HIRDETÉS-ON-LINE
FCI STANDARD-EK
FAJTÁK
FAJTAKATEGÓRIÁK
KUTYAISKOLA
TÖRTÉNETEK
FOTÓK AZ OLVASÓKTÓL
NEMZETKÖZi KUTYA MAGAZIN
HÁTTÉRKÉPEK WAALPAPERS1
HÁTTÉRKÉPEK WALLPAPERS2M
KÉPERNYŐVÉDŐ, SCREENSAVERS
LINKEK
HÍREK/TALLÓZÓ
REGISZTRACIÓ
e-mail:
pointernet@axelero.hu
TALLÓZÓ
DOG DANCING
 

IMarmagassága: 16-27 cm. Súlya: 3,5-9 kg. A tacskók méret-, szőr- és színgazdagságának köszönhetően minden bizonnyal mindenki megtalálja a neki tetsző változatot. A tacskót három méretben tenyésztik - a nagyságot a mellkas átmérője dönti el -, s a normálméretű, törpe és kaninchen tacskó is lehet sima-, szálkás- vagy hosszúszőrű.
.

A tacskó azon "alapfajták" egyike, melyeket mindenki ismer. A sajnálatos csak az, hogy sokakban a tacskó név hallatán egy görbe lábú, kövér, az aszfalton az öreg nénikkel együtt totyogó négylábú képe jelenik meg, holott a tacskó egyike a legértelmesebb, legmozgékonyabb, legvidámabb fajtáknak. Nem véletlen, hogy a fajta ilyen hosszú időn keresztül képes volt fennmaradni.

Az FCI Standard szerinti besorolású kutyák fajtalexikonját tekintheti meg az alábbi oldallakon.
Bemutatjuk azokat a kutya fajtákat is amelyek még nem kerültek az FCI által besorolásra.
A fajták oldalai felhasználhatóak kennel reklámok elhelyezésére
I
Háttérképek Eladó,fedező kutyáját  fényképekkel együtt Ön is elhelyezheti adatbázisunkban.www.pointernet.org Portálunkat jelenleg, naponta 15.000-en látogatják!

KUTYAISKOLA- NEM CSAK KUTYÁKNAK!
Szerző: Vajda József

TACSKÓ

A tacskó azon "alapfajták" egyike, melyeket mindenki ismer. A sajnálatos csak az, hogy sokakban a tacskó név hallatán egy görbe lábú, kövér, az aszfalton az öreg nénikkel együtt totyogó négylábú képe jelenik meg, holott a tacskó egyike a legértelmesebb, legmozgékonyabb, legvidámabb fajtáknak. Nem véletlen, hogy a fajta ilyen hosszú időn keresztül képes volt fennmaradni.

Eredete a rövid lábú, hosszú hátú egyiptomi kutyákig vezethető vissza. Egy i.e. második évszázadból származó egyiptomi sziklasírban olyan ábrázolásokra bukkantak, melyen egy hosszú törzsű, rövid lábú szuka kutya látható, hegyes orral, lógó füllel. A neve Tekal volt. Ez a név mindenesetre nagyon hasonlít a tacskó német elnevezésére ami teckel. A tacskót szülőhazájában jelenleg Dachshundnak hívják, mely az ónémet Tachs (borz) szóból ered, ami az idők során Dachsra változott. Az első standardet 1879-ben adták ki, 1888-ban megalakult a Német Tacskó Klub is


A tacskók jellemzése


Rendkívüli módon képes környezetében alkalmazkodni. Őrzi a házat, a gyerekekkel játszik, gazdájával vadászik, megnevetteti a családot, a lakásban, vagy kocsiban észrevétlenné képes válni. Olykor makacs és sértődékeny. Összességében szeretetreméltó, igazi társa az embernek. Aki ilyen kutyát választ társául fontos, ha figyelembe veszi a tacskó néhány jellegzetes tulajdonságát: a tacskó falkaállat! Az egyedül létet rosszul viseli, szinte folyamatosan igényli a vele való törődést, foglalkozást. A tacskó rendkívül értelmes. Nem egyszerűen arról van szó, hogy könnyen tanul, hanem valósággal gondolkodik. Legendákat mesélnek arról a tacskókról kiket az egész család dédelgetett mikor tüske ment a mancsába és éppen ezért a tüske kihúzása után még hetekig sántított (persze csak akkor, ha a gazdi látta)
. A tacskó családi kutyaként is bátor, rettenthetetlen, igen éber, így jó jelzőkutya. Játékos, kedves, gazdájához igen kötődő. Sokgyerekes családban, de egyedül élő nyugdíjasnál is jól érzi magát. Olyan országokban, ahol több munkahely is engedélyezi az alkalmazottaknak, hogy magukkal vigyék kutyáikat, a tacskó kedvelt "irodakutya", órákig elücsörög gazdája lábánál, senkit sem zavarva

A tacskó mint vadászeb

A tacskó vadgazdálkodási, ezen belül a vadászati jelentősége óriási. A vadászkutyák közül a tacskók feladata a legösszetettebb. Munkába foghatók föld alatt és föld felett, mezőn, erdőben, vízen. Kajtatnak, cserkelnek, hajtanak, vérebmunkát végeznek, rókát ugrasztnak, fojtanak, vadat apportíroznak. Nincs szinte olyan vadászati mód, ahol a tacskónak ne találnánk munkát, amit maradéktalanul el is végeznek.

Általános leírás:

Marmagassága: 16-27 cm. Súlya: 3,5-9 kg. A tacskók méret-, szőr- és színgazdagságának köszönhetően minden bizonnyal mindenki megtalálja a neki tetsző változatot. A tacskót három méretben tenyésztik - a nagyságot a mellkas átmérője dönti el -, s a normálméretű, törpe és kaninchen tacskó is lehet sima-, szálkás- vagy hosszúszőrű.

Ezen kívül e fajta színgazdagsága is igen nagy: a tacskó lehet fekete cser jegyekkel, vöröses-sárga vagy éppen mahagóni, sőt ott van még a szálkásszőrűekre jellemző ún. vaddisznószín is. Ritkábban előfordul a csíkos vagy foltos színváltozat is. Egy biztos, akármilyen méretű és színű példányt is választunk, egy tacskóban hűséges társra találunk.

Figyelem! A tacskó mohó állat, könnyű tehát őket elrontani. Sajnos gyakran látni kövér, lusta, menni is alig tudó tacskókat. Az igazi "tacsi" viszont semmit sem szeret jobban, mint egész nap rohangálni…

Fajták ABC sorrendben
   
Airedale terrier
Agár
Basset hound
Bernáthegyi
Berni pásztor  
Bobtail
Boxer
Briard  
Bulldog
Bullmasztiff  
Bullterrier  
Collie
Csau-Csau  
Dalmata
Dán dog  
Foxterrier  
Golden retriever
Husky  
Ír farkaskutya
Ír szetter
Kaukázusi Juhász 
Kuvasz  
Komondor  
Labrador retriever  
Mopsz    
Német juhász
Óangol juhászkutya
Perzsa agár
Puli    
Rottweiler
Schnauzer
Skót juhász
Spániel
Tacskó
Uszkár  
Újfundlandi  
Vizsla
Westie
Walesi corgi  
Yorkshire terrier
 
Egyedi keresés

Hirdessen itt! A szükséges információkat elolvashatja, ha erre a szövegre kattint.


A fenti dokumentummal kapcsolatos felelősség meghatározása


HOME http://www.pointernet.pds.hu/kutya/index.html
Fajtalexikon főoldal http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/index.html
FCI 1 Juhász és pásztorkutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci1/index.html
FCI 2 Schnauzerek, pinscherek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci2/index.html
FCI 3 Terrierek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci3/index.html
FCI 4 Tacskók http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci4/index.html
FCI 5 Spitzek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci5/index.html
FCI 6 Kopók, vérebek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci6/index.html
FCI 7 Vizslák, Pointerek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci7/index.html
FCI 8 Retrieverek, Spánielek http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci8/index.html
FCI 9 Társasági kutyák http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci9/index.html
FCI 10 Agarak http://www.pointernet.pds.hu/kutya/fajtalexikon/fci10/index.html


powered by Pointernet-DB Kft.


E-mail:pointernet@axelero.hu
Top 100 Best Websites
Glo-Con Topsites