears.

MOUTH - Jaws level, clean, strong with a well-developed underjaw. Lips tight. Teeth-sound with a perfect, regular and complete scissor bite, i.e. upper teeth closely overlapping lower teeth and set square to the jaws. A full complement of 42 properly placed teeth highly desired.

EYES - Medium size obliquely set, almond shape. Dark brown except in the case of merles, where one or both may be blue or blue flecked.

EARS - Small, moderately wide at base, placed fairly close together on top of skull. In repose, thrown back; when alert brought forward and carried semi-erect with tips falling forward.

NECK - Muscular, well arched, of sufficient length to carry head proudly.

FOREQUARTERS - Shoulders very well laid back. At withers separated only by vertebrae, but blades sloping outwards to accommodate desired spring of ribs. Shoulder joint well angled. Upper arm and shoulder blade approximately equal in length. Elbow equidistant from ground and withers. Forelegs straight when viewed from front, muscular and clean with strong bone. Pasterns strong and flexible.

BODY - Slightly longer from point of shoulder to bottom of croup than height at withers. Chest deep, reaching to point of elbow. Ribs well sprung, tapering at lower half to allow free play of forelegs and shoulders. Back level, with graceful sweep over loins, croup slopes gradually to rear.

HINDQUARTERS - Thigh broad and muscular, thigh bones set into pelvis at right angles. Stifle joint has distinct angle, hock joint clean cut, angular, well let down with strong bone. Hocks straight when viewed from behind.

FEET - Oval, soles well padded, toes arched and close together.

TAIL - Set low; tapering bone reaches to at least hock; with abundant hair and slight upward sweep. May be slightly raised when moving but never over level of back. Never kinked.

GAIT/MOVEMENT - Lithe, smooth and graceful with drive from hindquarters, covering the maximum amount of ground with the minimum of effort. Pacing, plaiting, rolling or stiff, stilted, up and down movement highly undesirable.

COAT - Double; outer coat of long hair, harsh textured and straight. Undercoat soft, short and close. Mane and frill very abundant, forelegs well feathered. Hindlegs above hocks profusely covered with hair, below hocks fairly smooth. Face smooth. Smooth coated specimens highly undesirable.

COLOUR -
Sables - Clear or shaded, any colour from pale gold to deep mahogany, in its shade, rich in tone. Wolf sable and grey undesirable.
Tri-colours - intense black on body, rich tan markings preferred.
Blue Merles - clear silvery blue, splashed and marbled with black. Rich tan marking preferred but absence not penalised. Heavy black markings, slate or rust tinge in either top or undercoat highly undesirable; general effect must be blue.
Black & White and Black & Tan - are also recognised colours.
White markings may appear (except on black and tan) in blaze, collar and chest, frill, legs and tip of tail. All or some white markings are preferred (except on black and tan) but absence of these markings not to be penalised. Patches of white on body highly undesirable.

SIZE -
Height: Dogs 37 cm (14.1 ins) at withers
Bitches 35.5 cm (14 ins) at withers
More than 2.5 cms (1 in) above or below these heights highly undesirable.

FAULTS - Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree.

NOTE - Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.

DE


Shetland Sheepdog (88)FR


Shetland Sheepdog (88)SP


Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása